Prezidentas po susitikimo su V. Sinkevičiumi patvirtino, kad toks susitarimas buvo pasiektas dar praeitą savaitę. G. Nausėdos teigimu, kalbama apie labai reikšmingą komisaro portfelį, tačiau kokį konkrečiai, neįvardijo.

„Pirmiausia, noriu atsakyti į kai kuriuos klausimus, kurie yra iškilę viešoje erdvėje. Akcentuočiau, kad dėl pono V. Sinkevičiaus neformalus susitarimas tarp R. Karbauskio, pono S. Skvernelio ir manęs buvo pasiektas praėjusią savaitę.

Tikslas buvo Virginijui nuvažiuoti, susipažinti, aplankyti išrinktą Europos Komisijos prezidentę Ursulą von der Leyen, ir aptarti klausimus, susijusius su būsimo Komisaro portfeliu“, – po susitikimo sakė G. Nausėda.

Po antradienį vykusio V. Sinkevičiaus ir U. von der Leyen susitikimo prezidentas ir Europos komisijos vadovė kalbėjosi telefonu.

Prezidento žiniomis, susitikimas buvo labai sėkmingas.

„Virginijus prisistatė labai gerai. Kalbama apie labai reikšmingą komisaro portfelį, tačiau negaliu šiandien jo skelbti, kadangi tai galėtų pakenkti derybų procesui, kuris gali tęstis dar gerokai ilgiau“, – sakė G. Nausėda.

Pasak šalies vadovo, nebuvo kalbama nei apie lytį, nei apie amžių, „nei apie kitokius dalykus, apie kuriuos Lietuvoje ypač daug kalbame, ir pamirštame esmę, kad Lietuva, kaip šalis, turi gauti savęs vertą komisaro portfelį“.

„Jeigu žmogus yra kompetentingas, ir gali adekvačiai įgyvendinti reikalavimus šitam portfeliui, tai jis jau yra rimtas kandidatas“, – sakė G. Nausėda.

Pasak prezidento, dabar belieka, įvertinus antradienio informaciją, pasiekti formalų patvirtinimą.

„Tai yra Vyriausybė priima sprendimą. Aš jį suderinu, ir po to sprendimas eina į Seimą. Manau, kad čia tikrai problemų neturėtų kilti.

Belieka palinkėti ponui Virginijui sėkmės, nes tikrai jam teks asmeniškai padėti nemažai pastangų. Tikimės ir iš žaliųjų frakcijos Europos Parlamente reikšmingos paramos jo kandidatūrai. Noriu tikėtis, kad viskas bus labai gerai, su maksimalia nauda tiek Lietuvai, tiek visai Europos Sąjungai“, – sakė G. Nausėda.

Galimi pokyčiai ir pačioje Europos Komisijoje

Kandidatas į Europos komisarus paaiškino, kad jo susitikimas su Europos Komisijos pirmininke buvo derintas ne jo asmeniškai, o oficialiais kanalais per Lietuvos atstovybę.

„Susitikimas buvo labai šiltas, produktyvus. Buvo kalbėta apie labai daug iššūkių, kurie laukia Europos artimiausius penkerius metus, bet kartu ir apie strategijas, kurias reikės įgyvendinti per penkerius metus. O jos turės veikti, ir rezultatai bus matomi 2030 ir net 2050 metais“, – sakė V. Sinkevičius.

Jis nepatikslino, ar jis bus teikiamas ministru į atnaujintą Vyriausybę iki to laiko, kol pradės eiti Europos komisaro pareigas.

„Negaliu šito atsakyti. Mes nesame to aptarę. Ministrų skyrimas yra Ministro Pirmininko prerogatyva. Tiesiog dėl mano, kaip kandidato į komisarus, galutinio patvirtinimo nepamirškime, kad reikalingas ir Seimo sprendimas. Seimo sesija įvyks tik rugpjūčio 20 dieną“, – sakė V. Sinkevičius.

Jis taip pat nekonkretizavo apie kokį portfelį Europos Komisijoje kalbėjosi su U. von der Leyen.

„Kalbėjomės apie labai daug sričių, todėl kažkokio konkretaus portfelio nenorėčiau minėti, nes pirmininkė tik pradėjo neformalias konsultacijas. Ji norėtų pasilikti sau teisę atsirinkti tinkamiausius žmones, o vėliau ir susidėlioti portfelius“, – sakė V. Sinkevičius.

Jis priminė, kad ir dabar jau baigiantis darbą Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris iš esmė keitė portfelius, perskirstė sritis, atsirado papildomų viceprezidentų pozicijų.

„Aš neatmetu galimybės, kad dabartiniai portfeliai, apie kuriuos mes žinome, gali pasikeisti. Tos sritys gali būti pakeistos, todėl tai yra pirmininkės pasirinkimas. Manau, kad tiksliai konkretų portfelį sužinosime iš jos, ir tai galima realiai žinoti maždaug rugsėjo pradžioje“, – sakė V. Sinkevičius.

Jis teigė, kad tos sritys, apie kurias kalbėta, buvo susijusios su dabartine jo veikla.

Liko formalumai

Kol kas oficialaus Lietuvos kandidato teikimo į Europos komisarus dar nebuvo. Dėl kandidatūros sprendimo nėra priėmęs nei Ministrų Kabinetas, nei Seimas.

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcija Seime yra išreiškusi paramą V. Sinkevičiaus kandidatūrai į Europos komisarus.

Prezidentūra praėjusią savaitę teigė, kad renkantis kandidatą valstybės interesas turėti vertingą portfelį yra svarbesnis už partinį interesą pasiūlyti pavardę.

O vertingą portfelį, Prezidentūros manymu, didesnė tikimybė yra gauti atsižvelgus į Europos Komisijos pirmininkės Ursulos van der Leyen prašymą pateikti moters kandidatūrą. Tokią prezidento poziciją perdavė šalies vadovo komunikacijos vadovas Aistis Zabarauskas.

Antradienį V. Sinkevičius turėjo neformalų susitikimą su U. van der Leyen.

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis žadėjo, kad V. Sinkevičiui paramą išreikš ir europinė žaliųjų frakcija. Jo nuomone, šis veiksnys yra reikšmingas siekiant reikšmingo portfelio Europos Komisijoje.

Premjeras Saulius Skvernelis bendrai sakė, kad negalima pozicijų Europos Komisijoje skirstyti į reikšmingas ir nereikšmingas, nes tai yra nepagarba pačiai Komisijai ir eurokomisarams.

28 metų amžiaus politikas šiuo metu užima Ekonomikos ir inovacijų ministro postą. Jis yra baigęs ekonomikos ir tarptautinių santykių bakalauro studijas Jungtinės Karalystės Aberistvito universitete ir Europos politikos magistro studijas Olandijos Mastrichto universitete.

V. Sinkevičius yra vadovavęs „Investuok Lietuvoje“ Investicinės aplinkos gerinimo grupei, koordinavęs Lietuvos oro uostų koncesijos projektui, dalyvavęs programoje „Kurk Lietuvai“, vadovavęs AB „Lietuvos pašto“ tarptautinei projektų grupei.

Politikas priklauso Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungai (LVŽS), yra šios partijos pirmininko pavaduotojas. Šios partijos parlamentarė Agnė Širinskienė yra sakiusi, kad partija norėjo kandidato, kuris būtų su jais susijęs politinėmis pažiūromis.

Europos komisaras skiriamas penkerių metų kadencijai. Europos komisaro mėnesio alga yra apie 20 tūkst. eurų.