„Ieškovų vertinimu, naujai paaiškėjusios faktinės aplinkybės rodo akivaizdų V. Bako piktnaudžiavimą turimais NSGK pirmininko bei Seimo nario įgaliojimais bei veikimą juos viršijant. V. Bakas neteisėtai išviešino, panaudojo ir sąmoningai klaidingai interpretavo žvalgybos duomenis, prisidengdamas viešu interesu, tenkino išimtinai savo asmeninius politinius interesus“, – atsiųstoje Eltai informacijoje teigia įmonės Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos direktorius Tadas Marčiukaitis.

Anot T. Marčiukaičio, praėjusią savaitę NSGK pirmininkas Dainius Gaižauskas viešai pareiškė, kad V. Bakas buvo komitetą pasidaręs kaip individualią įmonę. Anot D. Gaižausko, V. Bako išėjimas į spaudą ir jo pareiškimai, kada prisidengdavo NSGK, žeidė komiteto narius, nes tie klausimai nebuvo svarstomi. Dar daugiau, NSGK pirmininkas D. Gaižauskas konstatavo, kad žvalgybinė informacija yra ne ta informacija, kurią galima lyginti su įsiteisėjusiais ir neginčijamais teismo nuosprendžiais.

„Atsakovas V. Bakas (buvęs NSGK pirmininkas), piktnaudžiaudamas įgaliojimais ir manipuliuodamas nepatikrintina žvalgybine informacija, grubiai pažeidė esminius demokratinės teisinės valstybės principus. Pasitelkdamas valstybės prievartos aparatą siauriems asmeniniams populistiniams interesams, padarė didelę žalą ne tik konkretiems asmenims, bet ir visai valstybei“, – teigia „MG Baltic“ atstovaujanti Tarptautinės investicijų teisės ir Valstybės atsakomybės ekspertė advokatė prof. Solveiga Palevičienė.

Anot profesorės, Konstitucinis Teismas, aiškindamas Seimo nario pareigas pabrėžė, kad Seimo narys turi konstitucinę pareigą veikti Tautos ir Lietuvos valstybės, o ne savo asmeniniais ar grupiniais interesais, nesinaudoti savo statusu sau ar sau artimų asmenų arba kitų asmenų asmeninei naudai gauti.

Advokatė S. Palevičienė pabrėžė, kad žvalgybos informacija iš visų kitų duomenų išsiskiria tuo, kad ji renkama ir gali būti panaudota labai konkrečiam tikslui, ji niekaip negali būti viešinama. Tuo labiau ji negali būti pagrindas neteisminiu būdu konstatuojant vieno ar kito asmens teisinį statusą. Teisingumą objektyvių teisėtai surinktų įrodymų pagrindu vykdo tik teismas. Nekaltumo prezumpcijos pažeidimas politikams neatsakingai svaidantis sunkiais kaltinimais – tai stiprios prielaidos dar vienai laimėtinai bylai Strasbūro teisme.

Be šio civilinio ieškinio, pasak koncerno „MG Baltic“ pranešimo, bus inicijuota procedūra, siekiant gauti aiškius atsakymus, kaip p. Bakas savo asmeninio teisminio bylinėjimosi išlaidas apmoka iš mokesčių mokėtojų pinigų. Kyla pagrįstų abejonių, pasak „MG Baltic“, ar Seimo nario reprezentacijai skirtos lėšos gali būti naudojamos V. Bako asmeninių advokatų paslaugoms apmokėti.