Vaizdo įraše, kurį filmavo patys kaliniai, matyti, kad kalinys žengia kartu su „nuotaka“ – kitu kaliniu, perrengtu baltais drabužiais, nuometu, pritvirtintomis netikromis krūtimis ir grimu padengtu veidu. „Vestuvininkų“ porai žengiant „koridoriumi“ tarp pastato ir tvoros, girdėti ritmingo daužymo garsai.

Įėjus į atviresnę vietą kaliniui parodoma, kad reikia perlipti medinę lentą ir sutraiškyti po juo esantį daiktą. Jis tai padaro nešdamas savo „nuotaką“ ant rankų.

„Čia antibiotikas nusiplovimui“, – pasako kitas kalinys, paduodamas jaunikiui puodelį, pilną rudo skysčio. Kaliniai, šūktelėję „iki dugno“, jaunikį nesustoti geriant ragina plojimais.

Išgėrus atidaromos grotos ir jaunikis žengia į patalpą, kur laukia dar vienas pasitikimo etapas. Ant lentelės patiekta druskos, duonos ir stikliukas bei stiklinė su permatomu skysčiu. „Dabar jau rimčiau“, – sako šalia stovintys kaliniai ir taip pat ragina „gerti iki dugno“.

Išgėrus kiti nuteistieji pasveikina jaunikį apsikabinimais. Nuteistieji ragina „nuotaką“ laiptais į viršų taip pat nešti ant rankų.

Kai nuteistasis įvykdo ir šią užduotį – nuteistieji toliau sveikina apsikabinimais, vaizdo įrašas nutrūksta.

Tiesa, vaizdo įraše matyti, kad filmuoja ne tik vaizdo įrašą L. Radzevičiūtei perdavęs kalinys, filmuoja ir kiti nuteistieji, užfiksuoti vaizdo įraše.

Vaizdo įrašą paviešinusi L. Radzevičiūtė tvirtina, kad šios linksmybės esą vyko „privilegijuotame būryje“. „Vienas būrys ypatingai dėl neaiškių priežasčių yra globojamas Sušinsko (Pravienišių pataisos namų direktoriaus – DELFI) turi tokias privilegijas. Čia birželio mėnesio įvykiai, – teigė L. Radzevičiūtė. – Viskas vyksta su alkoholiu, pramogomis ir linksmybėmis.“

„Kuo šis būrys toks ypatingas? – klausimą kelia L. Radzevičiūtė. – Manau, kad šitas būrys iš neturėjimo, ką veikti, turėdamas ypatingą Sušinsko dėmesį, daro ką nori.“

Pravieniškių pataisos namų direktorius: dėl įvykio pradėtas tyrimas

Pravieniškių pataisos namų direktorius Dainius Sušinskas DELFI patvirtino, kad toks įvykis buvo ir dėl jo pradėtas tyrimas. Tiesa, L. Radzevičiūtės kaltinimus, esą „šis būrys yra privilegijuotas ir globojamas paties Sušinsko“, jis neigia.

„Tai maždaug dviejų mėnesių senumo įvykis – teatrališkas įvykis. Vienas iš nuteistųjų vedė savo išrinktąją, grįžo ir jį tiesiog teatrališkai apsirengę pasveikino kiti nuteistieji, – paaiškino direktorius ir paaiškino, kad nieko neteisėto nebūtų buvę, jei ne keli „šventės“ akcentai.- Jei nebūtų vaidinę, kad alkoholį vartoja. Neteisėta ir tai, kad naudojasi mobilaus ryšio priemonėmis. Šitą galime pripažinti.“

Direktoriaus teigimu, šiame būryje yra „pozityvūs nuteistieji“, priklausantys tam tikram klubui, kuris vykdo užklasinę veiklą. „Rengia renginius ir panašiai, – teigė D. Sušinskas. – Tai tokie dalykai (improvizuotos „vestuvės“ – DELFI) ir nebūtų didžiausia blogybė, tiesiog žmonės galbūt pasilinksmino, sutiko.“

Dainius Sušinskas

Į klausimą, ar tai reiškia, kad šį būrį tiesiog galima vadinti „išradingesniu“, direktorius atsakė teigiamai. „Jie nesilaiko subkultūros, nepripažįsta subkultūros ir panašiai. Daugmaž visi vienodų norų, pažiūrų. Ne subkultūros, ne smurto ar patyčių atvejis“, – apie pasveikinimą ir būrį kalbėjo direktorius ir pridūrė, kad didelės blogybės pasveikinime nemato, tačiau į tai, kad buvo naudojami draudžiami daiktai, tikrai žvelgs griežtai.

„Pradėtas tarnybinis patikrinimas, nustatysime tuos atvejus, – teigė direktorius, tačiau į klausimą, ar patikrinimas pradėtas po vaizdo įrašo paviešinimo ar po paties įvykio, atsakė. – Mes žinojome, kad toks faktas buvo, kad buvo toks dalykas, o kas galėjo naudotis draudžiamais daiktais tuo metu nežinojome, nors kratos vykdomos nuolat. Tikimės, kad mobilaus ryšio telefonai yra paimti.“

L. Radzevičiūtės kaltinimus, esą šis būrys yra privilegijuotas, D. Sušinskas laiko nepagrįstais: „Visiška netiesa. Antrame sektoriuje yra pagal pastatus trys nuteistųjų klubai, tai visai teisėta, tai dar iki manęs buvusių direktorių sugalvotos tokios kaip nuteistųjų organizacijos ar kaip pavadinti, kai jie užsiima savo veikla, tai yra – vieni kitiems veda būrelius, užsiėmimus, užsienio kalbas studijuoja ir bibliotekos yra atskirai įrengtos. Tai visiškai legalu, o mano globos tikrai nėra. Net minties negali būti“.

Direktorius teigė, kad tokių ar panašių „vestuvių“ jam matyti neteko, nors pridūrė, kad kiti darbuotojai prisimena, kad prieš kelerius metus kituose būriuose kažkas panašaus lyg ir yra buvę.