Kol viename Vilniaus gale, Žvėryne, savivaldybei viešai paskelbus iš anksto buvo nuiminėjama atminimo lenta sovietų užverbuotai poetei Valerijai Valsiūnienei, kitoje vietoje, Užupyje, į vietą, iš kurios buvo paimtos, keliavo dėžės su J. Meko kūriniais.

Antradienį Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius P. Poderskis žurnalistams sakė, kad į fondą buvo grąžinti visi daiktai, kurie buvo paimti.

„Viskas, kas paimta, pagal tai, kaip antstolis užfiksavo, buvo grąžinta, tie daiktai yra nurodyti priėmimo-perdavimo akte“, – sakė P. Poderskis.

Pasak administracijos direktoriaus, sprendimas grąžinti daiktus antradienį buvo priimtas vakar.

„O ko mums reikėjo laukti?“, – retoriškai klausė P. Poderskis.

Paaiškino, kaip priėmė sprendimą

Pirmadienį Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis žiniasklaidai teigė, kad daiktų iš Zuokų namų paėmimas buvo jo ir dar kelių žmonių sprendimas.

„Pasiekėme susitarimą tuos daiktus pervežti atgal, į jų nurodytas patalpas, tą su džiaugsmu padarysime šią savaitę. Taip pat norime atsiprašyti Jono Meko fondo vadovo ir Artūro Zuoko už viešoje erdvėje paskleistą informaciją ir veiksmus, kurie buvo šiek tiek skuboti“, – pirmadienį žurnalistams po susitikimo su fondo advokate sakė Povilas Poderskis, skelbia BNS.

Jis tvirtino, kad daiktai šią savaitę bus grąžinti J. Meko fondui. Taip pat J. Meko fondui bus perduoti ir daiktus atpažinusių menininkų darbai. „Gavome iš visų menininkų, kurie kreipėsi į savivaldybę dėl to turto, dėl savo rastų darbų, jie prašo juos perduoti Jono Meko fondui, su ta mintimi irgi sutinkame“, – teigė P. Poderskis.

Fondo advokatė Reda Matuliūkštė sako, jog susitarimas, tarp jų ir savivaldybės administracijos vadovo atsiprašymas, fondą tenkina.

„Kiek girdėjau, atsiprašė – taip, to užtenka“, – teigė R. Matuliūkštė.

Ji patvirtino, kad fondas atsiims skundą policijai dėl vagystės iš J. Meko fondo nuomojamų patalpų Užupio g. 30. Būtent taip fondas įvertino savivaldybės veiksmus, kuomet maždaug 100 dėžių su J. Meko daiktais praėjusią savaitę savivaldybei perdavė A. Zuokienė.

R. Matuliūkštė patvirtino, kad dalis daiktų buvo paimti fondo iš įmonės „BNA grupė“ nuomojamų patalpų, kita dalis galėjo būti ir patalpoje, kuri tiesiogiai priklauso Zuokams.

DELFI primena, kad praėjusį trečiadienį iš Zuokų šeimos namų buvo išgabenti du autobusiukai meno kūrinių, galimai priklausančių Jonui Mekui. Visi rasti daiktai perduoti savivaldybės žinion. Į savivaldybę kreipėsi daiktus radusi A. Zuoko žmona Agnė.