„Jau dvi savaites tekėjo juodas vanduo. Dar keli kaimynai susirgo, – DELFI tvirtino A. Pogrebnojus. – Aš jo ne visada gėriau, bet dantis gi valiausi su tomis bakterijomis. Visi mes „bambaliais“ apsikarstę, bet niekas nereaguoja.“

Geriamas vanduo - netinkamas naudoti?

Drabužių dizainerio kaimynai rugpjūčio 7-ąją gavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išvadą dėl geriamo vandens, kurioje teigiama, kad geriamasis vanduo nurodytu adresu nėra tinkamas vartoti: „Paimtame mėginyje koliforminių bakterijų skaičius neatitinka Lietuvos higienos normų“.

Maisto ir veterinarijos tarnybos rašte tvirtinama, kad „Vilniaus VMVT raštu įpareigojo vandens tiekėją imtis skubių atkuriamųjų veiksmų geriamojo vandens pažeistoms vertėms atstatyti“.

Aleksandras Pogrebnojus
Jau dvi savaites tekėjo juodas vanduo. Dar keli kaimynai susirgo. Aš jo ne visada gėriau, bet dantis gi valiausi su tomis bakterijomis. Visi mes „bambaliais“ apsikarstę, bet niekas nereaguoja.

Į Vilniaus VMVT kreipėsi A. Pogrebnojaus kaimynas, neapsikentęs žiūrėti į įtartiną vandenį, bėgantį iš čiaupo.

„Ne mes turime vandenį tirti. „Vilniaus vandenys“ juk mato, kad juodas vanduo bėga. Jie turėtų tirti, ne žmonės, kurie gyvena mieste, – tvirtino dizaineris ir piktinosi miesto meru. – Kuo užsiima tas Šimašius? Užsiima visokių lentelių nukabinėjimu, Zuoko daiktų paėmimu ir netvarko nieko, visus nuodija.“

Savo ruožtu Vilniaus savivaldybė teigia problemą jau identifikavusi.

„Vilniaus miesto savivaldybė atkreips namo administratoriaus dėmesį, kad būtų tinkamai prižiūrimas vamzdynas. Tiek vandentiekio, tiek nuotekų tinklai teritorijoje, kur yra namas šv. Stepono 27, priklauso UAB „Mano būstas sostinėje“. Tikėtina, kad senoje buvusios gamyklos teritorijoje vamzdynas yra senas ir nesandarus“, – teigiama DELFI atsiųstame savivaldybės komentare.

Skundėsi jau ne vienas kaimynas

A. Pogrebnojus tvirtino, kad ne vienas jo kaimynas skundėsi prastu vandeniu ir negalavimais, o jo sūnui itin blogai pasidarė vos išvykus į pajūrį. „Nuvažiavome į Nidą ir po keturių valandų, antrą valandą nakties, su greitąją išvežėme sūnų su greitąja, su specialiu keltu. Įsivaizduokite, – pasakojo A. Pogrebnojus. – Nuvažiavus į ligoninę įstatė lašinę. Sūnus visą naktį verkė dėl šitų šūdžių, kurie negali sutvarkyti paprastų dalykų. Savivaldybė užsiima politikavimu, negali susitvarkyti su miestu. Steigia kažkokias mistines partijas. Tegul atsistatydina ir tada užsiima politikavimu.“

Aleksandras Pogrebnojus
Nuvažiavus į ligoninę įstatė lašinę. Sūnus visą naktį verkė dėl šitų šūdžių, kurie negali sutvarkyti paprastų dalykų. Savivaldybė užsiima politikavimu, negali susitvarkyti su miestu. Steigia kažkokias mistines partijas. Tegul atsistatydina ir tada užsiima politikavimu.

Dizaineris tvirtino, kad prieš dvi ar tris savaites „Vilniaus vandenys“ buvo pranešę apie remontą. „Vanduo buvo prastesnės kokybės, bet buvo geriamas. Jie nieko netyrė. O dabar kažkoks kaimynas nunešė mėginį ir gavome raštą, kad yra bakterijų. Bet juk jie patys turėjo tirti, – piktinosi A. Pogrebnojus. – Juk jei pieną teikia į parduotuvę, tai ne aš turiu tirti. Juk vandenį mes perkame, kaip ir pieną.“

A. Pogrebnojus įsitikinęs, kad didesnė kaltė šioje situacijoje krenta ant Vilniaus miesto mero pečių. „Čia meras kaltas, o ne „Vilniaus vandenys“. Nes jie (savivaldybė – DELFI) nesusitvarko su jais („Vilniaus vandenimis“ – DELFI). Kaltinu ir „Vilniaus vandenis“, bet kaltas tas, kas su jais dirba, – tvirtino A. Pogrebnojus. – Jei kažkokia bendrovė nesusitvarko – kaltas pagrindinis. Jie politikuoja, o rezultatas – mano vaikas su keltu vežamas į ligoninę. Mano vaikas verkia, o jie užsiima politika.“

Dizaineris tikino, kad medikų iš karto paklausė, ar žarnyno infekcija galėjo kilti nuo bakterijos vandenyje. Jis tvirtino, kad medikai atsakė, jog tai tikrai galima versija. Beje, suaugę, anot A. Pogrebnojaus, bakterijai atsparesni.

Aleksandras Pogrebnojus
Čia meras kaltas, o ne „Vilniaus vandenys“. Nes jie (savivaldybė – DELFI) nesusitvarko su jais („Vilniaus vandenimis“ – DELFI). Kaltinu ir „Vilniaus vandenis“, bet kaltas tas, kas su jais dirba.

Ir nors A. Pogrebnojus įsitikinęs, kad bakterija galėjo pakenkti jo sūnui, kompensacijos nei iš vandens tiekėjo, nei iš savivaldybės neieškos: „Jei būtų Amerika, paduotų juos kas nors į teismą penkiems milijonams eurų. Tada žinotų. Bet žino, kad niekas su jais neužsiims, nes beviltiška“.

„Tegul jie eina darbus dirbti, o ne lenteles nukabinėti. Tegul žiūri, kad vanduo būtų geras, elektra. Kad viskas būtų. Iš jų tik to reikia. Niekam nereikia, kad jie spręstų, kas teisus, kas neteisus. Gilinasi į istoriją ir elementarių dalykų negali padaryti, – kalbėjo dizaineris. – Žmogus, kuris valdo miestą, yra kaip vadybininkas. Jį žmonės išrinko būti vadybininku, o ne teisėju, istoriku ar dar kažkuo.“

„Vilniaus vandenys“ aiškinasi situaciją ir atsakomybes

DELFI susisiekus su „Vilniaus vandenų“ komunikacijos skyriaus vadovu Mindaugu Linkaičiu šis, išsiaiškinę situaciją, pateikė atsakymą, kad A. Pogrebnojaus nurodytu adresu yra mažiausiai šešių pastatų grupė gamyklinėje teritorijoje, joje esantys vandentiekio ir nuotekų tinklai „Vilniaus vandenims“ nepriklauso.

„Aiškinamės, ar vandens kokybė nukentėjo pastato administratoriaus atsakomybės ribose“, – teigė M. Linkaitis ir pridūrė, kad „Vilniaus vandenys“ besąlygiškai atsako už vandens kokybę iki dviejų įvadų į A. Pogrebnojaus nurodytą teritoriją.

„Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai mėginius paėmė bute minėtu adresu, o ne įvade į namą, kaip kad padarė mūsų laboratorijos specialistai, – nurodė M. Linkaitis. – Tad visų pirma reikia nuodugniai išsiaiškinti situaciją, ar tai tikrai nėra tik vietinė problema. Pagrindo susieti užfiksuotą taršą iš čiaupo su minėtu gyventojų susirgimu neturime.“

Atstovas taip pat pabrėžė, kad prieš savaitę buvo vykdyti vandens patikrinimo ir vandentiekio patikrinimo darbai. „Praėjusią savaitę „Vilniaus vandenys“ pagal planą plovė vandentiekio tinklą šioje gatvėje ir paėmė vandens mėginius ištirti ties įvadu nurodytu adresu. Tai rutininė procedūra. Preliminariais duomenimis, pagal vieną iš tyrimų, vanduo magistraliniame tinkle šioje gatvėje buvo kokybiškas, t.y., tyrimo rezultatai atitiko normas“, – teigė „Vilniaus vandenų“ atstovas.

Vis dėlto, galutiniai tyrimai bus žinomi tik kitą savaitę. Iki tol „Vilniaus vandenys“ žada imtis veiksmų. „Nepaisydami nieko ir nelaukdami galutinių rezultatų, ėmėmės prevencijos ir šiek tiek, kiek leidžia normos, padidinome chloro kiekį vandenyje. Dėl šios priežasties kurį laiką gali būti juntamas kvapas, kuris greitai išgaruoja vandeniui prieš vartojimą leidus trumpam nusistovėti“, – tvirtino M. Linkaitis.

Kiek vėliau „Vilniaus vandenys“ papildė komentarą: „Tiek vandentiekio, tiek nuotekų tinklai teritorijoje, kur stovi namas, priklauso UAB „Mano būstas sostinėje“. Tikėtina, kad senoje gamyklinėje teritorijoje vamzdynas yra senas ir galimai nesandarus“.