Į Aukščiausiąją Radą perrinktas, tačiau valdžioje nebūsiančiai partijai atstovaujantis politikas Vilniuje lankysis nuo trečiadienio iki penktadienio.

Jis dalyvaus prezidento Valdo Adamkaus konferencijoje apie užsienio politiką ir saugumą, susitiks su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu.

„Šitas jo vizitas į Lietuvą yra paskutinis. Greičiausiai tai apskritai paskutinis jo vizitas šiose pareigose“, – BNS sakė Seimo pirmininko patarėjas Vaidotas Verba.

„Tai bus toks gan simboliškas vizitas pas tikrus draugus“, – pridūrė jis.

Naujasis Ukrainos parlamentas prisieks rugpjūčio 29 dieną. Jame po išankstinių rinkimų absoliučią daugumą turės naujojo prezidento Volodymyro Zelenskio partija „Liaudies tarnas“.

Kadenciją baigusio šalies vadovo Petro Porošenkos partijai „Europinis solidarumas“ atstovaujantis A. Parubijus buvo perrinktas į parlamentą, tačiau dirbs opozicijoje.

V. Verba teigė, kad atsinaujinant šios šalies politinei sistemai, Lietuvos ir Ukrainos parlamentų vadovai aptars, kaip užtikrinti tęstinumą dvišaliuose santykiuose ir kaip Kijevui toliau užsitikrinti Europos Sąjungos (ES) paramą reformų procesui.

„Tam tęstinumui yra labai svarbu, kad tie žmonės, kurie buvo tokiose pozicijose (kaip A. Parubijus), toliau būtų ir vaidintų konstruktyvų vaidmenį“, – kalbėjo V. Pranckiečio patarėjas.

Pasak jo, parlamentų pirmininkai taip pat aptars galimybes Vidurio ir Rytų Europos šalims bendrai reaguoti į prieš kelis mėnesius priimtą sprendimą grąžinti balso teisę Rusijai Europos Taryboje.

Lietuva yra skyrusi Ukrainai humanitarinės paramos, ginkluotės už milijonus eurų ir yra viena aktyviausių šalies rėmėjų tarptautinėje bendruomenėje.

Kijevas į Vakarus vėl atsigręžė 2014-aisiais, kai po masinių protestų iš šalies buvo priverstas išvykti prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius, atsisakęs pasirašyti Europos Sąjungos ir Ukrainos asociacijos sutartį.