Masiulio pavardė gali būti koziriu

Anot Mykolo Romerio universiteto politologės, scenarijų, kokiu keliu gali pasukti R.Masiulis, yra įvairių. Tiesa, dėl gana uždaro jo būdo gana sunku prognozuoti, ar R.Masiulis bandys eiti į privatų sektorių ar tęs kelią politiko karjeroje.

„Turbūt tai klausimas pačiam Rokui Masiuliui. Dar šią savaitę prezidentas bandė kažką prognozuoti, bet aš būčiau atsargesnė su prognozėmis, nei pats prezidentas, kuris pabandė kažką išspausti. Rokas Masiulis yra vertinamas gerai, jis turbūt yra vienas populiariausių ministrų. Jo sukauptas politinis kapitalas yra tikrai nemažas. Dabar klausimas, ar jis norės tą kapitalą kažkur investuoti ir panaudoti. Toks žmogus gali taip pat nueiti ir į privatų sektorių bei bandyti ten darbuotis, bet lygiai taip pat gali norėti išlikti politikoje.

Arnas Mazėtis, Rima Urbonaitė, dr. Virgis Valentinavičius

Dabar klausimas, ar jis to norės, nes iki šiol mes jį matėme tik kaip ministrą. Tai yra šiek tiek siauresnė pozicija. Kaip politikui jam reikia ir kitų savybių. Mes puikiai suprantame, kad geras vadybininkas nereiškia geras politikas. Reikėtų bandyti žiūrėti, kokios jo ambicijos, bet jis apie jas kalbėti nėra linkęs. Aš būčiau atsargi su prognozėmis, nes jis yra uždaresnio būdo, jis nėra visiškai atviras ir mėgstantis komunikuoti, paprastai jis kalba paprastai, glaustai ir aiškiai. Politikams tai ne visada yra geriausia savybė, nors lietuviai, panašu, kad tokius kaip tik mėgsta“, – kalbėjo R.Urbonaitė.

Politologės teigimu, jau artimiausiu metu R.Masiulį tikrai gali pasiekti ne vienas pasiūlymas dirbti kartu. Akivaizdu, kad vieno iš populiariausių politikų pavardė gali pritraukti rinkėją, todėl belieka palaukti ir pažiūrėti, kokį sprendimą priims pats R.Masiulis.

„Be jokios abejonės, manau, kad tokių gali būti ir nemažai. Tie patys konservatoriai gali norėti. Tai populiarus ministras. Žinoma, tokį įsileidus gali padidėti ir vidinė konkurencija. Ta konkurencija galbūt ir gali šiek tiek atbaidyti. Visgi norint pritraukti rinkėją, Masiulio pavardė sąraše gali būti visai neblogas koziris“, – įsitikinusi R.Urbonaitė.

Netiki, kad kurs judėjimą

Pasiteiravus, ar gali būti tiesa, kad R.Masiulis kurs naują judėjimą, apie ką buvo prakalbęs prezidentas Gitanas Nausėda, politologas Virgis Valentinavičius tikino paprasčiausiai nematantis tam jokių prielaidų.

Saulius Skvernelis ir Gitanas Nausėda

„Man susidaro toks vaizdas, tarytum prezidentas nori prikranksėti ponui Masiuliui nelaimę. Aš tikrai nusivilčiau, jeigu Masiulis pradėtų eiti tuo negeru keliu iš gero ministro technokrato į prastą politiką. Mažiausiai vienos sąlygos reikėtų, jeigu jis tuo užsiimtų – kad būtų solidi politinė jėga. Dabar, tiesą sakant, tų solidžių politinių jėgų beveik nesimato. Pagrindinė Tėvynės sąjungos dalis yra šiek tiek paralyžiuota Gabrieliaus Landsbergio lyderystės ir tokio riboto gebėjimo aiškiai pasakyti, už kokias idėjas ši partija yra.

Partiją yra apėmusi stagnacija, bet jeigu pasitvirtintų kalbos, kurias dabar per jėgą bandoma platinti, kad Rokas Masiulis gali susidėti su radikaliomis jėgomis partijos viduje, tokiomis kaip Rimantas Dagys, tai tas kelias į prasto politiko galutinį tikslą, būtų paprasčiausiai savižudybė. Aš tikiu, kad Rokas Masiulis yra pakankamai protingas žmogus, kad tokiu keliu neitų“, – DELFI sakė MRU docentas.

Didžiausias privalumas – nepriklausomumas

V.Valentinavičiaus teigimu, R.Masiulis turi puikią reputaciją, o didžiausias jo privalumas yra nepriklausomumas.

„Aš nematau prielaidų Roko Masiulio politiniam judėjimui, ką bando kalbėti ponas Nausėdas, nes jis visa savo esybe yra technokratas. Mes nieko nežinome apie jo politines pažiūras, mane gal labiausiai nustebino jo pareiškimas apie generolą Vėtrą, kuris buvo labai vienpusis. Man atrodo, kad didžiausias Masiulio privalumas yra jo nepriklausomumas, jis nesileido tapatinamas su tais pačiais „valstiečiais“. Manau, jam reikia kaip velniui kryžiaus vengti tapatinimo su bet kokia politine jėga. Jis turi puikią reputaciją kaip labai veiksmingas technokratas ir doras kovotojas su korupcija“, – sako V.Valentinavičius.

dr. Virgis Valentinavičius

Nors aukštus reitingus turintys politikai dažnai galvoja apie Prezidento rinkimus, mažai tikėtina, kad tokios mintys sukasi ir R.Masiulio galvoje.

„Aš manau, kad Rokas Masiulis vis dar gali būti labai neblogu pretendentu į ministrus bet kuriai Vyriausybei. Dabar susiklostė tokia situacija, kad jį teko pastumti į šoną, bet ta situacija yra tiek komplikuota, kad reikėjo dar vieno posto, kuris būtų atlaisvintas, nes koalicijos partnerių daug, išsižiojusių dėl valdžios ir laukiančių, kada ta valdžia į burną įkris irgi daug, tai Rokas Masiulis buvo neparankus. Ypač jis buvo neparankus ir dėl nepriklausomumo. Jis nėra patogus ministras, bet susidarius naujai Vyriausybei, kuriai vėl reikės įrodyti, kad mes renkamės ne geriausius iš blogiausių, bet ieškome tikrai gerų, Rokas Masiulis gali papuošti kiekvienos Vyriausybės tortą“, – svarstė R.Urbonaitė.

Galvoti apie Prezidento rinkimus – gerokai per anksti

Anot V.Valentinavičiaus, kalbėti apie Prezidento rinkimus R.Masiuliui dar gerokai per anksti.

„Dėl Prezidento rinkimų, akivaizdu, kad ne tik jam, bet ir tokiai politikei kaip Šimonytė, pasirodo, buvo per anksti, pagal rinkimų rezultatą. Rokui Masiuliui dar iki Šimonytės lygio reikia eiti šimtą metų, dar reikia sudėvėti geležines kurpes. Dabar ta gero ministro reputacija yra didžiausias jo kapitalas, būtų liūdna, jeigu jis tą kapitalą iššvaistytų stačia galva eidamas į politiką“, – mano docentas.

Tiesa, R.Urbonaitė pabrėžia ir dar vieną svarbų aspektą – norą, kurio, ko gero, neturi R.Masiulis.

„Dar vienas aspektas, kalbant apie Prezidento rinkimus, tai – noras. Mes turėjome Gitaną Nausėdą, kuris tikrai norėjo. Tai aiškiai matėsi, o iš Roko Masiulio aš to tikrai nematau“, – kalbėjo R.Urbonaitė.

Vyriausybė – dar silpnesnė

Docento V.Valentinavičiaus teigimu, ši Vyriausybė yra silpna, o galbūt net ir silpnesnė nei ankstesnė.

„Premjeras džiaugiasi likęs poste, nemanau, kad jis rimtai galvoja apie rimtus darbus. Daugiausia, apie ką valdančioji koalicija gali svajoti, tai kaip nors išsilaikyti ant vandens paviršiaus iki kitų rinkimų. Ši Vyriausybė yra vargo vakarienė, pagal „valstiečių“ reitingus, tai yra ir paskutinė vakarienė. Ji yra silpna, silpnesnė nei buvo, bet yra toks pasirinkimas: ar stipri Vyriausybė ar reprezentatyvi Vyriausybė“, – mano V.Valentinavičius.

Politologės R.Urbonaitės manymu, Seimo dauguma yra sunkiai pasiekiama dėl tam tikrų neprognozuojamų lenkų žingsnių. Taip pat gana sunku nuspėti ir tolesnį S.Skvernelio elgesį, santykius su R.Karbauskiu.

Rima Urbonaitė

„Tikrai ne, nes visada matysime lenkus, kurie balsuos taip, kaip jiems atrodys teisinga, jie visada taip darė ir darys, nepriklausomai nuo to, ar jie yra ar nėra koalicijoje. Su „tvarkiečiais“ irgi yra taip pat neaišku. Tarp „valstiečių“ takoskyros dabar yra toks ramesnis laikotarpis, bet tai nereiškia, kad tas laikotarpis staiga negali tapti audringesniu. Lygiai taip pat ir Saulius Skvernelis – ramesnis laikotarpis nereiškia, kad Skvernelis negali vėl tapti maištininku, ypač artėjant rinkimams“, – laidoje DELFI sakė politologė.

Trumpas Landsbergio ir Skvernelio flirtas

Gali būti, kad kai kuriais atvejais į pagalbą Skverneliui gali atskubėti ir konservatoriai.

„Tam tikrais atvejais, bet labai išskirtiniais atvejais. Šioks toks lengvas flirtas lyg ir buvo pasirodęs tarp Gabrieliaus Landsbergio ir Sauliaus Skvernelio, kuris jau sakė, kad nebereikia konfliktuoti, bet reikia turėti omenyje, kad artėja rinkimai ir tie patys konservatoriai tikrai lengva ranka nelaimins šios Vyriausybės teikiamų iniciatyvų. Skvernelio ministrams reikės užkulisinių derybų, zondavimo situacijos, o ramybės tiesiog nebus“, – svarstė R.Urbonaitė.

Kita vertus, kaip pabrėžia politologė, pritarimo ar pagalbos gali neprireikti prašyti ir dėl to, kad nėra daromos jokios reformos ar svarbios iniciatyvos.

„Tikrai nemanau, kad norės padėti, o Skvernelis galbūt ir neatsidurs tokiose rimtose situacijose, kai jam būtų reikalinga konservatorių pagalba ar parama. Jeigu nevyksta rimti darbai ar rimtos reformos, tai tau nereikia ir daugumos. Kam parama, jeigu tu nieko nedarai“, – kalbėjo politologė.

Rima Urbonaitė

„Bet Karbauskis turi partiją, turi struktūrą, kuriai vadovauja ir dar neblogus finansus. Tuomet ir pažiūrėkime – verta ar neverta. Žinoma, galima įvairiai svarstyti, beje, matome, kad ir visuomenė yra šiek tiek išsiskaidžiusi ir yra tokių, kurie yra labai nusivylę Ramūnu Karbauskiu, ką matome ir naujausiuose reitinguose. Ramūno Karbauskio figūra yra labai kontroversiška. Dėl to, manau, Saulius Skvernelis ir skaičiuos, ar išlaikyti kažkiek tą tandemą ar neišlaikyti, nes yra, kas juos riša“, – taip pat svarstė politologė.

Skvernelis praleido šansą

Pasiteiravus, ar įmanoma, kad visgi S.Skvernelis trinktelėtų durimis ir vėl parodytų maištininko charakterį, V.Valentinavičius mano, jog šansą viską pradėti nuo balto lapo premjeras jau prarado, kai neįvykdė duoto pažado.

„Įmanoma, bet, manau, kad jis praleido momentą. Jeigu jis trinktelės durimis likus trims mėnesiams iki rinkimų, tai jau bus nevilties trinktelėjimas. Jam paprasčiausiai reikėjo vykdyti tą nesąmoningą pažadą prieš rinkimus – jeigu pralaimi Prezidento rinkimus, tada traukiuosi. Tada jis būtų turėjęs šansą pradėti viską nuo balto lapo. Dar jis grįžta į kišeninio Karbauskio premjero poziciją“, – kalbėjo V.valentinavičius.

Ketvirtadienį buvo paskelbti naujausi reitingai. Paklausus, ar gali būti, kad kitų rinkimų nugalėtojais gali tapti socdemai, politologai pabrėžė, kad jų situacija gerėja, tačiau prognozuoti gana sunku.

„Pažiūrėkime į socdemų rezultatus. Savivaldoje jie pasirodė gana neblogai. Nesakau, kad gerai, sakau, kad labai neblogai, nes daug bandė prisipaišyti sau labai daug pergalių, kas nėra tiesa. Rinkimų rezultatai yra potencialas. Savivaldybėse yra dirbama, kaupiamas politinis kapitalas ir visa tai paskui gali veikti visą reputaciją ir reitingus, galiausiai ir 2020 metų rinkimus. Tai, manau, kad jie atsigauna“, – mano R.Urbonaitė.

Konservatorių problema

Pasiteiravus, kodėl paskutiniu metu konservatorius galimai lydi vidiniai nesitarimai, V.Valentinavičius tikino, kad partijos lyderio veiksmuose gana sunku pamatyti aiškesnę strategiją.

„Tiesiog yra per daug investicijų į magišką pavardės poveikį be realaus politinio kapitalo. Jau kurį laiką Tėvynės sąjunga, kai jai pradėjo vadovauti Gabrielius Landsbergis, serga idėjine mažakraujyste. Yra daug fechtavimosi su Karbauskiu, daug veiklos feisbuke, bet tokių programinių idėjų, strateginės krypties ir strateginio atsinaujinimo mes nematome, bent jau tokio įtikinamo kaip pas socialdemokratus Palucko. Tai yra problema, bet ją iš dalies pripažino ir jo senelis, kai jo paklausė, ar Gabrielius Landsbergis yra geras vadovas. Jis pasakė, kad jis nėra blogas, bet kartu jis pastebėjo paprasta ir teisingą dalyką – o kas yra alternatyva“, – sakė docentas.

Kai kurie ekspertai mano, kad tarsi išsigelbėjimu galėtų tapti I.Šimonytė, tačiau nežinia, ar ji pati norės eiti su partija, kuri neturi aiškių idėjų ir krypties.

Ingrida Šimonytė per rinkimus įrodė, kad ji yra aukšto rango politikė, kuri turi idėjų. Aš įsivaizduoju, kad jai gali kilti labai daug minčių, ar jai apsimoka eiti kartu su partija, kurios idėjos yra neaiškios, kurios sąrašo sudėtis gali būti ne visai priimtina“, – kalbėjo V.Valentinavičius.