Mugės dalyviai neslepia, kad tenka išlaikyti kainas ir konkurencingas, ir, kiek įmanoma, patrauklias, tačiau tai padaryti gana sudėtinga. Mat norint prekiauti geresnėje ir judresnėje vietoje, tenka trijų dienų leidimą išsipirkti už kone 300 eurų. O dar ir svečiai iš Baltarusijos pamėgo Lietuvą, tad jų produkcija taip pat nuvilioja dalį pirkėjų. Norintieji parsivežti kokį mažmožį už 1 eurą gali rasti toli gražu ne išskirtinę apyrankę ar kokį saldėsį. Tačiau jei dairysitės ko originalesnio, tuomet mažiausiai teks išleisti bent 5 eurus. Tokia kaina galima rasti suvenyrų ir tai, tik kai kur rimčiau pasiderėjus.

„Derėtis galima ir net būtina, – juokauja kepiniais prekiaujantis jaunas vyras. – Aišku, vieniems skanėstams galiu nuleisti keliasdešimt centų, na o jei kas pirks daugiau skanėstų, tai nuo didžiausio gali ir porą eurų sutaupyti“.

Išskirtiniais stiklo gaminiais prekiaujantis Aleksandras sako, kad bent jau jo klientai dažniausiai nėra smulkių niekučių mėgėjai. Pirma apsižiūri, paklausinėja kainų, pasivaikšto dar po mugę, o atėję jau žino, ko nori.

„Su stiklu dirbu apie 16 metų, mugėse dalyvauju kažkur 6-7 metus. Ateina jau pastovūs klientai. Yra tokių, kurie vienais metais nusiperka, pavyzdžiui, obuoliuką, kitais – lėkštę, dar po metų papildo namus kokia interjero puošmena. Pas mane žmones pirma apsižiūri, vėliau sugrįžę perka, nes tai nėra labai pigūs darbai, jie visi autoriniai. Jūros šventės mugėje prekiauju gaminiais nuo 7 iki 300 eurų. Turiu ir dar brangesnių darbų, bet jau ne čia“, – atvirauja Aleksandras.

Dar viena ilgametė prekybininkė, išskirtinais raštais margintus porceliano gaminius siūlanti Nijolė taip pat sako, kad kiekvienas pirkėjas atranda, ką jam norisi parsivežti iš Jūros šventės, kaip prisiminimą. Tačiau apie dešimt metų ją čia aplankantys klientai jau renkasi ne tik mažus niekučius prisiminimams, bet ir dovanas artimiesiems ar svečiams iš užsienio.

„Mano darbų turi ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jei tik apsilankys dabartinis Prezidentas Gitanas Nausėda – padovanosiu kokią vazą ir jam“, – šypsosi moteris.

Porceliano gaminiai, anot juos gražinančios moters, gaminami pagal užsakymą, o ji juos puošia įvairiais raštais. Bent jau mugėje siūloma nuo 8 iki maždaug 40 eurų kainuojantys gaminiai, tačiau čia taip pat galimos derybos, jei perkama daugiau.

Nuo išskirtinių lietuvių darbų kainos beveik nesiskiria ir iš Ukrainos atvykusios meistrės palapinėje. Irina jau apie dešimt metų velia nuotaikingus paveikslus, o pasidomėjus, koks herojus jai pačiai mieliausias ji nusijuokia ir parodo į ežiuką.

„Mane pačią ežiuku šeimoje vadina, tad man mieliausi ežiukai. Mažieji paveikslėliai su magnetais kainuoja 6-7 eurus, o jei kas nori didesnio paveikslo, tuomet jau prašau ir 80 eurų. Jūros šventėje esu antrą kartą, tačiau labai malonu, kai ateina praėjusiais metais pas mane užsukę pirkėjai. Lietuvoje man labai patiko, čia labai malonūs žmonės, be to, mes neturi jūros, tai atvykę jau pirmą vakarą nuėjome išsimaudyti“, – dalijasi Irina.

Šalia jos susidomėjusius Baltarusijos siuvinėtojų darbais pinigines prašo atverti plačiau. Norintieji pasipuošti namūdininkių darbais turės pakloti 50 eurų ir daugiau. Net ir pigiausi darbai, anot prekybininko Vasilijaus, siuvinėti ne gamykloje, nors ir atlikti siuvinėjimo mašinomis.

„Į Klaipėdą atvažiuojame jau ketvirtus metus, nors kituose Lietuvos miestuose dirbame kur kas ilgiau. Čia malonūs pirkėjai, o baltarusiški raštai populiarūs daug kur, perka čia ne tik lietuviai, bet ir iš kitų šalių atvykę turistai. Baltarusiški raštai madingi visame pasaulyje, turbūt, net arabai jais pasipuošę vaikšto“, – sako su sutuoktine į Lietuvos pajūrį atvykęs vyras.

Papuošalų pasiūla bene didžiausia, tad išsirinkti lengva nebus. Be to, nemažai papuošalų prekybininkai gamina patys – vieni lieti, kiti veriami išskirtinai tik iš akmenų, dar kitur – ir interneto platybėse matomos prekės. Išskirtinumo ieškantys kūrėjai neslepia, kad tenka gerokai pasukti galvas, nuo nustebinti, tad kalbinta mergina iš Panevėžio neslepia, kad jos papuošalai dar ir funkcionalūs.

„Karoliukų apyrankes veriu pati, tad kilo mintis, kad papuošalai gali būti ir naudingi – panaudojau apyrankėms atšvaito medžiagą. Kai tą padariau pirmus metus, rudenį vienoje mugėje moteris paprašė kažko panašaus prie rankinės. Dabar siūlau jau ir atšvaitus-apyrankes, ir atšvaitus, kurie segami prie rankinės. Juos kur kas maloniau merginoms ir moterims nešioti, nei tuos, kurie parduodami prekybos centruose“, – šypsosi jauna kūrėja iš Panevėžio.


Ji jau susigundysite maistu, pasiūla taip pat labai plati – lietuviško sūrio, žvėrienos, giros, alaus ir saldumynų apstu. O norintys ko nors egzotiško, ras chalvos ar kitų saldėsių ir Turkijos. Tiesa, jau penktą sezoną turkiška chalva prekiaujantis panevėžietis Justas sako, kad per tiek laiko kai kuriuos saldėsius išmoko gaminti ir lietuviai.

„Penktas sezonas prekiauju. Sekame madas, keičiame atvežamą produkciją, stengiamės neatsilikti nuo paklausos. Dabar daug kas propaguoja sveiką gyvenseną, sveiką mitybą, tad galime pasiūlyti saldėsių ne pridėtinio cukraus. Šiais metais pirmą kartą atsivežėme kelis desertus su mango, spanguolėmis, sezamo sėklomis, datulėmis, riešutais ir be jokių dažiklių, ar pridėtinių saldiklių, – rodo spalvingus saldumynus Justas.

Netoliese obuolių sūrių pardavėjai vilioja pirkėjus ne tik tradiciniais gaminiais, bet ir sūriais su pomidorais, šaltalankiais, mėtomis ar net čili pipirais. Mažiausias sūris kainuoja apie 4 eurus, tačiau keli nedideli gražiai supakuoti gabalėliai, anot gamintojų, puikiai tiks kaip lauktuvės.

Kiek sumokėsite už žvėrieną – bebro ar elnio mėsą, taip pat priklausys nuo kiekio. Žvėriena prekiaujančioje palapinėje kviečiama ir paragauti, o matomos kainos beveik nesiskiria nuo praėjusių metų.

Prisėsti prie mugės lauko staliuko sumaniusiems lankytojams meniu pasirinkimas nėra labai platus: kone visoje Danės gatvės pusės pakrantėje rasite rūkytos žuvies, keptos duonos, alaus, giros, šašlykų, keptų bulvyčių ir dešrelių. Jei mieliau rinktumėtės kareivišką košę, tuomet nepatingėkite nueiti iki Žvejo statulos.

Nemažai prekyviečių nė iš toli neprimena autentiškų gaminių tačiau pasiūla šiais metais nepaprastai plati. Viso mugei skirtos 862 vietos, tad čia rasite ne tik maisto, pramogų, bet net ekologiškų dantų šepetėlių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)