Šiauriniuose ir vakariniuose rajonuose diena numatoma vėsesnė – 18–19 laipsnių, o kartkartėmis tikėtinas trumpas lietus. Vidutinio stiprumo vėjas vis dar krypties nekeis ir pūs iš šiaurės, šiaurės vakarų.

Pirmadienį lietaus sulauksime tik vietomis. Naktis vėl bus vėsi. Kur dangus pragiedrės anksčiausiai, temperatūra kris iki 6–11, ir tik vietomis pietvakariuose bei Kuršių nerijoje išsilaikys 12–14 laipsnių šiluma. Kai kur suboluos neilgai trunkantys rūkai. Diena numatoma gana šviesi, netruks pragiedrulių. Nepastovios krypties vėjas bus nestiprus. Popietę oras įšils iki 18–23 laipsnių šilumos.

Antradienio naktį, debesims dar labiau prasisklaidžius, temperatūra pažemės iki 5–10 laipsnių šilumos ir tik vietomis, didžiausia tikimybė Kuršių nerijoje, išliks 11–13 laipsnių. Dieną trumpas ir negausus lietus tikėtinas tik kai kur. Oras šils iki vasariškų 21–25 laipsnių šilumos.

Penktadienį DELFI laidoje apsilankiusi snoptikė Izolda Marcinonienė sakė, kad vėsesnius orus nulėmė ciklonas.

Šaltas oras iš Uralo

Sinoptikė laidoje paaiškino, iš kur į Lietuvą atkeliavo šaltesni orai. Anot jos, tai nulėmė labai stiprus ciklonas, kuris susiformavo virš Uralo ir lėmė orus net ir Skandinavijos bei Baltijos šalyse.

„Mums, sinoptikams, labai smagu, kad tas šaltesnis oras, atvėsimas buvo numatytas. Vėsesnis oras savaitės pradžioje pradėjo veržtis. Yra labai įspūdingas ciklonas, kurio centras yra ties Šiaurės Uralu, o toji žemo slėgio sritis apima labai didelę teritoriją. Kad įsivaizduotumėte – ciklonas juda prieš laikrodžio rodyklę, tai reiškia, kad jis įtraukia tą šaltą orą ir ta masė pasiekia Pietus, net ir Baltijos šalis. Įsivaizduokite – centras yra virš Šiaurės Uralo ir jo dalis liečia net skandinavų šalių orą“, – DELFI laidoje sakė sinoptikė.

„Mes irgi turėjome staigų atšalimą, kai antradienį net 8 laipsniais nukrito temperatūra. Naktys taip pat dabar vėsokos. Tas šaltis atkeliavo nuo Kolos pusiasalio ir toliaus skverbiasi“, – taip pat sakė I.Marcinonienė.

Viltis – kitą savaitę

Sinoptikės teigimu, daugiausia vilties suteikia kitos savaitės antroji pusė.

„Pirmadienį ir antradienį lietaus turėtume sulaukti jau mažiau. Žemo slėgio sūkurys turėtų sustoti ir paskui vėl grįžta į Rusiją, slėgis truptį kyla, bet atvės naktys. Toji oro masė dar tikrai nebus šilta. Pirmadienį bus tarp 6-11 laipsnių, prie jūros bus šilčiau, o dieną turėtų būti tarp 18-23 laipsnių, o antradienį galbūt turėsime 20-24 laipsnius. Nuo trečiadienio iš Vakarų pradės suktis vėjai, tada jau sulauksime šiltesnių dienų ir naktų. Trečiadienį ir ketvirtadienį šils iki 24-25 laipsnių“, – prognozuoja sinoptikė.

Įspūdingiausias šimtmečio rugpjūtis

Pasiteiravus, koks laukia rugpjūčio mėnesis, sinoptikė turi gerų žinių – sulauksime ir lietaus, ir saulės spindulių, taip pat lepins gana nebloga vasariška 20 laipsnių temperatūra.

„Turbūt pats įspūdingiausias šio šimtmečio rugpjūtis buvo 2010 metais rugpjūčio pradžia, kai sulaukėme škvalų Dzūkijoje, Suvalkijoje, centrinėje Lietuvoje. Centriniai rajonai buvo tiesiog nusiaubti, ypač miškai. Tai buvo efektingiausias rugpjūčio mėnesis, bet blogiausia, kad buvo nuniokoti miškai. O 2005 metais rugpjūčio antra savaitė buvo labai lietinga, turėjome labai ilgą lietaus periodą ir turėjome katastrofišką lietaus kiekį, Nidoje iškrito daugiau nei 80 milimetrų. Mes turėme tokį stichinį reiškinį. Buvo ir karštų, ir audringų dienų. Visgi, žvelgiant nuo 2010 metų, daugiausia kartojosi stichiniai lietūs, taip pat stiprios audros“, – sako sinoptikė.