Gašerbrumas II, dar žinomas kaip K4, stūkso ties Pakistano ir Kinijos sienų sandūra. Tai yra tryliktas pagal aukštį kalnas pasaulyje, penktas Pakistane.

Kaip teigė Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentas Kęstutis Skrupskelis, S. Damulevičius į ekspediciją išvyko su latve Natalija, ten prisijungė prie dar dviejų žmonių, tad komandoje buvo 4 asmenys.

„Kaip ir visi aukštuminiai kopimai, šis irgi buvo sudėtingas, reikalaujantis didžiulės fizinės ir psichologinės ištvermės. Saulius su partnere viršūnę pasiekti bandė kelis kartus, tačiau vis sukliudydavo prastos oro sąlygos“, – pasakojo K. Skrupskelis.

Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidento teigimu, kopimas buvo varginantis ir sudėtingas, pareikalavęs labai daug fizinių ir psichologinių jėgų.

„Saulius ir jo partnerė latvė Natalija po labai ilgo ir varginančio kopimo viršūnę pasiekė 15.30 val. Tai gana vėlus laikas viršūnės įkopimui. Turint omenyje, kad kopimas pradėtas iš vakaro (apie 17-18 val.) bendras kopimas laikas tikrai ilgas. Tačiau reikia suprasti, kad tai sudėtinga viršukalnė, jau nekalbant apie sunkiai žmogui pakeliamą didesnį nei 7500 m aukštį“, – teigė K. Skrupskelis.

Daugiau kaip parą praleido didesniame nei 7,5 km aukštyje

Pasak jo, alpinistai daugiau kaip parą praleido didesniame nei 7,5 km aukštyje, o tai labai sekina organizmą.

„Leidžiantis, apie 7150 m aukštyje įtvirtinta saugos virvė netikėtai ištrūko, todėl Saulius nukrito apie 6-8 metrus. Visgi net ir po varginančio kopimo, bei kritimo Saulius savo kojomis su komanda pasiekė BC 3 (trečią bazinę stovyklą), ten pernakvojo. Nuo kopimo viršūnėm pradžios iki nusileidimo sąlyginiam poilsiui buvo praėję daugiau nei 30 valandų“, – pasakojo K. Skrupskelis.

Pasak Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidento, pernakvoję alpinistai leidosi žemyn.

„Saulius savarankiškai nusileido iki pat pirmos bazinės stovyklos, tiesa pakeliui jam jau reikėjo pagalbos suleidžiant vaistus (nuo aukštuminės ligos). Turbūt svarbu paminėti, kad net tokiomis sudėtingomis sąlygomis ir esant dideliam nuovargiui pagalbą suteikti neatsisako net garsiausi pasaulio alpinistai. Sauliui suleisti vaistus ir nusileisti iki bazinės stovyklos padėjo vienas garsiausių šio meto alpinistų Denis Urubko“, – teigė K. Skrupskelis.

Pasak Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidento, S. Damulevičius nebuvo evakuotas nuo kalno.

„Jis į ligoninę išgabentas iš bazinės stovyklos, jau nusileidus, nors ir buvo labai sunku, tačiau jis nusileido pats. Sekdami Sauliaus įrašus jo feisbuko paskyroje alpinisto būkle rūpinosi ir jo draudimo kompanijos atstovai, tas tikrai labai džiugino, tačiau kol kas jų paslaugų neprireikė“, – teigė K. Skrupskelis.

Alpinisto būklė – stabili

Šiuo metu S. Damulevičius yra ligoninėje Pakistane.

„Jam nustatytas pirmojo laipsnio pirštų nušalimas, tai reiškia, kad nušalimas nėra didelis. Taip pat jis prarado daug svorio, tačiau tokie dalykai būdingi aukštuminiam alpinizmui“, – teigė K. Skrupskelis.

Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidento teigimu, alpinisto būklė yra stabili, jokie kaulų lūžiai ar vidinis kraujavimas nenustatytas.

„Jis vis dar ilsisi ligoninėje, laukiama pulmonologo. Buvo įtariama plaučių edema, tačiau šiuo metu būklė stabili, o nusileidęs nuo aukštikalnių ir prižiūrimas medicinos personalo jis turėtų gerokai sparčiau pasitaisyti“, – teigė K. Skrupskelis.