Naujojoje mokykloje jau kitąmet bus pakviesta mokytis apie 1000 moksleivių. Susitikimo metu sostinės vadovai su rangovais aptarė statybų eigą, jau atliktus ir planuojamus darbus.

„Mokyklos statyba Pašilaičiuose – įkvepianti pradžia, nes tai tik viena iš 5 mokyklų ar jų priestatų, kuriuos sostinėje ketiname pastatyti per artimiausius keletą metų. Mokyklų atnaujinimas ir statymas įgauna spartų ritmą, mokiniai ir jų tėvai – pasitikėjimą pozityviais Vilniaus ugdymo sistemos pokyčiais“, – sako Vilniaus meras R. Šimašius.

Pasak mero, pastačius naują gimnazijos priestatą, bus sutvarkyta ir teritorija aplinkui Gabijos gimnaziją: įrengta pradinių klasių žaidimo-sporto zona, sporto aikštelės, dviračių stoginė ir kt.

Naujasis pastatas bus pritaikytas ir mokiniams, turintiems judėjimo negalią. Erdviame, daugiau kaip 10 tūkst. kv. m ploto, keturių aukštų pastate bus įrengti gamtos mokslų, informatikos ir technologijų kabinetai, laboratorijos, universalių matmenų sporto salė, skirta krepšiniui, futbolui, rankiniui ir kitoms sporto šakoms, mažoji sporto salė, erdvi aktų salė su scena, kostiumine, grimerine, biblioteka su skaitykla, dailės studija, choreografijos salė, fotolaboratorija, čia įsikurs ir mokyklos muziejus.

Švietimo sritį kuruojantis mero pavaduotojas V. Mitalas sako, kad, pastačius naują priestatą, mokiniams nebeteks mokytis dviem pamainomis, kaip iki šiol.

„Pastačius gimnazijos priestatą mokykla nebus perpildyta ir joje galės veikti visos dienos mokyklos grupės, atsivers daugiau galimybių neformaliojo ugdymo įvairovei, bus sudarytos geresnės sąlygos mokinių organizacijų veiklai ir specialiųjų ugdymosi poreikių mokinių integravimui“, – teigia Vilniaus vicemeras.

Pasak vicemero, naujas mokyklas bus siekiama pritaikyti pakitusiems ugdymo poreikiams.

„Transformuodami ugdymo erdves Vilniuje mes sieksime transformuoti ir ugdymo turinį. Kalbant ne tik apie naujų objektų statybą, bet ir apie senų objektų renovaciją, pertvarkymą. Jau kalbamės su Vilniaus Gedimino technikos universiteto specialistais, kurie mums padėtų ruošti tam tikrą standartą, tam tikrus pasiūlymus, kaip galima būtų seno sovietinio koridorinio išplanavimo mokyklas renovuoti iš esmės keičiant jų ugdymo erdves į labiau šiuolaikiniam ugdymui pritaikytas ugdymo erdves, tai yra darbui grupėse, individualiam darbui ir taip toliau“, – sakė V. Mitalas

Vilnius stato dar keturias mokyklas. Kitąmet prie Balsių progimnazijos bus pastatyta pradinė mokykla, kurią lankys apie 600 moksleivių. Erdviame, 4900 kv. m ploto, A plius energinio naudingumo klasės dviejų aukštų pastate bus įrengti du skirtingų aukščių korpusai, kurie tarpusavyje bus sujungti įstiklinta galerija. Vieno aukšto korpuse bus įrengtos ikimokyklinio ugdymo ir pirmokų klasės, logopedo ir metodinis kabinetai, kitame – dviejų aukštų pastate – pirmame aukšte įsikurs pirmosios klasės ir bendrojo naudojimo patalpos, o antrajame aukšte mokysis antrokai. Šiuo metu įrengti poliniai pastato pamatai, geoterminiai gręžiniai, klojami lauko lietaus tinklai, betonuojamos pastato aukšto gelžbetoninės konstrukcijos, mūrijamos sienos.

Kitąmet Pavilnyje, šalia „Vilnies“ mokyklos, jau kyla naujas dviejų aukštų daugiau kaip 1600 kv. m priestatas, kuriame mokysis apie 300 mokinių. Naujame dviejų aukštų A klasės pastate bus įrengta 11 klasių: 4 – pirmame aukšte ir dar 7 – antrame aukšte. Pirmajame aukšte bus ir virtuvė, drabužinė, pagalbinės patalpos. Priestate bus įrengta multifunkcinė aktų salė su scena, kurios dalį pietų metu bus galima panaudoti kaip valgyklos erdvę. Antrajame priestato aukšte bus įrengtos 7 klasės, pagalbinės patalpos ir poilsio zona, kur vaikai galės smagiai leisti pertraukas. Jau atlikti esamo korpuso pamatų sutvirtinimo darbai, vyksta antstato ant seno korpuso mūro darbai.

Šiuo metu projektuojamas naujas priestatas prie Joachimo Lelevelio inžinerijos gimnazijos Žirmūnuose, kuriame galės mokytis dar apie 300 mokinių. Dviejų aukštų, daugiau kaip 1500 kv. m ploto priestatas sujungs du esamus korpusus. Priestato statybas ketinama pradėti jau šių metų rudenį.

Kitąmet planuojama pradėti mokyklos statybos darbus ir Pilaitėje, kurioje galės mokytis apie 1000 moksleivių. Nauja keturių aukštų ir beveik 12 tūkst. kv. m ploto mokykla išsiskirs savo erdvine struktūra: holą, aktų ir sporto salės branduolį sups klasių žiedas.

Žiedo viduje sporto ir renginių salės sudaro pastato „širdį“ – centrinę aikštę. Aikštėje aplink amfiteatrą bus daugiafunkcė erdvė, kurioje mokyklos bendruomenė galės susitikti, bendrauti, valgyti ir dirbti. Planuojama, kad naują mokyklą moksleiviai galės lankyti 2022 metų rugsėjį.

Skaičiuojama, kad naujų mokyklų statyboms prireiks 32,2 mln. eurų.