„Pagrindu tapo Lietuvos Respublikos kišimasis į komercinį sandorį, kuriame dalyvauja Baltarusijos ūkinis subjektas, remiantis išgalvota dingstimi – „neatitikimu nacionaliniams interesams“. Dėl to Baltarusijos bendrovė, visiškai atitikusi visus reikalavimus ir siūliusi palankiausias sąlygas, faktiškai buvo atribota nuo šio projekto“, – rašoma ministerijos pranešime.

Lietuvos užsienio reikalų ministro atstovė Rasa Jakilaitienė BNS patvirtino, kad nota iš Baltarusijos buvo gauta ir šiuo metu ruošiamasi į ją atsakyti.

Kol kas nei Lietuva, nei Baltarusija nenurodo, su kokiu tiksliai sandoriu tai susiję, tačiau strateginių įmonių sandorius tikrinanti Vyriausybės komisija neseniai svarstė projektą dėl dujotiekio į Lenkiją (GIPL) tiesimo. Konkurse dėl darbų atlikimo dalyvavo Kauno bendrovė KRS kartu su Baltarusijos „Beltruboprovodstroj“.

Vyriausybinė komisija ketvirtadienį leido šį projektą vykdyti dujotiekių ir kitų statinių bei inžinerinių tinklų statybos bendrovei „Alvora“ kartu su „Šiaulių dujotiekio statyba“.

KRS su „Beltruboprovodstroj“ konkurse buvo pateikusios mažiausią 91 mln. eurų, tačiau pasiūlymas atmestas dėl neatitikimo nacionalinio saugumo kriterijams.

165 km ilgio 700 mm skersmens dujotiekis Lietuvoje bus tiesiamas nuo Jauniūnų kompresorių stoties Širvintų rajone iki Lietuvos–Lenkijos sienos Lazdijų rajone.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija taip pat pridūrė, kad Lietuvos argumentai eliminuoti Baltarusiją yra „atvirai nedraugiški ir sukuria pavojingą precedentą politizuoti dvišalį bendradarbiavimą ekonomikos srityje“.

„Tokie Lietuvos pusės veiksmai grindžiami klaidinga nuomone ir aiškiai kenkia abiejų šalių prekybos ir ekonomikos ryšiams“, – nurodė Minskas.