„Pasiekėme susitarimą tuos daiktus pervežti atgal, į jų nurodytas patalpas, tą su džiaugsmu padarysime šią savaitę. Taip pat norime atsiprašyti Jono Meko fondo vadovo ir Artūro Zuoko už viešoje erdvėje paskleistą informaciją ir veiksmus, kurie buvo šiek tiek skuboti“, – pirmadienį žurnalistams po susitikimo su fondo advokate sakė Povilas Poderskis, skelbia BNS.

Jis tvirtino, kad daiktai šią savaitę bus grąžinti J. Meko fondui. Taip pat J. Meko fondui bus perduoti ir daiktus atpažinusių menininkų darbai. „Gavome iš visų menininkų, kurie kreipėsi į savivaldybę dėl to turto, dėl savo rastų darbų, jie prašo juos perduoti Jono Meko fondui, su ta mintimi irgi sutinkame“, – teigė P. Poderskis.

Povilas Poderskis
Norime atsiprašyti Jono Meko fondo vadovo ir Artūro Zuoko už viešoje erdvėje paskleistą informaciją ir veiksmus, kurie buvo šiek tiek skuboti.

Fondo advokatė Reda Matuliūkštė sako, jog susitarimas, tarp jų ir savivaldybės administracijos vadovo atsiprašymas, fondą tenkina.

„Kiek girdėjau, atsiprašė – taip, to užtenka“, – teigė R. Matuliūkštė.

Ji patvirtino, kad fondas atsiims skundą policijai dėl vagystės iš J. Meko fondo nuomojamų patalpų Užupio g. 30. Būtent taip fondas įvertino savivaldybės veiksmus, kuomet maždaug 100 dėžių su J. Meko daiktais praėjusią savaitę savivaldybei perdavė A. Zuokienė.

R. Matuliūkštė patvirtino, kad dalis daiktų buvo paimti fondo iš įmonės „BNA grupė“ nuomojamų patalpų, kita dalis galėjo būti ir patalpoje, kuri tiesiogiai priklauso Zuokams.

DELFI primena, kad praėjusį trečiadienį iš Zuokų šeimos namų buvo išgabenti du autobusiukai meno kūrinių, galimai priklausančių Jonui Mekui. Visi rasti daiktai perduoti savivaldybės žinion. Į savivaldybę kreipėsi daiktus radusi A. Zuoko žmona Agnė.

Povilas Poderskis

„Į savivaldybę kreipiausi dėl to, kad noriu atlaisvinti šeimos būstą dėl to, kad po skyrybų ten planuoju gyventi su savo dukra. Noriu atlaisvinti kambarį dukrai, kuriai keturiolika metų. Darydama tvarką namuose radau to, ko nesitikėjau“, – teigė A. Zuokienė, pridurdama, kad didžioji dauguma dėžių nebuvo atidarytos, todėl džiugu, nes tikėtina, kad niekas nedingo. Tai, anot jos, gali būti savivaldybės, J. Meko fondo arba valstybės turtas.

„Negaliu teigti, ar tai ta dalis kolekcijos, kuri buvo nupirkta savivaldybės, ar tai kažkokie papildomi daiktai. Deja, šiandien negaliu nieko atsakyti. Galiu pasakyti tiek, kad tai tikrai nėra mano šeimos turtas. Jei tai būtų mums padovanota, aš žinočiau, – kalbėjo A. Zuokienė. – Tikrai būčiau apie tai žinojusi, jei tai būtų buvę sandoriai, jei būtų buvę kažkokie susitarimai. Faktas, kad tai niekaip nesusiję su mūsų šeima ir šitie dalykai negali būti mūsų šeimos namuose.“

Į klausimą, ar A. Zuokas informuotas apie daiktų iškraustymą, ji atsakė pajuokaudama, kad, matyt, informuotas, jei ir žiniasklaida yra jos namų kieme. Savivaldybės administracijos direktorius P. Poderskis teigė, kad turtas kaip bešeimininkis bus nuvežtas į savivaldybę ir ten laikomas kol bus išsiaiškinta, kas yra viduje.

Agnė Zuokienė
Į savivaldybę kreipiausi dėl to, kad noriu atlaisvinti šeimos būstą dėl to, kad po skyrybų ten planuoju gyventi su savo dukra. Noriu atlaisvinti kambarį dukrai, kuriai keturiolika metų. Darydama tvarką namuose radau to, ko nesitikėjau.

Viešosios įstaigos „Jono Meko fondas“ direktorius Edgaras Stanišauskas tikina, kad Zuokų namuose rasti daiktai, nors ir susiję su J. Meku, yra mažaverčiai. Pasirodo, politiko namuose sandėliuojami jie buvo jau maždaug penkerius metus.

„Tose dėžėse – ne kūriniai, o knygos, plakatai, eskizai, projektorius, priklausantis J. Meko fondui. Jį atsisiuntėme gal prieš devynerius metus, norėjome kurti J. Meko kino centrą. Ten nėra kolekcinių darbų, dirbinių, meno kūrinių“, – nurodė jis.

Agnė Zuokienė

Paklausus, kodėl aptariami daiktai buvo Zuokų namuose, fondo direktorius patikino, kad, kai užsidarė „Fluxus Ministerija“, nebuvo vietos, kur viską sandėliuoti. „Tiesiog ten dėžėse, sausai ir panašiai... Kaip supratau, tas butas nebuvo naudojamas, jie tiesiog priglaudė ir viskas, kad sausai būtų <...>. Mes biurą labai mažą turime, tų dėžių yra, laikyti... Tiesiog priglaudė“, – aiškinti bandė jis.

Vėliau paaiškėjo, kad dalis daiktų priklauso kitiems menininkams. Jų rasti daiktai, kaip teigė P. Poderskis, bus perduoti J. Meko fondui.

Daiktai paimami iš Zuokų namų: