Pasak elito apklausą atliekančio žunalo „Reitingai“ vyriausiojo redaktoriaus Gintaro Sarafino, penkerius metus sudarinėjant įtakingiausiųjų sąrašus, išsiplėtė apklausiamųjų geografija, žmonės noriau atsakinėja.

„Dauguma žmonių linkę manyti, kad įtakingieji – Vilnius, Kaunas Klaipėda. Nieko panašaus, apklausiami žmonės iš 60 savivaldybių. Atsakė 1023 žmonės. Daugėja žmonių, kurie siūlo vertinti įtaką ir teigiamą, ir neigiamą. Trečias dalykas – galima matyti tendencijas, kurių žmonių įtaka auga, mažėja, kurie iššoka nauji, kas visiškai nučiuožia nuo įtakingųjų arenos“ – pasakoja G. Sarafinas.

Šiemet iš įtakingųjų sąrašo iškrito Valentinas Mazuronis, Antanas Guoga, smarkiai žemyn nusileido ir Viktoras Uspaskichas, Juozas Olekas, buvęs premjeras Algirdas Butkevičius.

Anot G. Sarafino, tai natūralu, nes anksčiau šie politikus kėlė pareigos arba jų narystė Europos Parlamente.

V. Gaidžio teigimu, tai, kad elito apklausoje pirmoji – buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, o visuomenė įtakingiausiu įvardijo dabartinį prezidentą Gitaną Nausėdą, galėjo lemti apklausų atlikimo laikas.

„Gyventojų apklausa vyko po liepos 17-osios. Kada vyko ekspertų apklausa, tiksliai nežinau, bet iki inauguracijos. Manau, kad inauguracija – kertinis momentas laike, atskiriantis D. Grybauskaitę nuo G. Nausėdos. Jeigu būtų vienu metu tos apklausos, spėčiau, rezultatas būtų tas pats – ir ekspertai, ir gyventojai būtų pasakę tą patį“, – mano V. Gaidys.

Vladas Gaidys

G. Sarafino teigimu, skirtumus gali lemti ir tai, kad kartais žmonės, ypač visuomenės apklausoje, painioja sąvokas – renka populiariausią, autoritetingiausią arba, G. Nausėdos atveju, kadangi sprendimų dar nebuvo, avansu įsivaizduoja, kad bus įtaka. Tuo tarpu elitas, anot G. Sarafino, žino, kaip sprendimai priimami, dėl to, anot jo, elitas labai aiškiai parodė, kokia Ramūno Karbauskio įtaka.

V. Gaidys atkreipė dėmesį, kad tiek visuomenės, tiek elito apklausoje yra 7 tie patys žmonės, kurie apklausose buvo įvardyti ir pernai.

Paklaustas, kodėl, jo manymu, V. Pranckietis atsidūrė tik 17-oje vietoje, V. Gaidys svarstė, kad tai tikriausiai lemia užimamos pareigos.

„Ši pareigybė, matyt, ne itin įspūdinga“, – sakė jis.

Adamkų vertina kaip autoritetą

Paklaustas, kodėl eilę metų įtakingiausiųjų dešimtuke išlieka prezidentas Valdas Adamkus, kuris nėra aktyvus politikoje, G. Sarafinas teigė manantis, jog V. Adamkų žmonės išskiria kaip politiko pavyzdį.

„Jis žmonėms imponuoja kaip vadovas, lyderis. Žmonės neįvertina, kad Adamkaus įtaką tikrai nėra didžiulė, bet jie norėtų, kad politikas toks būtų ir kaip idealą išskiria“, – laidoje „DELFI diena“ kalbėjo G. Sarafinas.

Anot V. Gaidžio, įtakingiausiųjų sąrašas gali būti naudingas įrankis politikams pasitikrinti savo žinomumą, nors pervertinti apklausų nereikėtų.

„Gal nereikia pervertinti tų dalykų, bet gali pasitikrinti savo žinomumą, ar tave išvis kas nors paminėjo. Yra ir kitos apklausos, kur kiti žodžiai panaudoti – kas geriausiai atstovauja tavo interesus, palankiai ar nepalankiai vertinimas...“ – vardijo V. Gaidys.

Nesupranta, kokia Meilutytės ir Jagelavičiūtės įtaka

G. Sarafinas pabrėžia, kad žmonėms, patekusiems į įtakingiausiųjų dvidešimtuką, tenka ir didelė atsakomybė – išnaudoti įtaką pozityviems tikslams.

„Labai svarbu, kad tie žmonės, kurie atsiduria pirmajame dvidešimtuke, suvoktų, kad jiems tenka didžiulė atsakomybė, ir tą įtaką išnaudotų pozityviai, nes jų žodis turi didelę reikšmę. Kai kurie tą savo įtaką išnaudoja manipuliacijoms ir tai matyti skaudu“, – sakė jis.

Gintaras Sarafinas

„Mes sulaukėme apie šimtą laiškų, kur žmonės išsako savo pastabas, pasipiktinimus. Jiems neaišku, kokia gali būti įtaka sportininko, pramogų pasaulio atstovo ar švietimiečio. Jiems atrodo, kad jie neįtakingi, bet įtaka gali būti visokia. Pavyzdžiui, klausia, kokia gali būti įtaka Meilutytės, kai ji jau pasitraukė iš sporto. Bet ji atvedė tūkstančius vaikų į baseinus. Ji keičia vaikų įpročius. Arba kokia įtaka Agnės Jagelavičiūtės. Bewt jei jos grožio procedūras žiūri tūkstančiai žmonių ir tai turi įtakos jų grožio procedūroms, tai yra įtaka“, –aiškina G. Sarafinas.

Partijos išgyvena krizę

Nors pastaruoju metu augo buvusio susisiekimo ministro Roko Masiulio reitingai, V. Gaidys pabrėžia, kad tai nebūtinai gali būti susiję su realiomis perspektyvomis politikoje.

„Reitingų perspektyvos ne visada susietos su realaus politinio gyvenimo perspektyvomis. Jis populiarus politikas, pastaruoju metu buvo populiariausias ministras ir pastebimas augimas populiarumo. Jis tikriausiai būtų viršijęs 50 proc. populiarumo ribą, bet to nėra... Ar jis dalyvaus [politikoje], sunku pasakyti, bet jis turi savybių spręsti konfliktus (kaip mokytojų atveju), tai unikalios savybės“, – sakė V. Gaidys.

G. Sarafino nuomone, R. Masiulis, ves derybas ir vėliau pradės ryškėti, kur gali panaudoti savo įtaką ir populiarumą.

V. Gaidys taip pat atkreipė dėmesį, kad daugelis partijų Lietuvoje šiuo metu išgyvena ideologijų ir pirmininkų krizę, todėl artėjant Seimo rinkimams galima tikėtis reikšmingų pokyčių: „LSDP partija ir daugelis kitų partijų šiuo metu išgyvena pirmininkų krizę ir partijų ideologijų krizę. Šis ruduo daug nulems, kaip atrodys politinė scena metų pradžioje, ir tada galima bus prognozuoti.“

Tėvynės sąjunga – stipri partija su aukščiausiais reitingais, bet bent tarp rinkėjų akivaizdžiai yra aiškus liberalų sparnas, yra liberalaus jaunimo, yra vyresnio amžiaus krikščionių demokratų su kitokiomis nuomonėmis. Puiku, kad taip galima suderinti ir sena, ir nauja, ir vyresnius, ir jaunesnius, bet tai labai sunku. Atrodo, kad ta situacija kažkokiu būdu spręsis, kad Lietuvoje reikia atskiros krikščionių demokratų partijos“, – svarstė V. Gaidys.

„Dabar geras laikas naujiems žmonėms (Vyteniui Andriukaičiui irgi) šansas tapti partijų pirmininkais“, – laidoje „DELFI diena“ sakė jis.