Šiuo metu partijos kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis kandidatų sąrašas mandatų dalybose dalyvauja tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

S. Gentvilas siūlo sumažinti ribą, pagal kurią politinių partijų kandidatai patektų į Seimą, jei partija rinkimuose perkoptų 4 proc. ribą, o jungtinių kandidatų sąrašas – pasiekęs 6 proc. ribą.

„Šiuo metu mažesnių partijų, ypač jei jos negauna valstybės dotacijos, konkuravimo bei jų rinkėjų atstovavimo Seime galimybės yra ribotos. Politinių jėgų atstovavimą bei įvairovę Seime didintų nuošimčio nuo Seimo rinkimuose dalyvavusių rinkėjų mažinimas.

Jis reikalingas tam, kad daugiamandatėje apygardoje partijos kandidatų ar jungtinis kandidatų sąrašas galėtų gauti Seimo narių mandatų. Manau, kad tai skatintų politines jėgas labiau ieškoti kompromisų Seime ir kartu užtikrintų platesnį visuomenėje esančių nuomonių atspindėjimą“, – esamą situaciją komentavo parlamentaras S. Gentvilas.

Galiojančiame įstatyme reglamentuota, kad, pasibaigus politinės kampanijos laikotarpiui, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) per 40 dienų grąžina rinkimų užstatą jį sumokėjusiai partijai arba asmeniui, jeigu kandidatų sąrašas ar kandidatas rinkimuose surinko ne mažiau kaip 3 proc. atitinkamoje rinkimų apygardoje rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų.

S. Gentvilas siūlo sumažinti šią ribą, pataisomis įtvirtinant, kad jungtinių kandidatų sąrašui užtektų įveikti 2 proc. ribą ir jis galėtų atgauti rinkimų užstatą.

„Demokratinėje valstybėje svarbu užtikrinti kuo įvairesnių nuomonių atstovavimą, o šie pakeitimai būtent tai ir leistų padaryti“, – pridūrė parlamentaras S. Gentvilas.