Temperatūra šoktels net iki 32 laipsnių karščio

Laidoje „DELFI diena“ Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Izolda Marcinonienė tikino, kad artimiausias savaitgalis bus tarsi padalytas – viena diena bus lietinga, o kita labai karšta, kai kur temperatūra šoktelės net iki 32 laipsnių karščio.

„Europa jau verda, o ne kaista. Jeigu Lietuvoje dabar būtų 40 laipsnių temperatūra, tada tikrai kitaip kalbėtume. Vilnius dabar yra apgaubtas debesų ciklono, kuris yra ties Baltarusija. Taigi ciklonas dengia rytinius rajonus, kur ir yra vėsiausia, 20-22 laipsniai, bet judant į vakarus, priešingai nei būna dažniausiai, ten daugiau ne tik saulės, bet ir šilumos. Klaipėdoje vidurdienį buvo 26 laipsniai šilumos, vandens temperatūra siekia 19 laipsnių. Kuo ne rojus“, – DELFI laidoje apžvelgia I.Marcinonienė.

Sinoptikės pasiteiravus, kodėl Lietuvoje penktadienis yra vėsesnis nei kitose rekordiškai šiltose Europos šalyse, I.Marcinonienė patikino, kad tai nulemia ciklonas, kuris atkeliavo iš Baltarusijos.

Izolda Marcinonienė

„Vėsesni orai Vilniuje ir kai kuriuose kituose Lietuvos miestuose pasikeitė būtent po ketvirtadienio liūčių. Tas lietus prislopino karštį, ketvirtadienį temperatūrą kurį laiką buvo pakilusi net iki 28 laipsnių, tokia temperatūra buvo šiauriniuose rajonuose. Manau, kad tuo lietumi džiaugėsi ne tik miestiečiai, bet ir grybautojai, lietus nebuvo toks, kuris būtų labai trumpas. Jis truko gana ilgai ir buvo stiprokas, tiesa, rytiniuose rajonuose turėjome ir škvalą, pavyzdžiui, Švenčioniuose prilijo net iki 20 milimetrų. Manau, lietus atgaivino, naktis buvo gaivesnė, bet šiluma kol kas laikosi ir dar stiprės“, – sakė sinoptikė.

Šeštadienis lietingas, o sekmadienis – karštas

Ji pabrėžė, kad, nors liūtis Vilniuje buvo gana smarki, ji tikrai buvo reikalinga.

„Lietus gali ir nebūti labai stiprus, bet jeigu lyja kiek ilgiau, tai tikrai yra kaip iš laistytuvo – vanduo nenuteka, nenuplauna dirvožemio, o augalus palaisto. Sakyčiau, kad vienos dienos lietus tikrai atgaivino ir nieko blogo nenutiko“, – sakė sinoptikė.

I.Marcinonienės teigimu, artimiausias savaitgalis bus lietingas, bet sekmadienis bus karštas.

„Savaitgalį, sakyčiau, bus tokia sukta situacija. Ciklonas, kuris nuo Baltarusijos nukeliauja, vis tik Lenkijoje dangus dar yra labai debesuotas. Tas šleifas pasieks ir pietinius Lietuvos rajonus, ir rytinius rajonus. Sakyčiau, kad artimiausią naktį palis, o šeštadienį dieną didžiausią porciją lietaus gaus pajūris, jo išvengs gal tik šiauriniai Lietuvos rajonai. Lietaus tikrai bus nemažai, popiet net ir su perkūnija, škvalu, vėjas bus iš Šiaurės Rytų. O kalbant apie temperatūrą, tai bus vėsiau ten, kur lyja. Rytiniuose rajonuose bus tik 22-23 laipsniai. O ten, kur nelis, šiauriniuose Lietuvos rajonuose, gali kaisti ir iki 26-28 laipsnių. Sekmadienį lis mažiau, gera naujiena pajūryje būsiantiems žmonėms. Panašu, kad nuo sekmadienio ten lietaus beveik nebus didžiąją savaitės dalį. Sekmadienį bus jau daug šilčiau, kai kur laukiama net 32 laipsnių karščio“, – kalbėjo I.Marcinonienė.

Koks bus rugpjūtis

Šiluma turėtų tęstis ir kitą savaitę.

„Šiluma nepabėgs ir pirmadienį, gal bus tik truputį vėsiau. Kiek didesni pasikeitimai bus antradienį, pajusime vėsesnio oro įlindimą. Pirmadienio naktis gali būti tropinė, bet, žinoma, tokia ji bus ne visoje Lietuvoje, o pajūryje. Kitos savaitės lietingiausia diena bus antradienis“, – sakė I.Marcinonienė.

Paklausus, koks bus rugpjūtis, sinoptikė tikino, kad šis mėnuo turėtų būti artimas normai.

„Rugpjūtis bus kiek vėsesnis negu liepos mėnesis, kritulių kiek mažiau, bet vidutinė temperatūra siekia 17,1 laipsnių. Žinoma, buvo ir rekordų. Pavyzdžiui, prieš ketverius metus temperatūra siekė 34 laipsnius karščio Birštone. Rugpjūčio pirmoji savaitė turėtų būti sausa ir gana šilta, antra savaitė taip pat turėtų būti artima normai“, – aiškino sinoptikė.

Užregistruotas 40,2 karštis

Karščiai šiomis dienomis alina visą Europą. Belgijos Karališkojo meteorologijos instituto vyriausiasis sinoptikas Davidas Dehenauwas ketvirtadienį sakė, kad ankstesnę dieną šalies rytuose esančiame Lježe buvo užregistruotas 40,2 laipsnio Celsijaus karštis.

Tai aukščiausia šalyje užregistruota oro temperatūra nuo meteorologinių stebėjimų pradžios.

Olandų Meteorologijos institutas savo ruožtu ketvirtadienį pranešė, kad rekordinė šaliai 41,7 laipsnių kaitra buvo išmatuota Nyderlandų rytiniame Deleno mieste. Ši diena buvo dar karštesnė už trečiadienį, kai buvo užfiksuotas 38,9 laipsnių oro temperatūra ir buvo nustatytas naujas kaitros rekordas, laikęsis nuo 1944 metų, kai termometrai parodė 38,6 laipsnio.

Tuo metu Pancūzijos sostinėje buvo įveiktas ilgiau kaip septynis dešimtmečius gyvavęs karščių rekordas: ketvirtadienį termometro stulpelis Paryžiuje pakilo iki 41 °C, pranešė valstybinė orų tarnyba.

Rekordinė temperatūra buvo užfiksuota pietiniame Monsuri rajone, nurodė tarnyba „Meteo-France“. Ankstesnė aukščiausia temperatūra (40.4 laipsnio) Paryžiuje buvo išmatuota 1947 metų liepą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)