Ministerija pasiūlė, kad apibendrindama ir neribotą laiką skelbdama informaciją apie rinkimus, partijų ir politinių kampanijų finansavimo, politinės reklamos skleidimo duomenis, aukotojų paaukotas sumas, partijų ir politinių kampanijų išlaidas, skolas, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nebeskelbtų asmens duomenų.

Aiškinamajame rašte patikslinama, kad nebūtų skelbiami kandidatų, politinių kampanijų dalyvių, aukotojų, rinkimų komisijų narių ir kitų asmenų asmens duomenys.

„Tai, ką mes matome šiandien, – kur koks žmogus yra dalyvavęs rinkimuose, su kokia partija, jo biografija, anketiniai duomenys, mano nuomone, jeigu aš neklystu, būtų neprieinami“, – portalui sakė VRK narys Vilius Semeška.

Teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė sakė, kad siūlomi pakeitimai yra techniniai, dabartinės situacijos nekeičiantys. Pasak jos, kandidatų duomenų viešą skelbimą garantuoja kitos Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymo nuostatos.

„Čia niekas nesikeičia, jokių asmens duomenų nebus draudžiama skelbti dėl šito punkto pakeitimo. Šitas punktas yra skirtas tik apibendrintos informacijos skelbimui, kas jau savaime reiškia, kad tai nėra apie jokius asmens duomenis kalba“, – teigė viceministrė.

BNS primena, kad Teisingumo ministerija pernai pasiūlė apriboti viešai prieinamą informaciją apie kandidatus rinkimuose.

Pagal ministerijos registruotus įstatymų pakeitimus, politinės kampanijos dalyvių duomenis VRK galėtų skelbti tik iki pačios kampanijos pabaigos, tai yra 100 dienų po rinkimų rezultatų paskelbimo.

Apie kandidatus rinkimuose duomenys viešai būtų skelbiama vieną kadenciją. Jei asmuo būtų išrinktas politiku, informacija apie jį būtų skelbiama dvi kadencijas.