Lietuva yra saugi šalis ir čia gali taikiai sugyventi įvairių bendruomenių žmonės. Čia taip pat egzistuoja idėjų ir saviraiškos laisvė. Suprantame, kad politiniai sprendimai gali būti įvairiai vertinami. Tačiau egzistuoja plona raudona linija tarp ginčo ar protesto ir neapykantos kitokiam kurstymo“, - pranešime teigia Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

„Vakarietiškomis ir demokratinėmis save laikančios politinės jėgos turėtų atsiriboti nuo antisemitines nuotaikas skatinančių pareiškimų. Tokios retorikos ignoravimas ar pataikavimas jai ir sukuria nesaugumo jausmą visuomenėje“, - pridūrė A. Armonaitė.

Anksčiau Laisvės partijos suformuotoje pozicijoje teigiama, kad tarp esminių kriterijų, sprendžiant dėl istorinių asmenybių vardais pavadintų gatvių, mokyklų ir joms skirtų paminklų atsiradimo ar išlikimo mūsų miestuose, privalo atsirasti vertinimas ar istorinės asmenybės savo veiksmais neprisidėjo prie neapykantos kitiems kurstymo, ar pačios nedalyvavo Holokausto, lietuvių tautos genocido ir kituose Lietuvai ir jos žmonėms tragiškuose istorijos įvykiuose.

„Vertindami istorines asmenybes ir jų veiklą turime suprasti, kad nėra vien juoda ar balta. Reikia pripažinti, kad ir tarp Lietuvai nusipelniusių žmonių buvo tokių, kurie savo veiksmais galėjo prisidėti prie neapykantos kurstymo ar net prisidėjo prie nusikaltimų organizavimo bei vykdymo.

Tai nėra patogi tema ir yra jėgų, norinčių ja manipuliuoti. Vis dėlto politikai neturėtų nuo jos bėgti, jeigu norime sukurti atvirą, nesusiskaldžiusią ir kiekvieną žmogų gerbiančią visuomenę“ - teigia Seimo narė.