„Gilus ir beveik stacionarus ciklonas vis dar laikosi virš Šiaurės Uralo ir Pečioros baseino: savo vakarinėje periferijoje toliau pumpuoja šaltą orą iš Barenco jūros link Centrinės Rusijos ir, aišku, Baltijos šalių, o rytinėje periferijoje – šiltą ir drėgną orą į Vakarų Sibiro šiaurinę dalį ir Taimyro pusiasalį (Rusija).

Šis ciklonas pildysis ir trauksis labai lėtai, todėl kitos savaitės pradžioje vėsi ir santykinai sausa oro masė užims visą Rytų Europos lygumą. Pati šalčiausia oro masės dalis laikysis virš Karelijos ir kitų šiaurinių Rusijos gubernijų – ten ryto oro temperatūra gali nukristi iki kelių laipsnių šilumos. Savaitės viduryje ciklono centras pasislinks į šiaurės rytus, link Karos jūros ir į Rytų Europą bus atidarytas oro masėms iš vakarų ir pietvakarių“, – savo kassavaitinėje pasaulio orų apžvalgoje teigia G. Stankūnavičius.

Anot klimatologo, vėsiausių orų galima tikėtis pirmadienį, ryte temperatūra gali net iki 5 laipsnių šilumos.

„Lietuvą pati šalčiausia minėtos vėsios oro masės dalis pasieks savaitės pradžioje ir žemiausia minimali oro temperatūra (+5.5 – +8.0 °C) numatoma pirmadienio rytą rytinėje dalyje.

Nuo antradienio vėjo kryptis pasisuks iš vakarų, o vėliau ir iš pietų, todėl vidutinė paros oro temperatūra palaipsniui didės, kartu didės minimali ir maksimali paros oro temperatūra; savaitės viduryje nakties oro temperatūra pakils virš +12.0 °C, o dienos – virš +20.0 °C“, – prognozėmis dalinasi mokslininkas.

Anot mokslininko, šios savaitės pabaigoje ir kitos pradžioje šalyje vietomis galima tikėtis ir liūčių. Tiesa, jei jos ir bus, tai bus trumpalaikės.

„Silpnos trumpalaikės liūtys susijusios su dienos konvekcija ir nepastovumo linijomis galimos šeštadienį – pirmadienį, tačiau kritulių teritorinis pasiskirstymas išliks labai netolygus: mažiausia tikimybė pajūryje ir šiauriniuose rajonuose“, – teigia G. Stankūnavičius.

Pasak klimatologo, didžiausias kiekis kritulių Lietuvoje turėtų iškristi kitos savaitės pabaigoje: „Antradienį iš vakarų pajudės atmosferos frontai, nors ir silpni. Didžiausias kritulių kiekis numatomas ketvirtadienį-penktadienį. Viso per pirmas dešimt rugpjūčio dienų turėtų iškristi 22 – 40 mm kritulių, tai sudaro trečdalį (pusę) mėnesio kritulių normos.“

G. Stankūnavičius atkreipė dėmesį, kad Vakarinėje Ramiojo vandenyno baseino dalyje šiuo metu vystosi dvi tropinės audros audros, tačiau Lietuvoje, mokslininko teigimu, tokių kataklizmų nenumatoma.

„Vakarinėje Ramiojo vandenyno baseino dalyje šiuo metu vystosi dvi tropinės audros. Pirmoji „Wipha“ praūžus virš Honkongo (bei pietinės Kinijos pakrantės) ir Hainanio salos toliau slenka link Hanojaus (Vietnamas), kur numatomos gausios liūtys ir nuošliaužų pavojus kalnuose. Po kelių dienų ciklonas ims silpti pasiekęs Laoso kalnuotąją dalį. Kita – „Francisko“ dar yra už kelių tūkstančių kilometrų į rytus nuo Azijos žemyno. Kol kas jis kelią nedidelę grėsmę laivybai šioje vandenyno dalyje, tačiau pirmadienį-trečiadienį jis sustiprės ties Rytų Kinijos jūra, o maksimalus vėjo greitis gali siekti iki 50 m/s ir grės užtvindymu pietinės Japonijos ir Pietų Korėjos pakrantėse.

Kol kas Lietuvoje panašių kataklizmų nelaukiama, o gaivi vėsa nepalanki nebent poilsiaujantiems“, – teigia G. Stankūnavičius.

Visas mokslininko įžvalgas galite paskaityti čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)