Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo Vyriausybei nepritarti Seime svarstomoms įstatymo pataisoms, nes draudimo rūkyti siūlomose vietose kontrolė pareikalautų neproporcingai didelių finansinių ir žmogiškųjų išteklių, įrodinėjimo procesas būtų sudėtingas ir užtruktų ilgą laiką, nebūtų pasiekti pataisomis siekiami rezultatai.

„Sistemiškai siekiant uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose, siekiama visiškai uždrausti rūkyti viešosiose vietose, todėl nerūkantieji patirs didesnę žalą sveikatai, nes bus rūkoma prie jų uždarose patalpose, taip pat, rūkant uždarose patalpose, padidės galimų gaisrų daugiabučiuose namuose pavojus“, – rašoma ministerijos parengtame Vyriausybės nutarimo projekte.

Jame pažymima, kad net ir pritarus siūlomoms pataisoms, nebūtų draudžiama rūkyti vietose, iš kurių dūmai galėtų sklisti į kitų gyventojų butus – pavyzdžiui, atidarytų langų, laiptinių įėjimų, praėjimų tarp namų, rekuperacinių sistemų, vėdinimo angų, vieno iš sublokuotų kotedžų balkonų ar terasų.

„Siekiant teisiniu reguliavimu mažinti rūkančiųjų skaičių ir rūkymo sukeliamą žalą, visų pirma tikslinga įtvirtinti ne draudžiamąsias, o informavimo, švietimo, skatinimo gyventi sveikai ir kitas priemones, norint spręsti tabako gaminių ir jų sukeliamos žalos aplinkai ir žmonių sveikatai problemas“, – teigiama nutarimo projekte.

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas savo parašais parėmė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, parlamentarai Tomas Tomilinas, Antanas Vinkus ir dar 11 Seimo narių. Šį klausimą Vyriausybė jau planavo svarstyti liepos viduryje, tačiau tuomet jį nuspręsta atidėti.

Seimas nuo 2014 metų kelis kartus yra atmetęs siūlymus drausti rūkyti balkonuose, arčiau negu dešimt metrų aplink daugiabučius – pataisų priešininkai argumentuoja, kad draudimų nebūtų įmanoma įgyvendinti.