„Žmonės labiausiai vertina pagal pareigybes – kas užima aukštas pareigas arba kas turi didelę valdžią. Tarkim, Karbauskio valdžia formaliai nėra labai didelė, bet jis turi didelę valdžią, nes jis kontroliuoja Seimą ir yra neoficialiai Seimo galva“, – kalbėjo jis.

Kalbėdamas apie vidaus politika, profesorius įvardijo, kad šiandien svarbiausias klausimas – kaip susiformavo Vyriausybė. Tai profesorius vertina kritiškai.

„Vidaus politikoje – normalus vyriausybės darbas ir kaip visuomenė jį priima. Tai, kaip susiklostė, susikomponavo Vyriausybė, kas ten gavo savo dalį ir kaip reiktų vertinti tą metodą, kai valdžia yra dalijamasi, o ne atsakomybė dalijamasi pagal kokybę, kvalifikacijas. Čia ne pagal kvalifikacijas dalijamasi. Tai nėra sveikas dalykas, bet galbūt taip mes įkliuvę esame į tokią sistemą“, – sakė V. Landsbergis.

„Aš manau, kad galų gale išėjo taip, kaip reikalavo Karbauskis, galbūt ir su Kirkilu. Turbūt beveik viską gavo, išskyrus Seimo pirmininko vietą, turbūt atidėjo vėlesniam šturmui, manau, kad tikrai stengsis, nepaliks ramybėje. Todėl, kad ne tokie charakteriai – jie turi apetitus“, – kalbėjo profesorius.

Jis kritikavo tai, jog formuojant Vyriausybę, jo žodžiais, visiškai nebuvo svarbu, kas – geriausiai tokiam darbui pasirengę žmonės, tačiau profesorius neįvardino, kas, jo nuomone, šiuo metu – blogiausias ministras Vyriausybėje: „Turiu nuomonę dėl kurių asmenų, bet daugelis jų nėra savarankiški, jiems liepiama, ką daryti ir kaip kalbėti.“

Vytautas Landsbergis

Karbauskis ir Kirkilas įveikė Nausėdą?

Formuojant Vyriausybę, svarbus klausimas, anot profesoriaus buvo, ar prezidentas Gitanas Nausėda bus svarbiausias, ar nusvers Ramūno Karbauskio ir Gedimino Kirkilo įtaka.

„Man atrodo, kad daugiau nusvėrė tie antrieji“, – sakė profesorius.

Kalbėdamas apie buvusį susisiekimo ministrą Roką Masiulį, V. Landsbergis sakė, kad kiekvienas žmogus dabar galėtų pasakyti, ar tai nėra žingsnis atgal.

„Kiekvienas žmogus Lietuvoj gali pasakyti, ar dabar Lietuva turi geresnį ministrą negu buvęs ar prastesnį. O jeigu žmonėms atrodo, kad dabar turi prastesnį, tai kodėl mes žengiam atgal“, – klausė V. Landsbergis.

Prezidento Gitano Nausėdos teiginį esą ministras R. Masiulis neturėjo palaikymo Seime, pasak profesoriaus, taip pat reikėtų formuluoti kitaip.

„Žodį Seime aš koreguočiau. Karbauskis nėra Seimas. Jeigu jis palaikytų R. Masiulį, nebūtų jokių problemų. Reiškia, jis nepalaiko, automatiškai mechaninė Seimo dauguma nepalaiko, bet nereiškia, kad Seimas apsvarstė ir kiekvienas pažiūrėjęs į savo sąžinę nutarė, kad R. Masiulis yra prastesnis ministras už tą, kuris atėjo dabar“, – sako V. Landsbergis.

Paklaustas, ką turi omenyje, sakydamas „mechaninė Seimo dauguma“, V. Landsbergis sakė, kad tokia dauguma daro tai, kas jai pasakoma iš šalies: „Ta, kuri paklusniai kilnoja rankutes. Tradicinė dauguma pagalvoja keldama rankas ir balsuodama vienaip arba kitaip, tariasi, diskutuoja, mechaninė nediskutuoja, jai pasakyta, ką daryti, jis ir daro.“

Anot profesoriaus, tokia tendencija Lietuvoje šiuo metu labai ryški.

„Žmonės sutinka būti pusiau mechanizmais. Dalyvauti politikos mechanizme kaip sraigtelis, kur sraigtelis turi teisę pakelti rankutę. Lietuvoj dabar labai ryški ta tendencija. [Tai lemia] stoka demokratinių tradicijų, daugybė naujų žmonių, anksčiau nedalyvavusių politikoje arba taip savotiškai suprantančių politiką, kad politika – dalybos“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Jis teigė, kad tokią padėtį išspręsti gali tik mąstanti visuomenė.

„Jei visuomenė nepavargo mąstyti, atsirinkti ir spręsti, o gal pavargo – tegul kas nors diktuoja, valdo, o mes mojam ranka. Taip ateina į valdžią diktatoriai ir diktatūros, kai žmonės patenkinti, kad jiems nereikia spręsti. Tokia tendencija yra“, – mano TS-LKD garbės pirmininkas.

Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė, Vytautas Landsbergis

Paklaustas, kaip, jo manymu, toliau klostysis R. Karbauskio ir S. Skvernelio santykiai, profesorius sakė, kad daug kas priklausys nuo paties premjero.

„Nieko ypatingai nesitikiu, aš pamatysiu, ar Skvernelis bus valdomas įrankis, ar jam nepatiks būti įrankiu ir jis panorės tapti savim. Kiekvienas žmogus gali tapti savim, jei laikosi savo įsitikinimų, principų, pasakyto žodžio. Tai Lietuvoje jau nėra smerkiama ar peikiama, jei politikas elgiasi ne taip, kaip vakar sakė. [...] Visi supranta, kad padėtis keičiasi ir jei vieni žodžiai nesuveikė, kaip buvo numatyta, tai juos galima užmiršti ir ieškoti kitokios laikysenos, tikriausiai, galvojant, kad viskas Lietuvos labui“, – laidoje „DELFI diena“ kalbėjo V. Landsbergis.

Masiuliui eiti savarankiškai – pavojinga

Kalbėdamas apie kitąmet vyksiančius Seimo rinkimus, V. Landsbergis atkreipė dėmesį, kad nors iki rinkimų dar liko daugiau nei metai, tai jau nukreipia dėmesį nuo šiandien svarbių klausimų.

„Yra labai daug ką reikia daryti šiandien ir rytoj, o mūsų kalbos apie tai, ką reikia daryti po metų, nukreipia dėmesį. Šiandien, rytoj reikia spręsti labai konkrečius klausimus, kad ir medikų. Tegu Vyriausybė ką nors sprendžia. Jau įprasta, kad metai iki rinkimų nieko nebegalima daryti, nes galim pakenkti savo rinkimams. Tai jei mums svarbiausia, kiek mes gausim balsų, ir tai mus paralyžiuoja, tai ar čia sveika visuomenė, ar čia politikai? O gal numeskim kokių dovanėlių? Tą labai mėgo socialdemokratai. Paskui tegu kiti srebia“, – kalbėjo profesorius.

„Kokios nors politinės jėgos galbūt neoficialiai kontaktuoja, tariasi, ar jungsim jėgas, ar ne artėjant rinkimams, tai gana normalu. Manau, kad yra grupelių, kurios norėtų iššokti, pasivadinti naujai, gal laimėti porą procentų per rinkimus, tai tokių visada yra. Ne gelbėtojų reikia ieškoti, reikia ieškoti protingų. Aš manau, kad tokių yra“, – įsitikinęs V. Landsbergis.

Kalbėdamas apie tai, ar po kitų rinkimų premjere galėtų tapti I. Šimonytė, V. Landsbergis teigė nenorintis kištis į partijos reikalus.

„Apie tai, kad ji galėtų tapti premjere, ir yra pasakęs partijos pirmininkas Gabrielius. Tai čia aš nieko naujo nepasakiau. Nenoriu kištis. Yra partija, jos vadovai, nutars. Ingridai nėra oficialiai pasiūlyta ir niekas iš jos nereikalauja, gal šiek tiek žurnalistai... Gal neužteks vien Gabrieliaus spontaniško pamąstymo, gal turės būtų oficialus partijos pasiūlymas“, – svarstė TS-LKD galbės pirmininkas.

Tuo tarpu R. Masiuliui rizikuoti ir eiti kaip savarankiškam žaidėjui, V. Landsbergio nuomone, šiandien dar gana pavojinga, nes reikia turėti stiprų palaikymą.

„Matyt, tokį rėmėjų tinklą buvo susidaręs Vygaudas Ušackas, bet aš dar nemanau, kad R. Masiulis, gali manyti, kad jis jau gali eiti ir būti savarankiškas žaidėjas. Net nemanau, kad Skvernelis gali taip surizikuoti“, – sakė profesorius.

Anot jo, šiems politikams šiuo metu reikia būti sąžiningiems, aktyviems, žmonių mėgstamiems ir sulaukti savo valandos.

„Gali būti pačių iniciatyva, nors tai pavojingas dalykas. Turi būti aplinka, subrendusi reikmė – štai reikia žmogaus. Ir tada pradeda jį kelti aplinka“, – įsitikinęs profesorius.