Daugiausia – po aštuonias – reikiamo studentų skaičiaus nesurinkusių programų yra Klaipėdos ir Vytauto Didžiojo universitetuose bei Panevėžio kolegijoje.

Klaipėdos universitete (KU) nebus vykdomos aplinkos inžinerijos, kūno kultūros ir sporto pedagogikos, laisvalaikio sporto, elektros inžinerijos ir robotikos, logistikos, politikos mokslų, rekreacijos ir turizmo bei visuomenės sveikatos studijos.

„Mes iš 35 programų į aštuonias nesurinkome. Dabar tos programos uždarytos, o ateityje mes jas peržiūrėsime. Į inžinerijos ir ugdymo programas dėl bendrų šalies tendencijų abiturientai nestoja“, – BNS sakė KU rektorius Artūras Razbadauskas.

Jis teigė, kad jeigu tokios tendencijos kartosis, teks remtis studentais iš užsienio. Jie ir dabar universitete, pasak rektoriaus, sudaro apie 10 proc. studijuojančiųjų.

„Mes surenkame studentus iš Rytų partnerystės šalių: iš Kazachstano, iš Ukrainos, iš Sakartvelo, iš Baltarusijos, iš Kaliningrado srities“, – teigė A. Razbadauskas.

Vytauto Didžiojo universitete (VDU) šiemet nevyks akvakultūros technologijų, biochemijos, filosofijos ir politinės kritikos, kultūros ir turizmo vadybos, sociologijos ir antropologijos, viešojo administravimo, žemėtvarkos studijos, taip pat ikimokyklinės ir priešmokyklinės pedagogikos programa Vilniuje.

„Kol kas dar vyksta priėmimas į aukštąsias mokyklas, dėl kitų metų priėmimo sprendimus darysime jau pasibaigus šių metų stojimams, prieš tai detaliai išnagrinėję situaciją, tarsimės su akademine bendruomene ir socialiniais partneriais“, – atsiųstame komentare cituojama VDU Studijų prorektorė Laima Taparauskienė.

Pasak jos, ateityje atsisakyti neplanuojama nei filosofijos, nei sociologijos studijų programų, kadangi tai yra klasikinės, užsienio ekspertų įvertintos studijų programos.

Pasibaigus stojimams, VDU ketina plačiau diskutuoti apie žemės ūkio sektoriaus ir ugdymo programas, jos irgi nesulaukė minimalaus stojančiųjų skaičiaus.

„VDU yra nacionalinis Pedagogų rengimo centras, tuo metu VDU Žemės ūkio akademijai tenka žemės ūkio sektoriaus specialistų rengimo misija. Dėl šios priežasties tam tikrų programų skubotas ar neapgalvotas uždarymas būtų lengvabūdiškas“, – teigė VU prorektorė.

Taip pat kitąmet peržiūrėti penkias programas, į kurias nesusirinko reikiamo kiekio studentų, rengiasi ir Kauno technologijos universitetas (KTU).

„Šiuo metu vertiname ir analizuojame stojimo rezultatus. Dalį programų uždarysime, o taikomąją fiziką, kuri yra svarbi inžinerinių mokslų dedamoji, patobulinsime ir pasiūlysime būsimiems studentams kitais metais. Kasmet atidžiai peržiūrime ir atnaujiname studijų programas taip, kad jos atlieptų visuomenės poreikius“, – BNS perduotame pranešime cituojamas KTU Studijų prorektorius Jonas Čeponis.

KTU šiemet nebeliks industrinių technologijų vadybos, pastatų inžinerinių sistemų, sociologijos ir psichologijos, šilumos energetikos ir technologijų bei taikomosios fizikos studijų programų.

Panevėžio kolegija studentus renka tiesiogiai

Anksčiau remdamasi Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis BNS skelbė, kad Panevėžio kolegijoje bus uždarytos kelių inžinerijos, elektromechanikos, grožio terapijos, elektros ir automatikos įrenginių, inžinerinės vadybos, kompiuterinių tinklų administravimo, tarptautinio verslo ir teisės studijų programos.

Tačiau aukštoji mokykla teigia, kad kai kurios programos tiesiog nedalyvauja Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) sistemoje, o į jas studentai priimami tiesiogiai.

„Kolegija sėkmingai tęsia tiesioginį priėmimą į visas studijų programas. Šiuo metu vykdant tiesioginį priėmimą jau gautas 81 prašymas į 13 studijų programų ir pasirašytos 35 studijų sutartys su būsimaisiais studentais“, – rašoma BNS perduotame kolegijos komentare.

Pasak kolegijos, pasibaigus pirmajam bendrojo priėmimo etapui, tęsiasi tiesioginis priėmimas, per jį stojantieji ir toliau gali teikti prašymus į visas Panevėžio kolegijos studijų programas.

Kolegija šiemet siūlo daugiau nei 15 studijų programų sveikatos, inžinerijos, informatikos, verslo ir viešosios vadybos bei socialinių, teisės bei ugdymo mokslų srityse.

Pasak kolegijos, sutartis būsimi studentai tiesioginio priėmimo metu gali sudaryti iki spalio 1 dienos.

A. Monkevičius: su tiesioginiu priėmimu mokyklos rizikuoja

Švietimo ministras Algirdas Monkevičius teigia, kad aukštosios mokyklos neturėtų piktnaudžiauti tiesioginio (institucinio) priėmimo galimybėmis, nes tai – tik galimybė papildomai priimti „pavėlavusius“ studentus.

„Institucinis priėmimas galimas aukštosioms mokykloms, kurios gali ir nori priimti studentus, kurie atvyksta pavėlavę ir leidžiama jiems prisijungti prie valstybės nefinansuojamų programų. Toks priėmimas yra papildoma galimybė surinkti studentų, bet jeigu jie stoja į valstybės finansuojamas vietas, kartelė yra prižiūrima, kaip ir rentabilumo dydis“, – BNS sakė A. Monkevičius.

Anot jo, aukštosios mokyklos, nedalyvaudamos bendrajame priėmime, o tik tiesioginiame, rizikuoja tų studijų programų rentabilumu, kuris gali atsiliepti ir dėstytojų algoms.

„Klausimas tada, kai jie skundžiasi, kad negali mokėti atlyginimų dėstytojams. Jie turi nerentabilias grupes ir toje situacijoje tikrai nepriimsime tų priekaištų, kai jie patys taip elgdamiesi reikalauja iš valstybės kelti dėstytojų algas. Jų neįmanoma pakelti“, – teigė ministras.

Jis tikino, kad valstybės finansavimas aukštųjų mokyklų nepasiekia, jeigu nėra studentų, peržengiančių tam numatytą kartelę.

„Tai yra sužiūrima. Studentų registras viską parodo. Nerentabilios programos išlenda, jos matosi. Bet visada bus galimybė vykdyti tiesioginį priėmimą. Čia lankstumo visada bus, ypač su tarptautinėmis programomis“, – sakė A. Monkevičius.

„Tačiau jeigu kolegija turi grupę, kurioje nėra dešimt studentų, tai akivaizdu, kad ji nėra rentabili ir kolegija tada pakerta savo finansinį stabilumą“, – pridūrė švietimo ministras.