Tokį sprendimą Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė praėjusį penktadienį, bet koncernas ketina jį skųsti.

Teismo teigimu, „MG Baltic“ patikslintu ieškiniu keitė ir ieškinio reikalavimą ir jo pagrindą vienu metu, o tai neatitinka Civilinio kodekso reikalavimų.

„Tai, kad patikslintame ieškovų ieškinyje keičiami ir ieškinio dalykas, ir ieškinio pagrindas patvirtina aplinkybės, jog ieškovai patikslintame ieškinyje į bylą įtraukia naują atsakovą Vytautą Baką ir prašo ieškovams solidariai priteisti neturtinę žalą jau iš trijų atsakovų – Lietuvos Respublikos, Dariaus Jauniškio bei Vytauto Bako, tai yra kelia naujus reikalavimus. Akivaizdu, jog pradinio ir patikslinto ieškinio dalykai skiriasi“, – rašoma nutartyje.

„MG Baltic“ atstovas Tadas Marčiukaitis teigė, kad šį sprendimą planuojama skųsti.

„Tai visiškai procesinis klausimas, dėl kurio teiksime skundą aukštesnės instancijos teismui. V. Bako įtraukimas į bylą papildomu atsakovu ieškinio iš esmės nekeičia, priešingai nei teigia teisėjų kolegija. Bet kuriuo atveju V. Bakas ieškinio neišvengs”, - komentare BNS nurodė jis.

Koncernas „MG Baltic“ prašė teismo priteisti 800 tūkst. eurų neturtinės žalos iš valstybės ir Valstybės saugumo departamento direktoriaus Dariaus Jauniškio, tačiau liepos pabaigoje ieškinį patikslino, atsakovu bandydamas įtraukti ir V. Baką.

Politikas BNS yra sakęs, kad tokiais veiksmais „MG Baltic“ siekia diskredituoti pernai NSGK atliktą parlamentinį tyrimą ir bauginti politikus, kurie išaiškino koncerno veiksmus.

Koncernas teigia, kad V. Bakas akivaizdžiai piktnaudžiavo turėtais Seimo komiteto pirmininko bei parlamentaro įgaliojimais ir juos viršijo.

Anot jo, V. Bakas neteisėtai išviešino, panaudojo ir sąmoningai klaidingai interpretavo žvalgybos duomenis, prisidengdamas viešu interesu, tenkino išimtinai asmeninius politinius interesus.

Ieškinį prieš valstybę yra pateikęs pats koncernas ir pernai paviešintose VSD pažymose minimi asmenys – buvęs prokuroras Ramutis Jancevičius, „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus, LNK televizijos vadovė Zita Sarakienė, buvęs koncerno valdybos narys Romanas Raulynaitis.

Ieškovai kaltina valstybę ir VSD vadovą neteisėta veikla daugiau nei 13 metų rinkus ir po to paviešinus su jais susijusią informaciją. Jie taip pat teigia, kad verslo įtaką politikai tyręs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas šiurkščiai pažeidė jų garbę ir orumą.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pernai perduotuose VSD raštuose fiksuoti „MG Baltic“ atstovų pokalbiai, minima, kad koncerno veikla kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, kad koncernas papirkinėjo ir šantažavo politikus.

„MG Baltic“ žvalgybos duomenis yra pavadinęs nuomonių ir prielaidų kratiniu.

Remdamasis pažymomis, Seimo komitetas suformulavo parlamentinio tyrimo dėl nederamo verslo poveikio politikai išvadas, jas 2018 birželį patvirtino Seimas.