„Karšti orai pasieks ir Lietuvą, tiesa, laimei ar nelaimei – labai trumpam, tik sekmadienį ir pirmadienį, o šiaurės rytiniuose rajonuose – tik sekmadienį. Maksimali oro temperatūra šiomis dienomis kils iki +26 °C – +30 °C. Lyginant su Vidurio Europa, kur dabar popietinėmis valandomis oro temperatūra lengvai peršoka +35 °C – pas mus vieni juokai“, – savo kassavaitinėje pasaulio orų apžvalgoje teigia Vilniaus Universiteto (VU) Hidrologijos ir klimatologijos katedros docentas Gintautas Stankūnavičiaus.

Mokslininko teigimu, po kelių karštų dienų Lietuvą užklups orų permainos ir jos bus gana ryškios.

„Virš Centrinės Arkties sustiprės anticiklonas, o ties Uralu ir Vakarų Sibiru „susisuks“ gilus regeneruojantis ciklonas. Toks duetas ims pumpuoti orą tiesiai nuo šaltų ir dalinai padengtų ledu Barenco ir Karos jūrų akvatorijų link Rytų Europos“, – prognozuoja G. Stankūnavičius.

Pasak sinoptiko, dėl vykstančių procesų stipriai nukris vidutinė paros temperatūra, o tai ypač pasijus naktimis.

„Vidutinė paros oro temperatūra nuo +20 °C – +22 °C sumažės iki +13 °C – +16 °C, labiausiai sumažės nakties temperatūra, pragiedrėjus – iki +6 °C – +11 °C, o dienos oro temperatūra priklausys nuo debesuotumo. Mažai debesuotomis dienomis temperatūra kils iki +20 °C – +22 °C, o apsiniaukusiomis – nesieks ir +18 °C“, – prognozėmis dalinasi jis.

G. Stankūnavičiaus teigimu, antroje ateinančios savaitės pusėje galima tikėtis drėgnų orų, tačiau itin gausių kritulių būti neturėtų.

„Antroje savaitės pusėje respublikos teritoriją pasieks drėgnesnė oro masė ir praeis keli neaktyvūs atmosferos frontai, todėl nakties – dienos kontrastai sumažės, tačiau bendras kritulių kiekis išliks nežymus: nuo kelių iki keliolikos milimetrų per savaitę. Tai, greičiausiai, negarantuos spartaus upių ir ežerų vandens lygio atstatymo po nuosėkio laikotarpio“, – aiškina mokslininkas.

Vėsi, pasak jo, bus ir pirmoji paskutinio vasaros mėnesio – rugpjūčio – savaitė: „Pirmoji rugpjūčio savaitė, taip pat, numatoma vėsesnė už normą dėl naujai susidarančio aukštuminio slėnio virš Rytų Europos, tačiau kritulių kiekis – padidės.

Planuojantiems atostogas yra ir gerų žinių: oro atvėsimas mažiausiai paveiks Viduržemio ir Juodosios jūros regionus ir patys karščiausi Europoje orai vis dar laikysis Ispanijos, Pietų Italijos, Turkijos, Kipro ir Ukrainos pajūrio regionuose.“

Visą pasaulio orų apžvalgą galite paskaityti čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)