„Valstybė yra stipri tiek, kiek geba pasirūpinti silpniausiais. Nei vienas iš mūsų nėra apsaugotas nuo negalios ar senatvės. Nei vieno iš mūsų vaikai negali būti tikri, kad užaugs globojami tėvų. Be šeimos likę vaikai, neįgalieji, senyvo amžiaus žmonės negali tapti pykčio, paniekos ar pašaipų objektu“, – feisbuke rašė S. Skvernelis.

Vyriausybės vadovas pareiškė, kad viešai kurstoma neapykanta netoleruotina.

„Valstybės ir savivaldybės institucijos privalo derinti savo veiksmus su vietos bendruomenėmis, teikti informaciją, tačiau nepriimtina situacija, kai prasideda aiškūs silpnesnės pusės užgauliojimai.
Raginu atsakingas centrinės valdžios ir savivaldos institucijas kuo greičiau rasti sprendimus, kur būtų geriausia vieta įkurti be tėvų globos likusius vaikus ir apgyvendinti neįgaliuosius asmenis“, – rašė S. Skvernelis.

Premjeras paragino vietos bendruomenių lyderius ir teisėsaugos institucijas suprasti, kad „neapykantos kurstymas veda į dar sunkesnes veikas, kurios vėliau baigiasi labai liūdnomis pasekmėmis“.

„Jei norime būti saugūs, pirmiausia turime pagalvoti apie savo elgesį ir jo pasekmes. Šioje situacijoje vaikai ir neįgalūs asmenys patys neapsigins ir jiems turi padėti valstybė“.

Kaip DELFI rašė, lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas M. Bilius ir žurnalistė, visuomenininkė D. Žeimytė-Bilienė dėl situacijos Biržuose ir Žiežmariuose parašė jautrų viešą kreipimąsi valstybės vadovams, Seimo nariams ir atsakingų institucijų atstovams, kurių viešos reakcijos, ginant diskriminuojamus pažeidžiamus asmenis, teigė pasigedę.

Jie ragina reaguoti į šiuos du įvykius, imantis visų įmanomų veiksmų, išsiaiškinant visas aplinkybes, galbūt netgi nubaudžiant kai kuriuos asmenis už žmogaus orumą žeminančius pasisakymus.

Plačiau apie tai galima paskaityti čia.