Anot R. Karbauskio, Etikos ir procedūrų komisija aptariamą išvadą priėmė atsižvelgdama į prielaidą, kad koalicinė sutartis gali būti pakeista.

„Taryboje visi kolegos aiškiai suprato, kad koalicinė sutartis pakeista negali būti, jos pagrindu jau formuojama Vyriausybė ir t. t. Ta prielaida, kad galima jos nevykdyti, tiesiog neteisinga. Tačiau, aišku, mūsų komisija galėjo padaryti kokią nori prielaidą. Šioje vietoje mes labai gerbiame, aišku, komisijos sprendimą, bet tik tiek, kad ta prielaida nereali“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jo teigimu, minimos komisijos nariai nepakvietė pasisakyti Seimo narių ar kitų asmenų.

„Mes siekėme kuo stipresnę poziciją išsaugoti Vyriausybėje, į koaliciją atėjo dar du partneriai, viso koalicijoje yra keturios partijos, prieš tai buvo tik dvi. Viso to komisija nenagrinėjo, kolegos nėra aktyviai veikiantys politikoje“, – pastebėjo pašnekovas.

R. Karbauskio teigimu, jei tai būtų vidinis klausimas, jis irgi sakytų, kad viskas – tvarkoje, tačiau klausimas dėl V. Pranckiečio likimo Seimo pirmininko poste nebėra vidinis.

„Tai yra atsakomybė prieš visą Lietuvą“, – patikino jis.

Siūlo susitarti su socialdarbiečiais

Paklaustas, ar V. Pranckietis bus šalinamas iš partijos, R. Karbauskis aiškino, kad tai nuspręs Taryba. Tačiau bet kuriuo atveju šis klausimas esą bus svarstomas.

„Mes pasišnekame tarpusavyje, kad Seimo pirmininkas nei partijos, nei koalicijos pozicijos nevertina. Iš pradžių buvo pasisakymai, kad galbūt tos koalicijos nebus, po to ji atsirado. Tada pasakyta, kad partijos sprendimai Seimo pirmininkui (šiuo atveju – V. Pranckiečiui) negalioja. Derimasi dėl Seimo pirmininko pozicijos, o ne dėl V. Pranckiečio“, – sakė R. Karbauskis.

„Jei socialdemokratų darbo partija sutars su V. Pranckiečiu, kad jis yra jų kvotoje, šiai partijai atstovauja (Seimo pirmininko pozicijoje – DELFI), tokiu atveju jokių problemų nelieka“, – užtikrino R. Karbauskis.

Iškėlė papildomą sąlygą: vietoj Seimo pirmininko posto – didesni vaiko pinigai

Socialdemokratų darbo frakcijos Seime seniūnas Andrius Palionis DELFI sakė, kad tokį variantą būtų galima svarstyti, jei V. Pranckietis taptų jų partijos nariu.

„Mano asmenine nuomone, Seimo pirmininkas, visų pirma, yra LVŽS narys. Turėtų būti pokalbis su Seimo pirmininku, ar jis stos pas mus į partiją. Tada būtų visi sprendimai. Manau, ar mano, ar partijos nuomonė bus vienoda – jei jis stoja į mūsų partiją, galėtų tęsti darbus“, – aiškino A. Palionis.

Paklaustas, kas bus, jei V. Pranckietis nestos į minimą partiją, A. Palionis tikino bijantis kažką prognozuoti. Vis dėlto apie koalicinės sutarties nutraukimą jis nekalba.

„Aš visada sakiau ir toliau sakysiu, kad koalicinė sutartis – ne tik postų dalybos, bet ir vertybiniai dalykai. Galiu pasakyti, kad sutikčiau atsisakyti Seimo pirmininko posto, jei vaiko pinigai būtų 122 eurai. Tam pritaria ir Gediminas Kirkilas, ir su frakcijos nariais tai buvo kalbėta“, – sąlygą iškėlė parlamentaras.