„Šiandien mes įprasmintume ir pagerbtume jų (žuvusiųjų. – ELTA) atminimą, nebūtinai aukodami gyvybes, o tiesiog bandydami padaryti kruopelytę daugiau savo Tėvynei Lietuvai (...) Būtų puikus jų pagerbimas tai, kad mes atremtume vienas į kitą savo petį, pasiūlytume savo petį kitam mūsų bendruomenės nariui ir tokiu būdu prisidėtume prie valstybės klestėjimo, šiandien valstybei to kaip niekada reikia. Todėl suprantu artimųjų netekties kartėlį, suprantu, kad šią dieną jausime tam tikrą liūdesį. Kita vertus, ši diena teikia ir vilties. Vilties, kad gali būti geriau, kad valstybės pažanga yra nesustabdoma ir kad mes kiekvienas iš mūsų galime prie to prisidėti“, – teigė prezidentas.

Trečiadienį minimos Medininkų tragedijos metinės. Liepos 31-ąją sukanka 28-eri metai nuo tragiškų įvykių Medininkuose.

1991 m. liepos 31 d. Medininkų pasienio poste prie sienos su Baltarusija buvo nužudyti septyni Lietuvos pareigūnai: Mindaugas Balavakas, Algimantas Juozakas, Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas, Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, Ričardas Rabavičius (dėl šautinių žaizdų galvoje mirė ligoninėje rugpjūčio 2 d.). Vienintelio sunkiai sužeisto muitinės pareigūno Tomo Šerno gyvybę medikams pavyko išgelbėti.

Trečiadienį, liepos 31-ąją, tragiškų įvykių Medininkuose dieną, aukotos šv. Mišios Vilniaus arkikatedros bazilikos Šv. Kazimiero koplyčioje, iškilmingas minėjimas vyks ir Vilniaus Antakalnio kapinėse, kur palaidoti pareigūnai.

Šiai tragedijai paminėti sekmadienį vyko tradicinis estafetinis bėgimas Medininkai-Vilnius. Pirmadienį surengtas atminimo vakaras Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčioje.