Tuo metu E. Levitas taip pat pažymėjo, kad Latvijai svarbiausia yra jos saugumas, todėl, jei Baltarusijos AE neatitiks saugumo garantų, prekybos tinklų AE taip pat neužmegs.

„Neatsitiktinai pažymėjau, kad Astravo AE klausimas Lietuvai labai aktualus, bet ir būtų neteisinga teigti, kad tai yra tik Lietuvos problema. Nes, neduok, Dieve, įvyktų kokie incidentai, nelaimės. Tai, be abejo, pasekmės būtų regioninės ir labai skaudžios.

Šiandien mes konstatuojame tą faktą, kad Astravo AE pastatyta netinkamoje vietoje, nesuderinus su tarptautinėmis organizacijomis. Taip pat neįgyvendintos rekomendacijos dėl energijos saugumo. Todėl dėl tos priežasties mes laikomės savo principinio sprendimo, net ir pradėjus šitai elektrinei veikti, nepirkti iš jos elektros energijos. Supratimą radome Lenkijoje, kuri laikosi panašios pozicijos, viliuosi, kad po tolimesnių diskusijų derinsime pozicijas ir su kitomis Baltijos valstybėmis. Tačiau šiandien nenorėtume daryti savo draugams nė mažiausio spaudimo priimant sprendimus, dėl to susilaikysiu nuo tolesnio komentaro“, – teigė G. Nausėda.

Tuo metu Latvijos prezidentas E. Levitas teigė, kad, jei Baltarusijos AE neatitiks saugumo garantų, kalbos apie elektros prekybą ateityje taip pat nebus.

„Latvijos absoliutus prioritetas yra klausimas dėl saugumo. Nuo Lietuvos iki statomos elektrinės yra penkiasdešimt kilometrų, iki Daugpilio - šimtas dvidešimt. Mums be galo svarbu, kad būtų laikomasi tarptautinės energetikos saugumo garantų. (...) Saugumas yra prioritetas, jeigu jo nesilaikoma, apie tai (prekybą. – ELTA) kalbėti net nereikėtų“, – sakė Latvijos prezidentas.

Prezidentas G. Nausėda antradienį su darbo vizitu atvyko į Latviją susitikti su aukščiausiais šalies pareigūnas. Susitikimo metu G. Nausėda su Latvijos prezidentu E. Levitu, ministru pirmininku Krišjāniu Kariņiu aptarė Baltarusijoje netrukus startuojančios Astravo atominės elektrinės klausimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)