Kaip praneša Vilniaus savivaldybė, toks sprendimas priimtas po to, kai žiniasklaidoje pasirodė informacija, esą dalis privačios J. Meko kolekcijos aptikta privačiuose namuose Užupyje.

Vilniaus miesto savivaldybė pasirengusi tarpininkauti, nustatant šios kolekcijos vertę ir sprendžiant dėl tolesnio šios kolekcijos likimo.

Zuoko namuose rasta daugybė menininko Meko daiktų

Buvusio Vilniaus mero Artūro Zuoko namuose rasta per 100 dėžių su įvairiais menininko Jono Meko daiktais.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai žada aiškintis, kaip menininko, iš kurio dalį kolekcijos įsigijo savivaldybė, daiktai atsidūrė pas politiką.

„Gavome pranešimą iš piliečio, kad rastas neaiškus daiktas. Antstolis apžiūrėjo, suskaičiavo – viskas apžiūrėta, sudėta į autobusiukus, bus vežama į savivaldybę tolesniam tyrimui. Tai galimai yra meno kūriniai, kurie priklausė Jonui Mekui“, – BNS A. Zuoko namų kieme sakė savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Paties A. Zuoko šiuo metu nėra, jo sutuoktinė Agnė Zuokienė žurnalistams sakė, kad vykstant skyrybų procesui, ji daiktus rado kambaryje ir teigė nežinojusi apie galimą kolekciją.

J. Meko sukauptą Jurgio Mačiūno „Fluxus“ kolekciją Vilniaus savivaldybė įsigijo 2007 metais už 13 mln. litų (šiuo metu tai būtų 3,8 mln. eurų), jai saugoti ir eksponuoti savivaldybė įsteigė J. Meko vizualiųjų menų centrą (JMVMC).

Kolekciją sudaro beveik 3 tūkst. eksponatų: Jurgio Mačiūno darbai, skirti „Film-Makers Cinematheque“, „Film Cuture“ žurnalui, Jono Meko projektams, darbai ir tekstai iš privataus J. Mačiūno gyvenimo, taip pat žymių avangardistų Nam June Paiko (Nam Džiūn Paiko), Roberto Morriso (Moriso), Yoko Ono (Joko Ono) ir kitų žinomų menininkų darbai.

Šį įsigijimą inicijavo su menininku bičiuliavęsis A. Zuokas, tuomet vadovavęs Vilniaus savivaldybei, galutinį sprendimą priėmė taryba. Centrui nuo 2015-ųjų vadovauja Gintaras Sodeika, anksčiau priklausęs Liberalų ir centro sąjungai, reorganizuotai į A. Zuoko vadovaujamą Lietuvos laisvės sąjungą (liberalus).

Vienintelis JMVMC steigėjas ir dalininkas yra Vilniaus miesto savivaldybė.

Anksčiau skelbta, kad „Fluxus“ kolekciją sudaro apie 2600 eksponatų ir tai yra trečia pagal dydį šio judėjimo kolekcija pasaulyje po Niujorko Moderniojo meno muziejaus ir Štutgarto valstybinės galerijos.