„Vokeliai turi likti tik laiškų siuntimui. Mokesčiai turi būti neslepiami. Kitas labai svarbus momentas – gerovė yra žmonių atsakomybė, žmonės turi atstovauti savo interesams, pavyzdžiui, profesinėse sąjungose“, – penktadienį spaudos konferencijoje teigė Eitvydas Bingelis.

„Trečia – turime labai pasverti investicijas į infrastruktūrą mažuose miesteliuose, nes jei mes taškome pinigus į infrastruktūrą, kuria niekas nesinaudoja, tai yra tos investicijos, kurios yra reikalingos (kitose srityse – BNS). Žmonėms reikia paslaugų, gydymo įstaigų, patogaus susisiekimo“, – pridūrė viceministras.

Pasak E. Bingelio, siekdama mažinti skurdą, ministerija koncentravosi į du pagrindinius tikslus.

„Du esminiai dalykai, į kuriuos koncentravomės, buvo pasiekti: vienas dalykas, pavyko stabilizuoti skurdo lygio augimą, antras labai svarbus dalykas – užtikrinti, kad absoliutų skurdą patiriančių žmonių skaičius mažėtų“, – sakė E. Bingelis.

Be to, jis pabrėžė, kad skurdo rizikos ir absoliutaus skurdo rodikliai 2018 metais buvo skaičiuojami pagal 2017 metų pajamas.

„Tai yra pirmieji mūsų darbų rezultatai, vadinkime taip“, – sakė viceministras.

Skurdo rodiklius penktadienį sukritikavo ir Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Gintarė Skaistė. Anot jos, valdantieji nepateikia sprendimų, kurie realiai mažintų skurdą.

„Valdantieji negeba pasiūlyti sprendimų, kurie realiai sumažintų skurdą. Akivaizdu, kad mokestinė reforma neduoda laukto rezultato, o atskirtis ir visuomenės susiskaldymas dar labiau auga“, – pranešime sakė G. Skaistė.

Pasak jos, valdžia yra kurčia tarptautinių organizacijų rekomendacijoms.

„Skaičiai rodo, kad Lietuva pagal šią liūdną statistiką yra pačiame Europos Sąjungos valstybių sąrašo gale. Didžiuojamės įstoję į EBPO, tačiau esame kurti tarptautinių institucijų rekomendacijoms. Turėtume žymiai daugiau dėmesio ir pastangų skirti tolygiam gerovės ir galimybių augimui“ – teigė parlamentarė.

Statistikos departamentas pranešė, kad Lietuvoje žemiau absoliučios skurdo ribos pernai gyveno apie 312 tūkst. žmonių: jų pajamos buvo mažesnės kaip 245 eurai per mėnesį vienam asmeniui, arba 515 eurų – šeimai iš dviejų suaugusių ir dviejų vaikų iki 14 metų.

Absoliutaus skurdo lygis pernai buvo 11,1 proc. – 2,7 punkto mažiau nei 2017 metais (13,8 proc.).

Žemiau skurdo rizikos ribos pernai gyveno apie 23 proc. šalies gyventojų.