Kaip DELFI teigia portalo gismeteo.lt direktorius Kęstutis Petkevičius, termometrų stulpeliai artimiausiomis dienomis Lietuvoje kops tik aukštyn.

Rekordiškai karšta dar gali būti ir liepa

Sinoptikas atkreipia dėmesį, kad dar didesni karščiai alina Europą, tad išlieka tikimybė, kad rekordinis istorijoje bus ne tik birželis.

„Beveik visa Europa pakliuvusi į karščio gniaužtus, o vietomis prognozuojama, jog bus pagerinti anksčiau šią vasarą užfiksuoti karščio rekordai. Tai lemia itin stipriai įsitvirtinusi aukšto slėgio zona, leidžianti karščiui plūsti iš šiaurinės Afrikos ir Iberijos pusiasalio. Vietomis ši karščio banga įprastines šiam metų laikui temperatūras viršys apie 15 laipsnių. Tokia pati situacija vyravo ir birželio mėnesį, o tai lėmė, kad birželis tapo karščiausiu birželiu per stebėjimų istoriją. Ar taip nutiks ir su liepa? Labai gali būti“, – teigia K. Petkevičius.

Sinoptikas teigia, kad į prognozes pravartu pažiūrėti ir susiruošusiems keliauti, nes kai kuriose šalyse temperatūra gali perkopti net 40 laipsnių karštį.

"Australian Open" turnyro dalyvius sekina nepakeliamas karštis

„Šiomis dienomis itin aukštos temperatūros prognozuojamos Jungtinėje Karalystėje. Rytų, Pietryčių Anglijoje oras įkaisti gali iki 36–38 laipsnių. Su neįprastai šiltais orais gali susidurti ir kai kurios Skandinavijos vietos.

Rekordiniai karščiai taip pat numatomi vakarinėse ir centrinėse Europos dalyse. Karščiausi orai vyrauja Prancūzijoje, Belgijoje, Nyderlanduose, vietomis Vokietijoje. Čia karštis svyruoja apie 40 laipsnių, galimai kai kur pasieks ir 42–44 laipsnius. Jau dabar yra skelbiama, kad Belgijoje, Nyderlanduose ir Vokietoje užfiksuoti nauji visų laikų karščio rekordai, kai šalis užplūdo antroji intensyvi karščio banga šią vasarą“, – prognozėmis dalinosi K. Petkevičius.

Fiksuoti rekordai – dar ne pabaiga

Pašnekovas priminė, kad kai kuriuose Europos jau užfiksuoti nauji karščio rekordai, tačiau, anot K. Petkevičiaus tai gali būti dar ne pabaiga.

„Trečiadienį Nyderlanduose, netoli Bredos miesto, pasiektas 39,2, Belgijoje 38, 9 laipsnių karščio rekordas. O Vokietijoje, Geilenkirchene, galimai fiksuotas 40,5 laipsnių karščio rekordas, tačiau duomenys tikslinami. Ir tai gali būti ne pabaiga, rekordų gali būti ir daugiau.

Ne ką vėsiau ir vietomis Ispanijoje ir Portugalijoje. Pastaroji jau susiduria su dideliais miškų gaisrais, kurių gesinimą apsunkina vyraujančios sudėtingos oro sąlygos ir smarkus vėjas“, – teigia jis.

Karštis Europoje

Pasak sinoptiko, atklydusi karščio banga neaplenks ir Lietuvos, tačiau tikimybė, kad artimiausiu metu bus sumušti prieš tai fiksuoti rekordai – maža.

„Ketvirtadienį ir penktadienį dienomis kai kur bus apie 29 laipsnius karščio, galimas trumpas lietus, kiek dažniau dangus varvės rytinėje šalies dalyje, o atostogaujantys pajūryje galės džiaugtis saulėtu dangumi“, – artimiausiomis prognozėmis dalinosi jis.

Jau netrukus – 31 karščio ir tvankios naktys

Pasak K. Petkevičiaus, Lietuvoje oras dar labiau įkais savaitgalį, gaivos tikėtis neverta net naktimis, tad į spintas supakuoti ventiliatoriai vėl gali tapti labai reikalingais.

„Nuo sekmadienio naktys bus tvankios, vyraus 14–20 laipsnių temperatūra, o dienomis temperatūra šoktels iki 28–31 laipsnio. Visgi, trumpo lietaus tikimybė išsilaikys, tačiau palyti gali tik kai kur“, – sako K. Petkevičius.

Šiluma, pasak jo, laikysis ir pirmadienį, tačiau kai kur gali ir nulyti. O štai antradienį, pašnekovo teigimu, jau galima tikėtis ir ryškesnių orų permainų.

„Remiantis dabartiniais duomenimis, pirmadienį šalyje vis dar išsilaikys aukšta temperatūra, tačiau vakare kai kur gali pasirodyti lietaus ir perkūnijos debesys.

Antradienio naktis ir diena jau gali atnešti ir daugiau permainų: smarkesnių kritulių, perkūnijos ir stipresnių vėjo gūsių. Kaip įprastai po intensyvesnių karščių per šalį nusirita neramesnių orų banga, tad gali būti, jog minėtu laiku tokie pokyčiai ir bus. Pagal dabartines prognozes, nuo antradienio šalyje turėtų būti gaiviau“, – prognozuoja K. Petkevičius.

Karščiai jau pridarė bėdų

Į Europą atsilinkusi nauja karščio banga jau sujaukė traukinių eismą Britanijoje ir Prancūzijoje.

Prancūzijos geležinkelių bendrovė SNCF patarė keleiviams atidėti keliones traukiniais, planuotas ketvirtadienį, karščiausiu metu.

Trečiadienį dėl elektros linijos gedimo sutriko tarp Briuselio, Paryžiaus ir Londono kursuojančių traukinių „Thalys“ ir „Eurostar“ paslaugos, tačiau kol kas neaišku, ar tai lėmė karšti orai.

Dėl gedimo į Londoną važiavęs „Eurostar“ traukinys sustojo prie Briuselio, o po kelių valandų 600 jo keleivių galiausiai buvo parvežti į Briuselį, pranešė naujienų agentūra „Belga“.

Neįprastai didelio karščio išvarginti žmonės bandė atsivėsinti ežeruose ir upėse. Vis dėlto Londone policija tebeieško trijų žmonių, nusprendusių išsimaudyti Temzėje, o Vokietijoje per pastarąsias dvi dienas nuskendo trys asmenys.

DELFI ragina esant karštiems orams saugoti savo ir savo artimųjų gyvybes, maudytis tik gerai žinomose vietose, neplaukti už plūdurų, nepulti į vandenį stipriai įkaitus saulėje ar apsvaigus nuo alkoholio.

Šių metų birželį Lietuvos vandens telkiniuose nuskendo 32 žmonės, tarp jų – penki nepilnamečiai.

Kaip BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Laura Valauskienė, pagrindinės skendimo priežastys yra maudynės nežinomuose vandens telkiniuose ir alkoholio vartojimas. Anot jos, vyrai skęsta keturis kartus dažniau nei moterys. 45-64 metų žmonių grupė yra rizikingiausia.

Per birželį nuskendo 26 vyrai ir šešios moterys, o nuo metų pradžios – 52 vyrai ir devynios moterys. Remiantis PAGD statistika, per praėjusių metų birželį nuskendo 19 asmenų, tai apie 40 proc. mažiau nei šiais metais.

Iš viso per šiuos metus vandens telkiniuose nuskendo 61 žmogus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)