Kaip sakė prezidento vyriausiasis patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis, šalies vadovo nuomone, klausimas dėl Seimo pirmininko pozicijos priklauso nuo Seimo narių apsisprendimo.

„Nebuvo kalbama apie viešai tarp politikų aptarinėjamą situaciją dėl V. Pranckiečio. Prezidentas laikosi nuomonės, kad tai yra Seimo narių apsisprendimas dėl Seimo pirmininko keitimo, paskyrimo. Prezidentas tame nedalyvauja“, – sakė P. Mačiulis.

Pasak P. Mačiulio, prezidentas V. Pranckiečio darbą vertina teigiamai.

„Buvo kalbėta apie problemas, su kuriomis susiduria Seimas. Dedamos viltys, kad priešrinkiminis laikotarpis netaps darbų sustojimu, o kad užsibrėžti tikslai ir bendradarbiavimas tarp visų institucijų bus sėkmingas“, – sakė P. Mačiulis.

Aptarė su Seimo darbu susijusius klausimus

Su Parlamento vadovu prezidentas aptarė einamuosius Seimo darbo klausimus. Pasak Prezidento patarėjo, pokalbio akcentas buvo apie tai, kaip pasiekti gerovės valstybę.

„Tai pirmas tokio pobūdžio susitikimas su šalies vadovu. Akcentas buvo kalbant apie tai, kaip galima pasiekti gerovės valstybę, buvo apibendrinta pavasario sesija, aptarti prioritetiniai planai ir darbai rudens sesijoje, šiek tiek paliestas tarptautinis kontekstas“, – sakė P. Mačiulis.

Pasak vyriausiojo patarėjo, prezidentas akcentavo, kad nori aktyviai bendradarbiauti su Seimu tiek teikiant pasiūlymus, tiek diskutuojant apie teikiamus įstatymus, pataisas.

„Galiu pateikti pavyzdį – apie daug rezonanso sulaukusias istorijas apie miškų kirtimus. Prezidento vienas iš siūlymų, kurį pateiks įstatymo teikimo būdu, dvigubai –nuo 8 iki 4 hektarų sumažinti plotus, kuriuos galima kirsti miškuose“, – sakė P. Mačiulis.

Pradėjęs eiti pareigas prezidentas jau vetavo keturis Seimo priimtus įstatymus. Šalies vadovo vyriausias patarėjas išreiškė viltį, kad ateityje bendradarbiavimas su Parlamentu bus sklandesnis, tada ir veto bus mažiau.

„Reikia įvertinti, kad prezidentas tik prieš mėnesį pradėjo eiti pareigas, ir prezidento komanda neturėjo galimybės dirbti su įstatymo teikimu pirminėje stadijoje. Galbūt tai sąlygojo, kad tų veto yra nemažai. Manau, kad ateityje bendradarbiavimas bus sklandesnis, ir tikėtina, kad ir veto gali būti mažiau“, – sakė P. Mačiulis.

Pranckietis jautė Nausėdos pasitikėjimą

Po susitikimo su prezidentu V. Pranckietis demonstravo ryžtą ir toliau dirbti savo pareigose.

„Aš esu visada pasiruošęs tarnauti Lietuvos Respublikos Seimui ir Lietuvos žmonėms, ir atsakyti į klausimus, jeigu jų kyla. Šiuo atveju, kol kas nėra pateikta siūlymų. Kai bus pateikti, tai ir atsakinėsime“, – sakė V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas iš pokalbio su šalies vadovu teigė jautęs pasitikėjimą juo.

„Pokalbis vyko labai šiltai ir atvirai. Manau, kad atvirumas demonstruoja pasitikėjimą. Tikiuosi ateityje labai gero bendradarbiavimo“, – sakė V. Pranckietis.

Jis teigė, kad prezidento prioritetai dėl gerovės valstybės turėtų atsispindėti biudžete.

„Artėja biudžetas. Siūliau prezidentui, tą patį galvojame ir mes, kad jame jau turėtų atsispindėti biudžete kažkokie prezidento programiniai dalykai. Kurdami biudžetą, turėtume galvoti apie tą gerovės valstybės kūrimą“, – sakė V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas mano, kad prezidento veto buvo logiški, ir teigė, kad Seimas ne visada yra teisus pirmą kartą priimdamas teisės aktus.

„Tie keturi veto buvo logiški. Aš jiems irgi pritariau. Manau, kad, jeigu tai yra Lietuvos interesų atspindys, tai jis toks ir turi būti. Ne visada Seimas su savo dauguma gali būti visiškai teisus, o ypač, jei Seimas po to patvirtina, kad buvo vetuojama teisingai. (…) Manau, kad tai yra viena iš bendradarbiavimo formų, o dėl kokybės – mes visada galime galvoti, kad ji gali būti geresnė“, – sakė V. Pranckietis.

Pranckietis nesitraukia iš pozicijos

Seime keturioms partijoms sudarius valdančią koaliciją Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Tvarka ir teisingumas ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija pasidalijo pagrindinius postus Seime ir Vyriausybėje.

Pagal valdančiųjų susitarimą, Seimo pirmininko pozicija atitenka socialdarbiečiams.

Pranckietis su tuo nesutinka, ir vadina tai šantažu ir asmeninėmis Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio ambicijomis.

Pagal paskutinį R. Karbauskio pareiškimą, jis neprieštarautų, kad V. Pranckietis liktų savo poste, jeigu jis sutartų dėl to su socialdarbiečiais.