Remiantis elito balsais, pirmasis įtakingiausių politikų penketukas išsidėstė taip: prezidentė Dalia Grybauskaitė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis, premjeras Saulius Skvernelis, prezidentas Gitanas Nausėda ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos garbės pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis.

Visuomenės balsavime pirmasis penketukas išsidėstė kiek kitaip. Pirmoje vietoje, anot visuomenės, atsidūrė prezidentas G. Nausėda, antroje – kadenciją šįmet baigusi prezidentė D. Grybauskaitė, trečioje – prezidentas Valdas Adamkus, ketvirtoje – LVŽS lyderis R. Karbauskis, penktoje – premjeras S. Skvernelis.

Grybauskaitė reitingų nekomentuoja

Prezidentė D. Grybauskaitė lieka ištikima savo tradicijai ir reitingų nekomentuota, tačiau nepanašu, kad kadenciją baigusi šalies vadovė ketintų trauktis iš viešojo gyvenimo.

„Prezidentė ir toliau dalyvaus viešajame gyvenime, apie konkrečią darbotvarkę nuolat informuosime“, - į DELFI užduotą klausimą atsakė kadenciją baigusios prezidentės atstovė Goda Bacenskienė.

Įtakingiausia politike šiame sąraše D. Grybauskaitė išlieka jau ne pirmus metus.

Dalia Grybauskaitė

Karbauskis tai supranta kaip įpareigojimą

Antroje reitingų pozicijoje atsidūręs R. Karbauskis teigia, kad to nesureikšmina. „Vyriausybės vadovas neabejotinai turi daug didesnę įtaką negu Seimo narys, kokioje jis bebūtų pozicijoje“, – teigė LVŽS lyderis.

„Skaitant komentarus politologai kuria versiją, kad matote Sauliui vadovauja Ramūnas, kas yra visiškas niekas. Jau dvejus su puse metų kuria tą supriešinimą, sistemiškai. Tai galbūt irgi daro įtakos visuomenės nuomonei. Mano įsitikinimu, nėra net ką lyginti realios įtakos procesams mano ir premjero įtakos“, – tvirtino R. Karbauskis.

Vis dėlto, politikas tikino, kad toks įvertinimas įpareigoja: „Aišku tai, kad žmonės vienaip ar kitaip išreiškia tai, kad mano, kad turi įtakos man, tai įpareigoja daryti tai, ką aš darau, įpareigoja daryti tai geriau negu darau, vertinti klaidas. Aš tai suprantu kaip įpareigojimą, iš kitos pusės suprantu, kad tai galų gale subjektyvi nuomonė“.

Ramūnas Karbauskis

Skvernelis gerbia kitų nuomonę

Premjeras S. Skvernelis, paprašytas įvertinti tokius reitingus, nedaugžodžiavo teigdamas, kad gerbia kitų nuomonę. „Tai yra žmonių nuomonė. Gerbiu kiekvieno asmeninę nuomonę“, – teigiama premjero atsakyme.

Premjeras šįmet – trečioje vietoje. Pernai jis buvo antroje, o trečią užėmė R. Karbauskis. Šįmet šie politikai reitinguose susimainė vietomis.

Saulius Skvernelis

Nausėda tai vertina kaip žmonių lūkesčių avansą

Prezidentas G. Nausėda itin vertina tokį aukštą visuomenės pasitikėjimą: „Vertinu tai kaip žmonių lūkesčių avansą pradėjus dirbti šiose pareigose. Pasitikėjimas yra itin svarbus Lietuvoje kuriant gerovės valstybę. Tačiau už pasitikėjimą institucijomis ar pareigūnais dar svarbesnis yra pasitikėjimas savo bendruomene, gyvenančiais šalia mūsų. Kiekvienas galime ir privalome prisidėti prie gerovės valstybės. O tik pasitikėjimo pagrindu susibūrusi visuomenė gali būti tvirta, kurti ir augti“.

Pernai elito apklausoje G. Nausėda dalyvavo kaip ekonomistas, užėmė antrąją vietą. Iš įtakingiausiųjų penketuko G. Nausėda išstūmė Valdą Adamkų, kuris pernai užėmė penktąją vietą, o šiemet liko šeštoje.

Gitanas Nausėda