Antradienį paskelbtą DELFI publikaciją galite rasti ČIA.

Taip pat bus aiškinamasi publikacijoje išdėstytos aplinkybės, kaip greta tako gavus ES finansavimą įrengta stovyklavietė, kurios statiniais šiandien negali naudotis poilsiautojai.

DELFI rašė, kad Raseinių rajone, Padubysio kaime, nuo 2005 metų Vytas Rimkus valdo 29,8597 ha žemės sklypą. Didžioji jo dalis – miško žemė. Būtent šiame sklype, kuris patenka į Dubysos regioninio parko teritoriją, Vilniuje gyvenantis žemės savininkas nusprendė įrengti pažintinį taką ir sukurti kitą poilsiui pritaikytą infrastruktūrą.

Kokia parama V. Rimkui buvo skirta, Nacionalinė mokėjimo agentūra atsisakė atskleisti, argumentuodama, kad tai yra asmens duomenys, tačiau žurnalistai susipažino su Projektų, finansuojamų įgyvendinant Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programų priemones III komiteto 2012 metų spalio 23 d. protokolo nutariamąja dalimi. Posėdyje tuomet priimta rekomendacija skirti paramą projektui, kurį pateikė V. Rimkus. Projektui siūlyta maksimali paramos suma siekė 94207 Eur.

DELFI žurnalistai, apsilankę pažintiniame take, ten surado šiukšlių kalnus ir klestintį dilgėlyną. Investicijos nepasiteisino ir žmonės ten nesilanko.

Tikriausiai ne per drąsu teigti, kad traukos objektu turėjęs tapti takas ne puošia, bet darko regioninį parką. Mediniai laiptai ir turėklai jau apipuvę. Beveik visas takas – betoninis, tačiau jį jau baigia pasiglemžti gamta. Taką užkariauja šalia augantys žolynai ir krūmai. Prie suolelių, pavėsinių, vaikams skirtų sūpynių ir skulptūrų prieiti jau neįmanoma, nes viskas paskendę žolėse. Kažkada įrengtos šiukšliadėžės pilnos šiukšlių ir su jomis šiuo metu kariauja pati gamta.

Tako vieta parinkta netinkamai, nes einant juo neįmanoma gėrėtis unikaliu kraštovaizdžiu ir sutikti įdomių augalų ir gyvūnų rūšių.

DELFI skelbė, kad ES paramą gavęs V. Rimkus yra buvusio kultūros ministro Šarūno Biručio verslo partneris.

Netoli tako galima surasti Dubysos upę ir prie jos įrengtą stovyklavietę. Joje stovi daug pavėsinių, įrengta laužaviečių. Taip pat yra neseniai pastatytų medinių namelių, kurie šiandien uždarytomis langinėmis. Stovi modernus tualetas su nuotekų valymo įrenginiais, tačiau jis užrakintas ir vietoje jo galima naudotis nebent lauko tualetu.

Kaip paaiškėjo, visa tai įrengta vykdant projektą „Dubysos gamtinių išteklių panaudojimas turizmo plėtrai Raseinių ir Kelmės rajonuose”. Šįkart Europos Sąjungos paramą projektui įgyvendinti skyrė Lietuvos verslo paramos agentūra.

Jos atstovė Indrė Radavičienė DELFI informavo, kad skirtas finansavimas siekė – 399 053,37 Eur. I. Radavičienės teigimu, už šiuos pinigus, turėjo būti įrengta viena stovyklavietė, viena poilsiavietė ir viena vandens turizmo trasa. Įgyvendinus projektą stovyklavietėje turėjo atsirasti gėlo vandens prieiga, tualetas, informacinės rodyklės baidarėms ir patogios baidarių nuleidimo ir iškėlimo iš vandens vietos. Tačiau šiandien viskas atrodo visai kitaip: esantys statiniai nenaudojami, ženklai išlūžę, geriamojo vandens nėra.
Kęstutis Mažeika

DELFI paskelbus šią informaciją aplinkos ministras K. Mažeika pareiškė savo poziciją. Anot jo, bus pradėtas tyrimas, kuriuo bus siekiama išsiaiškinti visas aplinkybes: kaip takui įrengti išduoti leidimai, ar betoninis takas tinkamas prie saugomos teritorijos kraštovaizdžio ir kaip panaudotos lėšos tiek privataus asmens sklype, tiek poilsiavietėje, kurį prižiūri Dubysos regioninis parkas.

„Jeigu projekto įgyvendinimui yra gautos ES lėšos, tiek savininkas tiek Saugomų teritorijų tarnyba turėjo pasiekti įsipareigojimus įgyvendinant ir eksploatuojant šį objektą. Pasirodžius šiai informacijai, planuotume pradėti tyrimą dėl aplaidumo ir galimo lėšų švaistymo”, - informavo K. Mažeika.