„Su mokytojais dalykininkais iš tikrųjų yra didelė problema“, – penktadienį LRT radijui sakė Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša.

Jo duomenimis, šiemet Vytauto Didžiojo universitete (VDU) numatyta 110 valstybės finansuojamų vietų įvairių dalykų pedagogams parengti. Vilniaus universitetui (VU), kaip dar vienam pedagogų rengimo centrui, skirta apie 40 vietų gamtos mokslų pedagogams parengti, Šiaulių universitetui (ŠU) muzikos pedagogikai – 15 vietų.

Tačiau pasibaigus pageidavimų studijuoti priėmimui, anot E. Jovaišos, paaiškėjo, kad VDU dalykinė pedagogika sudomino 47 jaunuolius, ŠU – 13, o VU išvis nesurinko minimalaus pageidavimų skaičiaus.

Seimo komiteto pirmininko teigimu, šiemet iš viso valstybė pedagogams rengti skyrė 450 valstybės finansuojamų vietų, bet „liūto dalis atitenka priešmokykliniam ir ikimokykliniam, pradiniam ugdymui“.

Šią savaitę Seimo komitete svarstant bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas tendencijas, E. Jovaiša tvirtino, kad senstant šiuo metu dirbantiems mokytojams, ateityje gali neužtekti paruošiamų mokytojų juos pakeisti.

Universitetai ir kolegijos sutartis su pakviestaisiais studijuoti pasirašys iki liepos 31-osios. Po to vyks papildomas priėmimas.