Šiemet aktyvus politinis sezonas buvo ypač ilgas. Tik rugpjūčio pradžioje, prisiekus naujam prezidentui paaiškėjo nauja Ministrų Kabineto sudėtis ir kandidatas į Europos komisaro portfelį.

Dabar į neeilinę sesiją Seimas rinksis tik rugpjūčio 20 dieną. Seimo nariai oficialiai atostogauti negali, tačiau jie patys pripažįsta, kad būtų nenuoširdu teigti, kad jie niekada nesiilsi.

Kopti į kalnus mėgstantis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Bronislovas Matelis neslėpė, kad iš Lietuvos buvo išvykęs dar oficialiai Seimo sesijai nepasibaigus. Tą buvo galima matyti ir iš Seimo nario feisbuko profilio, kur jis talpino fotografijas iš ekspedicijos į penkias aukščiausias Fanų viršukalnes, kurių aukštis yra nuo 5000 iki 5500 metrų.

Parlamentaras pasakojo kelionėje praleidęs tris savaites. Kadangi ekspedicija buvo planuota iš anksto, o Seimo sesija užsitęsė, jis pripažino praleidęs kelis posėdžius.

„Mes skridome į Samarkandą (Uzbekistane), po to važiavome į Tadžikistaną, ir lipome į penkias aukščiausias Fanų viršūnes. Esu dar parašęs prašymą, kad trečiadienį išvykstu į Kaukazą. Ten – porai savaičių, ten viršūnėlės yra nesudėtingos“, – pasakojo B. Matelis.

Atostogų nėra, bet visi žino

Nors oficialiai Seimo nariai atostogauti negali, bet tokios jų išvykos yra vieša paslaptis, kaip liudija pašnekovo patirtis, jie net gauna palaiminimą išvykoms iš Seimo Valdybos. B. Matelis pasakojo, kad jo būtinai reikia, kai parlamentaras vyksta į ne Europos Sąjungos šalis, kitaip net apkalta gali grėsti.

„Kam to reikia? Įsivaizduokime teoriškai, aš dabar niekam nepranešęs išvykstu į kokią nors Maskvą, ir su kuo nors šnekuosi, galbūt priešiškais ES tikslais“, – pasakojo B. Matelis. Pasak jo, kad to nebūtų, reikia gauti leidimą.

Pasak jo, „privačios kelionės nesimato Seimo puslapyje“.

„Atsimenu, pernai taip įklimpau, kai skridau Tadžikistaną. Kadangi skridome per Minską, vienas buvęs Valstybės saugumo departamento darbuotojas man sako: „tu, kaip Seimo narys, gali jiems užkliūti. Žiūrėk ten, pasiimk geriau komandiruotę už savo lėšas“.

Paprašiau žodžiu Seimo valdybos. Jie, kad būtų oficialu ir nesikabinėtų kitų valstybių tarnybos, ir įrašė, kad aš esu komandiruotėje už savo lėšas. Grįžau ir man žurnalistai skambina: „į kokią ten komandiruotę į Tadžikistaną važiavai?“. Aš – į kalnus, į Čiurlionį lipome“, – pasakojo B. Matelis.

Pasak parlamentaro, šiuo metu Seimo koridoriuose nesutiksi daug parlamentarų.

„Kiek žinau, tai nemažai pasinaudojo tuo, kad porą savaičių nėra posėdžių. Jei lieki Europos Sąjungoje, tai net jokio prašymo nereikia rašyti – sėda, išskrenda ir kažkur ilsisi.

Tas kalbėjimas, kad „aš dirbu per tas porą savaičių su dokumentais“, yra tokia pati nesąmonė, kaip ir tada, kai sako, kad „aš tikrai viską labai išmanau“. Žmogus negali tiek išmanyti. Jei kuruoju klausimus Ekonomikos komitete, tai aš tuos klausimus išmanau geriausiai, o visus kitus mes paviršutiniškai suprantame, frakcijos posėdžiuose pasidaliname informacija, ir kažkokią nuomonę susidarome apie tai“, – sakė B. Matelis.

Jo nuomone, geriausia būtų, jeigu parlamentarų atostogos būtų oficialiai įteisintos.

„Tada nevyktų jokių spekuliacijų tuo klausimu. Taip pat labai norėčiau, kad būtų rastas mechanizmas, kad Seimo nariai, gavę signalą, jei būtina privalėtų susirinkti“, – sakė B. Matelis.

Tomilinas vasarą derina darbą su tėvyste

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijos narys Tomas Tomilinas, kaip ir daugelis tėvų su mažais vaikais, sprendžia problemą, kaip vasarą, ugdymo įstaigoms atostogaujant, derinti darbą su tėvyste. Dėl to ir į Seimą sakė pirmadienį užsukęs su dukra.

„Šiandien buvau darbe, tai sutikau Dovilę Šakalienę, savo padėjėją, ir Švietimo komiteto pirmininką Eugenijų Jovaišą“, – sakė T. Tomilinas.

Tačiau, parlamentaro įsitikinimu, Seimo nario darbas yra kūrybinis procesas, ir jis gali vykti ne tik sėdint prie darbo stalo Parlamente.

„Seime nėra daug žmonių, bet vasara tai yra geriausias metas teisėkūrai. Įstatymo leidyba yra tam tikra prasme kūryba. Turi turėti įkvėpimo, kad galėtum sugalvoti sprendimą kokiai nors sunkiai visuomenės problemai. Tam nebūtinai reikia visuomet sėdėti darbo vietoje. Per šį mėnesį baigiau rašyti tris įstatymo projektus“, – sakė T. Tomilinas.

Širinskienė sau leido atitrūkti tik porai dienų

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė iš „valstiečių“ frakcijos Agnė Širinskienė sau leido atitrūkti nuo darbų tik porai dienų.

„Aš buvau išvažiavusi nuo penktadienio iki pirmadienio, dvi dienas praleido šiek tiek kitur nei Seime“, – sakė A. Širinskienė, kuri teigė, kad kitu metu dirbo arba Parlamente, arba iš namų.

Parlamentarė neteisė B. Matelio pasirinkimo keliauti kalnuose, tačiau pati sakė sunkiai įsivaizduojanti, tokią prabangą tris savaites nedirbti.

„Žinote, gal jis ten įstatymų projektus rengė, nors labai tuo abejoju. Aš pati sunkiai įsivaizduoju tokią prabangą tris savaites būti kažkur, net ne Lietuvoje“, – sakė A. Širinskienė.

Pasak jos, Seimo narių užimtumas vasarą dar priklauso ir nuo jų užimamų pareigų.

„Komiteto pirmininkai turi formuoti rudens sesijos darbotvarkę, būna raštai į kuriuos turi atsakyti per tam tikrą laiką, ir negali tų intervalų praleisti. Kolegos iš kitų frakcijų sėdi ir rengia projektus, kurių nespėjo parengti pavasario sesijos metu. Ką tik išėjau iš pasitarimo dėl regioninių mokyklų ateities“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Parlamentarė taip pat iš savo feisbuko informacijos srauto pastebėjo, kad nemažai jos kolegų, ypač vienmandatininkai, keliauja po Lietuvą ir susitikinėja su gyventojais regionuose. Vienas iš tokių pavyzdžių – Rima Baškienė, kuri pakėlusi ragelį, pripažino, kad dirba, priiminėja gyventojus.

„Jeigu sesijos metu tai vykdavo tik penktadieniais, tai dabar apie savo susitikimus pranešinėja praktiškai kiekvieną dieną“, – sakė A. Širinskienė.

Ši parlamentarė nėra šalininkė idėjos įteisinti Seimo narių atostogas.

„Ypač 40 dienų, kaip siūlo Seimo pirmininkas, neįsivaizduoju, kaip reikėtų komiteto pirmininkui dirbti. (…) Tai yra labai ilgas laiko tarpas. Natūralu, kad, kai esi išvykęs, net ir savaitgaliais, kai žmonės tave kalbina kur nors, tai kreipiasi kaip į Seimo narį. Negali nuo to atsiriboti“, – sakė A. Širinskienė.

Buvo du siūlymai

Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymui buvo pateikti du pasiūlymai susiję su parlamentarų atostogomis.

Konservatorius Jurgis Razma siūlė įteisinti 20 darbo dienų trukmės atostogas.

O Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, vicepirmininkė R. Baškienė ir A. Širinskienė buvo pateikę siūlymą, pagal kurį Seimo nariams būtų suteikiamos 40 darbo dienų kasmetinės atostogos. Visi Seimo nariai kasmetinių atostogų išeitų ir iš jų grįžtų tuo pačiu laiku.

Pagal siūlymą, atostogos Seimo nariams negalėtų būti suteikiamos Seimo sesijos metu. Jų laikas būtų skaidomas į dvi dalis. Sušaukus neeilinę Seimo sesiją, Seimo narių kasmetinės atostogos nutrūktų.