Rašte, kurį pasirašė Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Ukmergės žydų bendruomenės pareiškė, kad pritaria su naciais kolaboravusių asmenų atminimo ženklų pašalinimui iš viešųjų erdvių Vilniuje ir visoje Lietuvoje, taip pat tvirtina, kad apgailestauja dėl to, kad „pirmininkė daro nekorektiškus pareiškimus visų Lietuvos žydų vardu ir taip galimai nuteikia prieš mus (Lietuvos žydus) kitą Lietuvos visuomenės dalį“.

Visas žydų bendruomenių raštas:

Mes Vilniaus žydų bendruomenė, Kauno žydų religinė bendruomenė, Klaipėdos žydų bendruomenė, Šiaulių apskrities žydų bendruomenė, Panevėžio žydų paramos bendrija, Ukmergės rajono žydų bendruomenė, vienijančios absoliučią daugumą Lietuvoje gyvenančių žydų nepritariame vienasmeniškiems ir galimai nesantaiką kurstantiems Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės (LŽB) pirmininkės F. Kukliansky veiksmams bei pareiškimams dėl Vilniaus sinagogos ir bendruomenės patalpų uždarymo.

Ta proga pareiškiame:

1. Vienareikšmiškai pritardami vakarietiškos atminties politikos standartų įsitvirtinimui Lietuvoje ir su naciais kolaboravusių asmenų atminimo ženklų pašalinimui iš viešųjų erdvių Vilniuje ir visoje Lietuvoje. Apgailestaujame, kad kraštutinės jėgos nori tuo pasinaudoti skaldant ir supriešinant visuomenę, o taip pat, kad Lietuvos politikos elitas ir lyderiai to vienareikšmiškai nepasmerkia.

2. Apgailestaujame, kad dėl savo autoritarizmo nepasitarusi su Lietuvos žydų bendruomenėmis LŽB pirmininkė daro nekorektiškus pareiškimus visų Lietuvos žydų vardu ir taip galimai nuteikia prieš mus (Lietuvos žydus) kitą Lietuvos visuomenės dalį.

3. Pareiškiame, kad žydai visada buvo ir yra lojalūs Lietuvos Respublikos piliečiai. Tiek Vilniuje, tiek ir visoje Lietuvoje jaučiamės saugūs, tačiau antisemitizmo augimas mus neramina. Pasisakome už konstruktyvu dialogą tarp įvairiu Lietuvos piliečių grupių. Dialogas ir ekspertų pokalbiai - tai ko reikia šiuolaikinei visuomenei. Taip pat manome, kad teisėsaugos institucijos turi labai dėmesingai tirti visus tautinės nesantaikos ar kitokius ksenofobijos atvejus bei užkirsti kelią jiems įvykti.

4. Manome, jog vieną kartą ir visiems laikams, pasitelkus Lietuvos ir tarptautinius ekspertus reiktų nuodugniai ištirti ir įvertinti mūsų valstybės istorijos puslapius, nekuriant istorijos politikos, o tiesiog įvardinant ir įvertinant faktus bei platesnį kontekstą. Tai prisidėtų prie santarvės, tiesos ir teisingumo Lietuvoje.

5. Kviečiame visus susilaikyti nuo nesantaiką kurstančių veiksmų ir pareiškimu, o apie skaudžias XX a. istorijos patirtis kalbėti istorinių argumentų kalba, remiantis Vakarietiškais vertinimo standartais.

Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Gurevičius

Kauno žydų religinė bendruomenės vadovas Mauša Bairakas

Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininas Feliksas Puzemskis

Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis

Panevėžio žydų paramos bendrijos pirmininkas Leonid Mejerov

Ukmergės rajono žydų bendruomenės pirmininkas Artūras Taicas

DELFI primena, kad Lietuvos žydų bendruomenė antradienį pranešė dėl grasinimų neribotam laikui uždaranti Vilniaus sinagogą ir savo būstinę. F. Kukliansky teigė, kad būtina to imtis norint apsaugoti savo žmonių saugumą.

Aiškindama situaciją Lietuvos žydų bendruomenė išplatintame pranešime savo veiksmus aiškinot taip: „Toleruojami ir lieka nebaudžiami viešuose partijų ir jų pirmininkų paskyrose viešinami antisemitiniai komentarai ir įrašai, net krikščionių Šv. Marija yra pavadinta „žydelka“, dar labiau priverčia susimąstyti, ar esame saugūs? Norėtume išgirsti Lietuvos vadovybės nuomonę ir aiškią poziciją, ar Lietuvoje ir toliau bus toleruojama vieša propaganda, remianti žydų naikinime dalyvavusių asmenų pagerbimą, vadovaujantis vienos politinės jėgos primesta nuomone“.

F. Kukliansky teigimu, kai kurie žmonės kursto nesantaiką, kilus įtampai po sostinės valdžios sprendimų atsisakyti atminties ženklų prieštaringai vertinamoms Antrojo pasaulinio karo asmenybėms. „Mes turime nemažai socialinio centro klientų, tarp jų yra nemažai žmonių, kurie pergyveno Holokaustą, mes nenorime vėl juos emociškai ir galbūt ir fiziškai nervuoti, jie neturi antrą kartą pergyventi to, ką pergyveno. Užteko to, kad spaudoje pasirodo tokios eilės, kuriose minima „žydelka šventa Marija“. Kažkokiu būdu žydų bendruomenės vadovybė turi apsaugoti savo narius nuo bereikalingo nervavimosi“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė F. Kukliansky.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkei netiesiogiai apkaltinus Vytautą Landsbergį nesantaikos kurstymu ir pareiškus, kad ją žeidžia profesoriaus pavartotas žodis „žydelka“, pats V. Landsbergis ragina atsikvošėti ir perskaityti jo žodžius. Tad kas iš tikrųjų kursto įtampą Lietuvoje ir kam tai gali būti naudinga?

„Mane tikrai asmeniškai žodis „žydelka“ žeidžia, aš šito prisiklausiau mokykloje, mano vaikai to prisiklausė mokykloje, ir galų gale atėjo laikai, kai jaunimas padėjo toleruoti vienas kitą, kai situacija Lietuvoje tapo kosmopolitinė, žydų atžvilgiu mes tikrai neturėjome išpuolių ir problemų. Tas nesantaikos kurstymas atsirado ne dėl jaunimo, ne dėl bendros situacijos o dėl kai kurių žmonių, mano supratimu“, – pridūrė ji.

Tačiau netiesiogiai nesantaikos kurstymu apkaltintas V. Landsbergis išreiškė nuostabą. „Man įdomu, ar jos neįžeidė žodis „šventoji“ ir kurį sau ji priskiria? Aš nemanau, kad kurstau nesantaiką, siūlyčiau perskaityti visą tekstą, kurio paskirtis yra atkreipti dėmesį, išreikšti susirūpinimą, sustabdyti eskaluojamą nesantaiką, nes tai, kas padaryta, naudojama kurstymui. Tie, kurie nori kažką neigiamo pasakyti apie žydus, tegu prisimena paprastus dalykus, kad ir Dievo motina buvo žydė, jei tai reikia broliams lietuviams tai priminti“, – DELFI komentavo V. Landsbergis.