Papasakojo apie svarbų susitikimą

Kol kas neaišku, kokią atsakomybės sritį komisijoje gaus Lietuvos atstovas. Prezidentas Gitanas Nausėda sakė, jog tai gali būti reikšmingas portfelis, o V. Sinkevičius tvirtino, kad jis susijęs su ekonomika.

Laidoje „DELFI diena“ V.Sinkevičius truputį daugiau papasakojo apie susitikimą, kuris kai kur buvo pavadintas net „apipintu mįslėmis“.

„Bendrai susitikimas truko apie pusę valandos, nors buvo numatyta šiek tiek mažiau. Kalbėjome plačiai apie artimiausius iššūkius, kurie laukia ES, temos buvo įvairios. Kalbėjome apie jaunimo nedarbą, inovacijų politiką, startuolius, klimato kaitos iššūkius. Temos buvo įvairios“, – DELFI sakė V.Sinkevičius.

Politikas tikino, kad buvo diskutuojami gana platūs europiniai klausimai.

„Buvo klausta, kokia yra mano vizija, matymas vienu ar kitu klausimu. Tai labai platūs europiniai klausimai“, – sakė V.Sinkevičius.

Virginijus Sinkevičius

„Lietuvai kol kas nėra jokio portfelio paskirta ir nebus, manau, iki rugsėjo mėnesio, nes komisijos pirmininkė tik dabar pradeda neformalias konsultacijas su galimais kandidatais. Ji nori pamatyti bendrą vaizdą, kokie žmonės bus, su kokiomis kompetencijomis yra deleguoti, tik tada skirstyti portfelius. Labai dažnai tie portfeliai keičiasi“, – tikino V.Sinkevičius.

Susitikimą teko ilgai derinti

Pasiteiravus, kurias reformas būtų galima laikyti jo, kaip politiko, svarbiausiomis, jis pabrėžė, kad didžiuojasi savo komandos nuveiktais darbais.

„Aš labai džiaugiuosi pradėta inovacijų reforma. Be jokios abejonės, ji duos vaisių ateityje. Dveji metai nėra ilgas laikas“, – kalbėjo V.Sinkevičius.

V.Sinkevičius taip pat tikino, kad kalbėti apie konkrečius portfelius dar anksti. „Tikrai nėra nieko konkretaus pažadėta“, –kalbėjo politikas.

Pasiteiravus, kas buvo pokalbio su EK pirmininke iniciatorius, V.Sinkevičius tikino, kad susitikimas tikrai buvo suderintas. „Supraskime to susitiko lygį ir pirmininkės užimtumą. Jis buvo suderintas Lietuvos atstovybės Briuselyje ir laikas buvo pasiūlytas pirmininkės komandos. Man keista girdėti samprotavimus, kad neva pats įsiprašiau“, – kalbėjo politikas.

Atsakė į kritiką dėl amžiaus

Daugelis kritikuoja, kad V.Sinkevičius tokioms aukštoms pareigoms gali būti per jaunas.

Virginijus Sinkevičius, Gitanas Nausėda

„Aš negaliu ginčytis dėl argumento, kuris liečia mano amžių. Aš jo negaliu pakeisti, bet jeigu kalbėtume apie turinį, negirdėjau iš opozicijos daug priekaištų mano darbui kaip ministrui, net inovacijų reforma buvo palaikyta, kalbant apie darbą Ekonomikos komitete, mes turėjome labai gerą atmosferą komitete, kur diskutuodavo ir pozicija, ir opozicija. Tokių didelių ar radikalių nuomonių skirtumų nebūdavo“, – kalbėjo V.Sinkevičius DELFI laidoje.

Dar laukia du etapai

Anot jo, tas politikas, kuris ateityje galėtų perimti jo darbus, ir toliau turės vykdyti Vyriausybės programos tikslus.

„Esminis dalykas yra tas, kad aš dar niekur neišvažiavau. Antra, manau, kad nereikia pamiršti, kad stiprus faktorius yra Vyriausybė ir premjeras. Man dirbti ir veikti labai padėjo Vyriausybės programa, kuri nebus iš esmės keičiama. Paskutinius metus, manau, kas bebūtų ministru, ir toliau įgyvendins Vyriausybės programą. Netikiu, kad staiga Lietuva nuspręs bloginti šalies konkurencingumą, verslo sąlygas. Aš tikiu, kad būsimas ministras nebus silpnas, bet aišku, kad reikia rasti konsensusą tiek Seime, tiek su kolegomis, bet tai yra politiko duona“, – kalbėjo V.Sinkevičius.

Pasiteiravus, kaip nusprendė siekti portfelio, jis tikino, kad viskas vyko natūraliai.

„Yra vienas Lietuvos bėgikas, kuris bėga 180 kilometrų, bet sako, kad niekada nežada bėgti tiek kilometrų. Čia labai panašu – aš neplanavau ir nebuvau užsibrėžęs tikslo dėl postų, ar buvimo komisaru. 2016 metais buvau pakviestas dalyvauti rinkimuose, jie susiklostė sėkmingai, panašiai klostosi ir toliau karjera. Viskas vyko natūraliai“, – pabrėžė politikas.

Jis taip pat pridūrė, kad jo laukia dar du svarbūs etapai - Lietuvoje ir Europos Parlamente.

„Jeigu aš būsiu patvirtintas Seime, tai prasidės periodas, kai turiu gilintis į vieną ar kitą klausimą, kurio portfelis man būtų priskirtas ir tada turėčiau eiti į klausymus EP. Šio etapo nereikia nuvertinti“, – kalbėjo politikas.

Taip pat jis tikino, kad eurokomisaro alga dar nesidomėjo.

„Nesidomėjau alga. Reikia suprasti, kad alga šalutinis dalykas, o esminis klausimas einant į politiką, ka iš politikos labai nepraturtėsi, bet politikoje gali kažką sukurti, kas liks ilgai po tavęs“, – kalbėjo politikas.