„Tai yra svarbus pasiekimas, kuris užtikrins didesnį teismų sistemos skaidrumą ir padės stiprinti visuomenės pasitikėjimą teismais“, – penktadienį paskelbtame pranešime cituojamas G. Nausėda.

Taip jis kalbėjo Teisėjų tarybai pritarus Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo Egidijaus Laužiko, Apeliacinio teismo teisėjo Konstantino Gurino ir Vilniaus apygardos teismo teisėjo Henricho Jaglinskio atleidimui.

Tačiau šalies vadovas pareiškė apgailestavimą, kad Teisėjų taryba nedavė leidimo imtis šalinti iš pareigų Lietuvos apeliacinio teismo teisėją Viktorą Kažį ir Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėją Robertą Rainį.

Tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas teigė, jog teisėsaugos pateikta medžiaga apie šiuos kolegas buvo nepakankama, norint įrodyti, kad jie pažemino teisėjo vardą.

Prezidentas savo ruožtu teigė neabejojantis, kad teisėjų veiksmai bus operatyviai ir objektyviai įvertinti atitinkamų teisėsaugos institucijų, o jie liks nušalinti nuo pareigų iki teismo sprendimo.

Daug diskusijų prieš Tarybos posėdį sukėlė klausimas, ar pagal Konstituciją prezidentas gali inicijuoti Aukščiausiojo ir Apeliacinio teismo teisėjų atleidimą dėl teisėjo vardo pažeminimo, ar jie gali būti pašalinti tik Seime surengus apkaltos procedūrą.

Anot G. Nausėdos, tai, kad Teisėjų taryba ėmėsi šio klausimo jo iniciatyva, rodo, jog „ši institucija kartu pripažino Respublikos Prezidento teisę prašyti tokio patarimo“.

Vis dėlto A. Valantinas tvirtino, kad Teisėjų tarybos posėdyje buvo tik dėl to, ar pateikti faktai apie kolegas įrodo padarytą žalą teisėjo vardui, o ginčų dėl procedūrų nevertino.

Sprendimas dėl likusių įtariamųjų – Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjo Arūno Kaminsko, Apeliacinio teismo teisėjo Valdimaro Bavėjano ir Kauno administracinio teismo teisėjo Gintaro Čekanausko – buvo atidėtas iki rugpjūčio pabaigos.

G. Nausėda ir toliau sieks, kad asmenys, kurių poelgiai nedera su garbingu teisėjo vardu, nebūtų teisėjų bendruomenės nariais, teigiama Prezidentūros pranešime.

Iš viso teisėjų korupcijos tyrime įtarimai pareikšti 48 asmenims. Daugelis byloje įtariamų teisėjų sako nusikaltimų nepadarę.

Teisėjų taryba taip pat pritarė Apeliacinio teismo teisėjo Kęstučio Jucio atleidimui jo paties prašymu. BNS žiniomis, šiam teisėjui tyrime suteiktas specialaus liudytojo statusas.

Aukščiausiojo ir Apeliacinio teismo teisėjai skiriami ir atleidžiami pritarus Seimui, dėl kitų grandžių teisėjų balsavimo parlamente nereikia.