„Matydami Jūsų neabejingumą nuskriaustiems žmonėms ir kilnų norą jiems padėti, mes, Vytautas ir Laimutė Kedžiai, kreipiamės į Jus su viešu prašymu, norėdami tik vieno – PADĖKITE“, – teigiama kreipimesi.

Buvusios teisėjos tėvai teigia, kad niekuomet nerašytų šio kreipimosi, jei „būtų bent mažytis pagrindas tam, kuo esame kaltinami“.

N. Venckienės tėvai suskaičiavo, kad jau praėjo 87 mėnesiai nuo istorijos pradžios.

Kreipimąsi N. Venckienės tėvai pasirašė šių metų rugpjūčio 17-ąją, o jį viešoje erdvėje paviešino N. Venckienės sūnus Karolis Venckus.

„Visą gyvenimą buvome ir esame dori, teisingi ir sąžiningi žmonės. Visą gyvenimą sunkiai dirbome, dora, teisingumas ir moralė nuolat buvo mūsų šeimos kertinis akmuo. Tačiau, nepaisant to, šiandien esame nuskriausti. Labai nuskriausti – ilgus metus mes buvome lėtai, kankinančiai ir sekinančiai persekiojami mūsų valstybės teisėsaugos institucijų, kol galų gale buvome paversti daug kartų teistais „nusikaltėliais“ už sunkiai protu suvokiamus „nusikaltimus“, – rašte prezidentui teigia N. Venckienės tėvai.

Jie teigia, kad buvo nuteisti tik todėl, kad ieškojo teisingumo dėl to, kad prieš septynerius metus jų anūkė buvo paimta iš jų namų ir perduota mamai.

„Mūsų sūnus Drąsius – nužudytas. Mūsų dukra Neringa Venckienė, buvusi teisėja ir Seimo narė, kuria pasitikėjimą išreiškė šimtai tūkstančių piliečių, išrinkdami ją į Seimą, šiandien LR teisėsaugos prašymu yra kalinama svetimoje šalyje, nes iš savo Tėvynės buvo priversta bėgti dėl neadekvataus teisėsaugos institucijų persekiojimo bei iškilusio realaus pavojaus jai ir jos sūnui, mūsų anūkui. Praradome viską, ką turėjom brangiausio“, – rašte teigia V. ir L. Kedžiai.

Jų teigimu, N. Venckienei būnant Lietuvoje grėsė pavojus. „Ne vieną kartą buvo grasinama susidorojimu ir net realiai pasikėsinta į jos gyvybę atsukant automobilio rato varžtus, – teigė N. Venckienės tėvai. – Tačiau teisėsaugai tai pasirodė visai nereikšmingi faktai. Negana to, valstybės apsauga buvo paskirta ne žmogui, kuriam gresia realus pavojus, o dukrelės kaltinamai motinai.“

N. Venckienė buvo rasta ir suimta praėjusių metų žiemos pabaigoje. Nuo tada ji kalinama JAV kalėjime. „Kaip apsiginti šalyje, kurioje teisėjai jau areštuojami net ne po vieną, o po kelis, kartu su jiems, kaip įtariama, kyšius nešusiais advokatais? O valstybės užtarimo, tiesos ir teisingumo ieškoję žmonės, buvo patys paversti nusikaltėliais – taip nutiko mūsų šeimos nariams ir tiems neabejingiems žmonėms, kurie mus palaikė. Tai baisus teisingumo pažeminimas – atgręžti įstatymo galią prieš tuos, kurie ieško teisybės, kurie neužsimerkia prieš kitą žmogų užklupusią bėdą, ir tuo pat metu palikti nenubaustas tikruosius kaltinininkus“, – teigiama prezidentui adresuotame laiške.

N. Venckienės tėvai teigia, kad per pastaruosius septynerius metus liko labai nusivylę Lietuvos teisėsauga. „Mūsų valstybė vis dar gyvena „telefoninės teisės“ sąlygomis, o mes esame bejėgiai tam pasipriešinti“, – teigiama kreipimesi.

„Mūsų šeimos nuoseklus siekis pasiekti teisingumą teisinėmis priemonėmis, neprivertė atsikvošėti teisėjų ir prokurorų, kurie nutarė, kad mūsų sūnus tyčia išsigalvojo pedofiliją ir dėl to dar ir nušovė du žmones. Ar įmanoma įsivaizduoti didesnį absurdą – kad žmogus griautų savo gyvenimą dėl paties tyčia prasimanytų dalykų? – klausimą kelia N. Venckienės tėvai. – Atrodytų, sveiko proto žmogui tai net negalėtų ateiti į galvą, bet Lietuvoje šis absurdas jau yra pagrindinė ir teismų įteisinta versija.“

Vis dėlto, jie teigė, kad nepraranda vilties.

Audronė Skučienė, Laimutė Kedienė

Laiške jie taip pat išdėstė savo prašymus: pasirūpinti N. Venckienės saugumu tiek jos gabenimo į Lietuvą, tiek buvimo Lietuvoje metu, taip pat prašoma keisti kardomąją priemonę. „Manome, kad jos asmens dokumentų paėmimas šiuo atveju būtų pakankamas žingsnis, užtikrinantis jos buvimą Lietuvoje ir bendradarbiavimą su šalies teisėsaugos institucijomis“, – tvirtina N. Venckienės tėvai.

Taip pat prašoma, kad nebūtų keliami nauji kaltinimai. „JAV teisėsauga atmetė daugybę Lietuvos pareigūnų N.Venckienei inkriminuotų kaltinimų: iš 32 Lietuvos prokurorų surašytų kaltinimų Jungtinių Valstijų prokurorai paliko vos 4“, – teigia tėvai.

N. Venckienės tėvai tai pat prašo viešo teisminio proceso, kad ne tik visuomenė, bet ir žiniasklaida galėtų stebėti visus teismų posėdžius.

Paskutinis kreipimesi įvardytas prašymas – asmeniškai susitikti su prezidentu G. Nausėda.

DELFI primena, kad iš Lietuvos pabėgusi N. Venckienė buvo rasta JAV praėjusių metų vasarį. Nuo tada ji kalinama JAV kalėjime.

Praėjusių metų liepą JAV teismas patvirtino ekstradiciją. Ir nors N. Venckienei atstovaujantys advokatai ne kartą skundė šį sprendimą, visi jie buvo atmesti.

N. Venckienės sūnaus K. Venckaus teigimu, ekstradicija gali būti pradėta vykdyti bet kurią minutę. Vis dėlto, kada N. Venckienė bus pargabenta į Lietuvą, nėra tiksliai aišku.