„Didžioji dalis susitikimo buvo skirta esminėms problemoms ir viena didžiųjų problemų yra visiems gerai žinoma – mūsų biudžetas yra labai menkas palyginti su mūsų ekonomika, ir norint pasiekti proveržį gerovės valstybės link neįmanoma to padaryti turint mokestines pajamas 30 proc., lyginant su mūsų ekonomika (per biudžetą perskirstoma 30 proc. BVP – BNS). Reikia ieškoti būdų didinti šitas mokestines pajamas ir taip prisidėti prie kitų veiklų ir ypač prie adekvatesnio socialinių funkcijų finansavimo“, – penktadienį žurnalistams sakė G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta.

Jis pabrėžė, kad nors fiskalinės drausmės būtina laikytis, vis dėlto ji nėra pakankama sąlyga norint „turėti proveržį gerovės valstybės link“.

S. Krėpštos teigimu, išsamiai aptarti įvairūs būdai, kaip didinti gyventojų pajamas.

„Tos priemonės turėtų būti nukreiptos į šešėlio mažinimą, į sąžiningumą didesnį mokestinėje politikoje ir visa eilė kitų priemonių“, – kalbėjo patarėjas.

Prezidento patarėjas tikino, kad nauji mokesčiai neturėtų tapti našta mažas pajamas gaunantiems žmonėms.

„Bet jeigu kalbame apie tokius naujus mokesčius, kurie prisideda prie pajamų didinimo ir iš tikrųjų nekenkia nei augimui, nei sukuria papildomą socialinę naštą, tai, be abejo, tai turi būti diskutuojama ir čia reikia susitelkusio požiūrio iš politikų, ypač šiuo laikotarpiu, kuris yra kuo toliau tuo labiau priešrinkiminis“, – sakė S. Krėpšta.

Jis teigė, kad nekilnojamojo turto (NT) mokesčio bazės plėtimas ir taršių automobilių apmokestinimas įmanomas, bet vėlgi turi būti atsižvelgta į mechanizmą.

„Viskas priklauso nuo šių mokesčių dizaino, tikrai įmanoma padaryti tokius mokesčius, labiau nukreiptus į prabangą ir mažiau žeidžiančius, apskritai nežeidžiančius socialiai jautrių žmonių“, – sakė patarėjas.

Laikinasis ministras V. Šapoka teigė, kad būtina ieškoti priemonių padidinti viešųjų finansų pajamas, turint omenyje ūkio augimo prognozes.

„Akivaizdu, kad turime ruoštis ekonomikos augimo lėtėjimui, tai yra faktas, turime būti apdairūs. Kartu turime ieškoti naujų priemonių tam, kad būtų padidintos viešųjų finansų pajamos. Pasidalijome idėjomis, manau, kad tas dialogas tęsis toliau“, – kalbėjo V. Šapoka.

Anot jo, ar bus įgyvendinti politikų pažadai, paaiškės jau netrukus.

„Puikiai žinome, kad prieš rinkimus įvairių pažadų, įsipareigojimų norima prisiimti kuo daugiau, o po to galvojama, kaip įgyvendinti. Tikras realybės testas jau bus netrukus, kuomet bus atnaujintos ateinančių metų prognozės ir tikrai turėsime pasižiūrėti, kiek tie pažadai yra realūs“, – sakė V. Šapoka.

Jo teigimu, apie vaiko pinigų didinimą kalbėti dar anksti, bet tai galėtų būti prioritetinis klausimas.

„Kol biudžetas nėra suprojektuotas, manau, kad būtų per anksti kalbėti apie kažkokias konkrečias sumas. Manau, kad vaiko pinigų didinimas galėtų būti priskirtas prie prioritetinės srities, tačiau turime galvoti ir apie efektyvumo didinimą ir, kas labai svarbu, privalome įgyvendinti reformas švietimo, sveikatos ir socialinės apsaugos srityse“, – kalbėjo V. Šapoka.

G. Nausėdai anksčiau pasisakus, kad neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) didinimas galėtų būti lėtesnis, V. Šapoka penktadienį sakė, kad galimi įvairūs variantai.

„Tikrai nekalbėjome labai detaliai apie konkrečius skaičius, bet, manau, kad visi variantai yra įmanomi, kalbant apie ateinančių metų pajamų didinimą ir atsargesnį išlaidų didinimą“, – sakė V. Šapoka.

Pasak jo, pokalbis su prezidentu buvo „kolegiškas“.

„Galiu tiesiog pasidalinti, kad tikrai labai kolegiškas pokalbis, pasidalijome idėjomis ir matymu (...) Apie jokius postus nebuvo kalbama“, – sakė V. Šapoka.

Atnaujinant Vyriausybę, šalies vadovas tęsia susitikimus su ministrais ir naujais kandidatais vadovauti ministerijoms.

Dėl naujos daugumos sutarusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga žada pakeisti mažiausiai tris ministrus.

G. Nausėda šią savaitę jau susitiko su socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu, sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga ir kandidatu vadovauti Žemės ūkio ministerijai Andriumi Palioniu.

Ministrų kabinetas atnaujinamas, Vyriausybei grąžinus įgaliojimus po prezidento priesaikos liepos 12-ąją.