„Frakcija siunčia aiškią žinią Vilniaus merui, kad vienašališki sprendimui Vilniaus istorinės atminties tema turi baigtis. Jei merui kiltų noras toliau naudotis reglamentavimo spragomis bei improvizuoti vilniečiams jautriose istorinės atminties temose, nuo to vadovas turėtų susilaikyti iki tol, kol sutarsime dėl aiškių ir civilizuotų sprendimų priėmimo principų“, – teigė sostinės tarybos TS-LKD frakcijos seniūnas Liutauras Kazlavickas.

Konservatorius teigė, kad nepaisant to, kad lenta nuimta, klausimas dėl Generolui Vėtrai skirtos atminimo lentos vis dar bus keliamas. „Nepaisant to, kad Remigijui Šimašiui pavyko Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai skirtą atminimo lentą nuimti, dar nereiškia, kad šio klausimo nebeliks Vilniaus atminties politikos darbotvarkėje, – teigė konservatorių frakcijos seniūnas. – Frakcija artimiausiame tarybos posėdyje siūlys peržiūrėti ir susitikrinti Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atmino lentų komisijos vaidmenį bei sutarti dėl koalicijos programoje sutartų istorijos atminties klausimų svarstymo.“

Atminimo lenta Generolui Vėtrai, Remigijus Šimašius

L. Kazlavickas teigė, kad egzistuoja spragų, kuriomis esą pasinaudojo meras. „Turime savivaldybėje lyg ir veikiančią komisiją, bet jis turėjo galimybę ją apeiti. Tokių dalykų turėtų ateityje nelikti, – teigė konservatorius ir pakartojo. – Vėtros klausimas lieka atviras, nes nuimant lentą šis klausimas tikrai nebuvo išspręstas. Diskusija nėra baigta.“

Konservatorių frakcija į posėdį kvietė ir merą R. Šimašių, tačiau jis neatvyko. „Kvietėme, tačiau meras neatvyko, bet frakcija po diskusijos nusprendė, kad šią savaitę organizuosime susitikimą su meru aptarti šį klausimą“, – teigė L. Kazlavickas.

Į klausimą, ar meras paaiškino, kodėl negali atvykti, L. Kazlavickas atsakė: „Panašu, kad jis demonstruoja tam tikrą kultūrą neatvykdamas, tačiau diskusijos šiuo klausimu su mūsų frakcija jis neišvengs“.

L. Kazlavickas pabrėžė, kad tarybos siekis, kad Vilnius būtų laisvas miestas: „O laisvas miestas nėra kuriamas naktį, ketvirtą valandą ryto slapta nuo vilniečių nuiminėjant lentas. Ne tokiais principais turi būti kuriamas laisvas miestas“.

DELFI primena, kad visuomenėje diskusijos dėl Generolui Vėtrai skirtos atminimo lentos kilo po to, kai naktį ji buvo nuimta nuo Vrublevskių bibliotekos sienos. Apie tai, kad ketinama lentą nuimti, bibliotekos darbuotojai nebuvo informuoti.

Minia susirinko prie sienos, kur kabėjo Jono Noreikos atminimo lenta

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, jog lentą nuimti apsisprendė siekdamas, kad būtų taikomas „vienodas principas“ visiems atminimo ženklams, kurie susiję su totalitariniais režimais – tiek kalbant apie Žaliojo tilto skulptūras, nukeltas prieš ketverius metus, tiek apie ženklą J. Noreikai.

„Būtent todėl priėmiau sprendimą nukelti atminimo lentą Jonui Noreikai, kuris, nors savo gyvenime daug pastangų įdėjo kovodamas prieš Lietuvos priešus, tačiau elgėsi nepateisinamai, prisiimdamas okupacinės valdžios jam suteiktą atsakomybę izoliuoti žydus ir konfiskuoti jų turtą, ir taip padėjo kurti sąlygas okupacinei valdžiai vėliau juos nužudyti“, – BNS perduotame komentare sakė R. Šimašius.