Apie savo politinę ateitį Vyriausybės vadovas kol kas nieko konkrečiai nekalba, esą dabar yra kiti prioritetai.

„Šiandien galvoju apie tai, kad būtų labai gerai, kad rugpjūčio 20 arba 22 dieną Vyriausybė gautų pilnus įgaliojimus veikti, nusibrauktų nuo ministrų pavardžių „laikinai einantis pareigas“, ir tada atsiraitojus rankoves padirbėti rudens sesijoje tai, kas yra suplanuota ir Vyriausybės programoje, ir koalicijos sutartyje“, – interviu DELFI TV sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, apie politinius procesus ateis laikas galvoti rudenį.

„Turbūt likus metams iki rinkimų, o rudenį jau bus metai likę iki rinkimų, daug politikų, esančių Seime, nebūtinai tik pozicijoje, bet ir opozicijoje, galvoja apie savo ateitį. Tai visko ten gali būti. Šiandien koncentruojuosi į Vyriausybės veiklą, nenoriu net galvoti apie tai, kaip čia reikėtų dar vieną temą atsidaryti, ir kalbėti, kas bus po pusantrų metų“, – sakė S. Skvernelis.

Savo santykius su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu jis įvardijo taip: „darbiniai, kolegiški, žmogiški, visapusiški“.

S. Skvernelio vertinimu, jis tinkamai eina savo pareigas.

Savo santykius su Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininku jis vadino konstruktyviais ir dalykiniais.

„Nepaisant visų tų istorijų, kurios čia vyksta, kartais – tiesos/netiesos, manau, kad tai yra dalykiniai, darbiniai santykiai. Mes bendraujame, kalbamės, ieškome sprendimų, ir juos priimame. Nuomonės skiriasi, tai irgi yra natūralu. Paskutiniai mėnesiai buvo akcentuoti ne į politinę veiklą, bet – apie partijos vidaus reikalus. Partija išreiškė absoliutų pasitikėjimą pirmininku. Nesu partijos narys, tikrai nesikišiu į jos veiklą“, – sakė S. Skvernelis.

Dėl Sinkevičiaus posto Vyriausybėje – ne vienas galimas variantas

Premjeras pakartojo per spaudos konferenciją su prezidentu Gitanu Nausėda išsakytus žodžius, kad Vyriausybės formavimas su šalies vadovu „vyko konstruktyviai, oriai darbuojantis, ieškant kompromiso“.

Vyriausybės vadovas nekomentavo, kodėl, pavyzdžiui, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguoto Jaroslavo Narkevičiaus pavardė pradžioje buvo minima kaip galimo kandidato į vidaus reikalų ministrus, galiausiai – kaip kandidato į susisiekimo ministrus.

„Laikausi tos pačios pozicijos – kol nebuvo mano pateikimo, tol visos versijos buvo neoficialios, pagrįstos gandais, prielaidomis. Šiandien galiu patvirtinti, kad pateikti visi ministrai į atitinkamas pozicijas, ir Jūsų paminėtas kandidatas yra pateiktas į susisiekimo ministro poziciją“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras sakė, kad pamainos Virginijui Sinkevičiui ekonomikos ir inovacijų ministro pozicijoje bus ieškoma tada, kai Vyriausybė oficialiai jį nominuos į Europos komisarus. Prieš tai dar jo kandidatūrai turi pritarti Seimas.

Jis kol kas nebuvo linkęs plačiau diskutuoti apie tai, ar ši pozicija galėtų būti siūloma be ministro posto likusiems koalicijos partneriams „tvarkiečiams“. Pasak jo, formuojantis koalicijai partijų pirmininkai kalbėjo, kad „ne pozicijos yra svarbiausia“.

„Tas buvo ir viešai deklaruota. Tikiuosi, kad taip ir toliau yra, ir kad ministrų pozicijos nėra prekybos objektai. Laikausi toliau tos pačios pozicijos. Jeigu atsilaisvins viena ar kita ministro pozicija, tada ieškosime geriausio kandidato.

O kalbant apie partinę priklausomybę, yra natūralu, kad partijos, dalyvaujančios koalicijoje, nori turėti atsakomybės sritis. Gali būti įvairūs variantai – ir su atsakomybės sričių perskirstymu, ir su kandidatų paieška, ir galbūt kitokie sprendimai irgi yra galimi, kalbant apie ateitį ir galbūt apie efektyvesnę ir mažesnę Vyriausybę“, – sakė S. Skvernelis.

Mato šviesią Roko Masiulio ateitį

Premjeras S. Skvernelis teigiamai įvertino Roko Masiulio, kuris naujos sudėties Ministrų Kabinete neliko susisiekimo ministru darbą ypač skaidrinant sistemą. Pasak jo, tikrai reikėjo atlikti auditus, ką jis darė.

„Šiandien yra koalicinė sutartis tokia, kad tos atsakomybės sritys perėjo kitai politinei jėgai, ir dėl to tas pakeitimas įvyko“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak premjero, tolimesnė R. Masiulio karjera labai priklausys ir nuo jo paties pasirinkimų.

„Tai yra Roko apsisprendimas, ką jis nori daryti. Aš su juo ne kartą kalbėjau. Manau, kad tokie žmonės valstybei yra reikalingi. Jeigu tik jis išreikš norą toliau dirbti valstybei, bus tokia galimybė sudaryta. Jeigu jis pasirinks, ką irgi indikuoja labai aiškiai, kad norėtų galbūt atsitraukti, ir šiek tiek grįžti į privatų verslą, manau, kad ten tikrai jam puikiai seksis“, – sakė S. Skvernelis.

Ministrai įgijo „guzų“ ir politinės patirties

Premjeras taip pat pakartojo anksčiau sakytą mintį, kad ir naujam Ministrų Kabinetui tiks „profesionalų Vyriausybės“ apibūdinimas.

„Bet galbūt reikėtų tik sutvirtinti, kad tai yra „profesionalų Vyriausybė“, turinti labai svarbią (…) ir politinę patirtį. Tie ministrai, kurie nebuvo dalyvavę politikoje, jie per trejus metus tapo tikrais politikais. Aišku, tai buvo sunkus kelias, su klaidomis, su „guzais“.

Dabartiniai žmonės, kurie papildo (Ministrų Kabinetą), atitinka ir profesionalumo savybes ir, svarbiausia, skaidrumo, patikimumo, ir turi politinę patirtį, kas irgi yra labai svarbu dirbant Vyriausybėje“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Žada, kad nė vienos ligoninės per prievartą neuždarys, bet pertvarką vykdys

Premjeras žadėjo, kad ligoninių tinklo pertvarka vyks, tačiau esą nei viena ligoninė per prievartą nebus uždaryta.

„Kalbant apie tinklo pertvarką, mes tikrai neatsisakome šitos idėjos, bet darysime tai, ką ir buvome sumąstę – per pozityvą. Tos įstaigos, kurios norės, dalyvaus, kurios mato perspektyvą keistis, sulauks visapusiškos paramos iš Sveikatos apsaugos ministerijos ir Vyriausybės. Kas nenori pokyčių, per prievartą jokių buldozerių, rankų laužymo nedarysime“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, sprendimai priklausys nuo vietos valdžios, kurią renka vietos gyventojai.

„Jeigu bendruomenė ir jų atstovai mano, kad tokios paslaugos, kurios ten yra teikiamos, yra reikalingos, jos yra pakankamos ir geros, kodėl mes turėtume daryti kažkokius prievartinius, intervencinius žingsnius?“, – klausė S. Skvernelis.