Ekspedicijos vadovas Arnoldas Fokas Eltai sakė, kad iš anksto nusibrėžtą planą Kazachstane pavyko įvykdyti su kaupu.

„Turėjome planą aplankyti kuo daugiau kapinių. Tikrai pavyko pagal galimybes. Komanda miegodavo po keturias penkias valandas, visą kitą laiką skirdavome ekspedicijos tikslams įgyvendinti. Aštuoniolika aplankytų kapinių – tai netgi gal šiek tiek ir viršijo mano lūkesčius, 130 rastų kapų – tai tikrai daug. Manau, kad ekspedicija tikrai pavyko“, – sakė A. Fokas.

Pasak jo, Kazachstane pavyko sutikti ir lietuvių.

„Susitikimų su lietuviais iš anksto planuoti negalėjome, nes buvo neaišku – pavyks, nepavyks. Pavyko rasti, turėjome keletą susitikimų. Tiesą pasakius, tai jau antros, trečios kartos lietuvių palikuonys, lietuviškai jau nebemokantys, bet pabendrauti buvo labai naudinga“, – sakė A. Fokas.

Ekspedicijoje „Misija Sibiras“ dalyvavusi Amerikos lietuvė Marija Čyvaitė (Čyvas) sakė patyrusi neišdildomų įspūdžių, kuriais dalinsis grįžusi į Ameriką. Esą jau yra metams laiko suplanuoti jos susitikimai su Amerikos lietuviais.

„Po kelionės esu pavargusi, bet šis nuovargis yra svarbiausias įrodymas, kad buvo prasminga ekspedicija. Po trijų savaičių grįšiu namo į Čikagą ir per visus metus turėsiu įvairių susitikimų su Amerikos lietuvių bendruomenėmis. Kai kurie prašė, kad aš angliškai pasakočiau apie šią ekspediciją, kai kur pasakosiu lietuviškai. Labai laukiu galimybės pasidalinti ta patirtimi su Amerikos lietuviais.

Sakysiu jiems, kad šita Lietuvos istorijos dalis yra labai svarbi. Lietuvos ateičiai būtina, kad visi letuviai, kur jie begyventų, žinotų šią istoriją ir perduotų ateinančioms kartoms“, – Eltai sakė M. Čyvaitė.

Šių metų „Misija Sibiras'19“ į Kazachstaną iš Vilniaus geležinkelio stoties išvyko liepos 17-ąją. Šešiolika komandos narių Karagandos apylinkėse tvarkė kapines, lankė lagerius ir susitiko su vietoje gyvenančiais lietuviais bei jų palikuoniais.

Skirtingų šaltinių duomenimis, sovietų represijų metais Kazachstane kalėjo nuo 20 iki 80 tūkstančių lietuvių, ir daugybės jų likimai nėra žinomi iki šiol. Todėl, negavus vizų vykti į Sibirą, šių metų ekspedicija vyko į Kazachstaną, Karagandos apylinkes, kur taip pat reikėjo sutvarkyti mūsų krašto gyventojų kapavietes.

Prisidėti prie kilnios misijos ̶ Lietuvos istorijos išsaugojimo bei žmonių, kurių netekome, pagerbimo – buvo panorę daugiau nei 1000 žmonių. Bandomajame žygyje dalyvavo apie 80 jaunuolių, iš kurių buvo surinkta šešiolikos narių komanda.

Projektas „Misija Sibiras“ gyvuoja nuo 2006 metų, ir per visą šį laikotarpį sutvarkyta apie 150 Sibire ir Kazachstane esančių kapinių. Ekspedicija į Kazachstaną vyksta jau antrus metus iš eilės.