Pasak V. Valentinavičiaus, I. Šimonytė būtų viena geriausių iš eurokomisarių kandidatūrų, bet Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) ji žūtbūt reikalinga vesti partijos sąrašą Seimo rinkimuose.

„Kodėl konservatoriai siūlo D. Grybauskaitę, ko gero, jie nelabai turi, ką pasiūlyti. Vienintelę, ką galėjo pasiūlyti, tai Ingridą Šimonytę. Manau, ji tikrai būtų verta šios pozicijos pagal gebėjimus ir patirtį. Ji būtų labai gera kandidatė. Bet TS–LKD, kaip partija, praranda labai stiprų pliusą artėjančiuose Seimo rinkimuose. Partija lieka nuoga, nes, be I. Šimonytės, labai sunku matyti, už ką žmonės galėtų balsuoti“, – Eltai sakė V. Valentinavičius.

Kita vertus, V. Valentinavičius teigia, kad, jei I. Šimonytė būtų išsiųsta į Europos Komisiją, gal tuomet TS–LKD pradėtų ieškoti naujų idėjų rinkimams, o nesikliautų tik viena pavarde.

„Kita vertus, jei I. Šimonytė išeitų į komisarus, gal tuomet TS–LKD vadovybė pagaliau sukrustų. Gal pradėtų kažką daryti, kad laimėtų rinkimus. Dabar kartais atrodo, kad vadovybė apskritai nieko nedaro, nesirūpina idėjų ieškojimu, ką pasiūlyti rinkėjams. Kadangi, atrodo, kliaujasi tik I. Šimonyte, kuri kažkaip juos ištemps. O jiems nieko daryti nereikia“, – teigė jis.

Tuo metu, V. Valentinavičius teigimu, vargu, ar D. Grybauskaitė apskritai sutiktų eiti į eurokomisares. Pasak jo, nėra buvę, kad eurokomisarais taptų buvę prezidentai.

„Pačios D. Grybauskaitės sutikimo tikrai reikia, ir klausimas, ar jis bus duotas. Klausimas, ar derintas šitas veiksmas su ja, ar tiesiog vadovybė nori pamaloninti D. Grybauskaitę. Man asmeniškai sunku suprasti. (...) D. Grybauskaitė jau yra buvusi komisare, bet pagrindinis dalykas, kuris jai dabar trukdytų, – tai, kad pabuvusi valstybės vadove jau į eurokomisarus ypatingo noro eiti gal ir neturės, gal tai yra net šioks toks pažeminimas. Europos Komisijoje yra buvę buvusių premjerų, bet prezidentų sunku prisiminti“, – teigė jis.

Klausimas, ar valdantieji paremtų D. Grybauskaitę, pasak politologo, taip pat lieka atviras.

„Yra buvę, kai į eurokomisarus išsiųsdavo žmones, kurių nenorėjo matyti Lietuvoje. Savotiškai atsikratyti. Nes D. Grybauskaitė teigė, kad nuo rudens imsis darbų, tai vienas iš darbų bus traukti per dantį valdančiąją koaliciją. Kuomet D. Grybauskaitė būtų Briuselyje, valdantiesiems būtų ramiau. Nors būdama eurokomisare D. Grybauskaitė sugebėdavo ir iš ten kritikuoti tuometį premjerą Gediminą Kirkilą. Juk taip ji ir pradėjo savo rinkimų kampaniją gerokai anksčiau, negu vyko rinkimai. Tai išsiųsti D. Grybauskaitę į Briuselį tai iš tiesų „valstiečiams“ irgi nėra labai didelis išsigelbėjimas“, – teigė jis.

ELTA primena, kad antradienį TS–LKD pasiūlė premjerui Sauliui Skverneliui kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės kandidatūrą į naujos sudėties Europos Komisiją.

Tačiau, jei nutiktų taip, kad D. Grybauskaitė nesutiktų būti siūloma į šias pareigas, konservatoriai matytų ir kitų galimų stiprių kandidatų Europos komisaro pareigoms eiti. Tačiau tarp kitų siūlomų pavardžių nebuvo pasiūlyta I. Šimonytė.

Jų nuomone, tarp jų galėtų būti tokie asmenys, kaip du kartus premjero pareigas ėjęs Europos Parlamento narys Andrius Kubilius; buvęs Lietuvos ambasadorius JAV, užsienio reikalų ministras, Europos Sąjungos specialusis įgaliotinis ir Bendrijos misijos vadovas Afganistane, atstovybės Rusijos Federacijoje vadovas Vygaudas Ušackas; buvusi krašto apsaugos ministrė, ilgametė Seimo narė, NATO Parlamentinės Asamblėjos pirmininkė, europarlamentarė Rasa Juknevičienė; Seimo narys, buvęs Lietuvos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis; buvusi Europos Parlamento narė, buvusi ministrė Laima Liucija Andrikienė.