Šie reikalavimai buvo reglamentuoti sveikatos apsaugos ministro patvirtintoje higienos normoje „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“, bet atnaujintoje normoje jų nebeliko.

Savivaldybėms tai leis savarankiškai nustatyti, ar poilsiautojai į savivaldybių prižiūrimus paplūdimius su savimi galės pasiimti augintinius, taip pat ar įrengti nudistų zonas.

A. Verygos teigimu, sprendimas keisti iki šiol galiojusią tvarką priimtas, siekiant atverti galimybes savivaldybėms paplūdimiuose užtikrinti tokią tvarką, kuri atitiktų kiekvienos konkrečios bendruomenės lūkesčius.

„Gyventojų poilsio organizavimas, kūno kultūros ir sporto plėtojimas yra savarankiškoji savivaldybių funkcija, tad pakeitimu suteikiame įrankį tvarkytis šeimininkiškai. Juk būtent vietos valdžia yra tie, kurie geriausiai žino, kokie yra jų savivaldybėje gyvenančiųjų poreikiai“, – sako A. Veryga.

Jis pabrėžė, jog tvarka dėl maudyklų vandens kokybės stebėsenos nesikeičia, t. y. tai ir toliau bus reglamentuota atnaujintoje higienos normoje.

Čia įtvirtinti ir viešųjų tualetų įrengimo reikalavimai. Pagal juos, tualetai turės būti pritaikyti neįgaliesiems, čia privalės būti unitazas, tualetinis šepetys, tualetinio popieriaus.

Taip pat numatyta, kad prieš maudymosi sezoną visuose paplūdimiuose esančiuose statiniuose, įskaitant ir tualetus, bei įrenginiuose turi būti atlikta profilaktinė dezinfekcija, profilaktinis vabzdžių ir graužikų naikinimas.

Tarp naujų reikalavimų – prievolė po kiekvienos audros išvalyti paplūdimiuose susikaupusias atliekas ir dumblius – iki šiol buvo privaloma valyti tik maudyklų dugną.

Savivaldybės taip pat turės pažymėti vietas vaikams maudytis, t. y. tokias, kur gylis yra ne didesnis nei 1,30 metro. Tai galios ežerų, upių, tvenkinių, karjerų, užtvankų maudykloms, tuo metu pajūrio maudyklose savivaldybės įpareigotos numatyti kitas saugumo priemones.