Paklaustas, kada prezidentui Gitanui Nausėdai pateiks kandidatus į atnaujintą Vyriausybę, S. Skvernelis patikino, kad tai padarys, kai bus dekretas.

„Turėsiu galimybę per 15 dienų pateikti kandidatus. Manau, kad padarysiu tai anksčiau“, – sakė jis.

Anot premjero, greičiausiai Vyriausybėje keisis bent trys ministrai.

Į klausimą, ar su prezidentu sutarta dėl visų ministrų kandidatūrų, S. Skvernelis atsakė „ne“.

„Iš esmės, taip, bet yra dvejonių, abejonių. Aš girdžiu prezidentą, mano tikslas tas abejones ir dvejones išsklaidyti“, – patikino premjeras.

Jis neįvardijo, dėl kokių ministrų portfelių kyla aršiausios diskusijos.

Dėl programos balsuoti nereikės?

Pasak premjero, pakeitus tris ministrus, kaip yra planuojama, dėl Vyriausybės programos iš naujo Seimui balsuoti nereikės.

„Niekur nėra numatyta, kad turėtų būti balsuojama dėl Vyriausybės programos, net ir keičiantis daugiau nei pusei Ministrų (Kabineto. - ELTA), tiesiog yra procedūros, numatytos Seimo statute, kas turi būti padaryta, tai, jeigu bus pasirinktas toks kelias, tai bus pristatyti nauji ministrai, pusės valandos diskusija ir įgaliojimų grąžinimas, Seimas balsuos“, - ministrų skyrimo procedūras Seime aiškino ministras pirmininkas, pridūręs, jog kandidatus G. Nausėdai pateiks artimiausiu metu.

S. Skvernelio teigimu, opozicija yra svarbi priimant svarbiausius sprendimus.

„Nebus galima priimti sprendimų vien daugumos balsais, tai opozicija tikrai yra svarbi, tą rodė ir ankstesni metai, kai pakankamas kiekis opozicijos balsuoja dėl svarbiausių įstatymų, tai (reikia. - ELTA) bendradarbiauti, bendrauti, ieškoti tų sprendimų, kur mes galime sutarti“, - žurnalistams sakė premjeras.

Už pasitikėjimą S. Skverneliu antradienį balsavo 83 parlamentarai, prieš - 1, o susilaikė 30 Seimo narių. Tiesa, po balsavimo konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis savo balsą prieš atsiėmė, pareiškęs, kad susilaiko.

Opozicija paaiškino savo pasirinkimo priežastis

Balsavime vienintelis „prieš“ balsavęs Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigė, kad iš šios Vyriausybės reikšmingų darbų nebesitiki.

„Pabandykite dabar atleisti premjerą kas nors. Niekas nebegali. Viskas. Jis dabar yra patvirtintas metams ir niekas čia nesikeis. Dėl darbų manau, kad kažkokių reikšmingensių darbų čia niekus nebegalime tikėtis iš šios Vyriausybės. Reikšmingiausia, kas galėtų atsitikti, tai jei prezidentas, tesėdamas rinkiminį pažadą, kvies telktis partijas į kokius nors partinius susitarimus dėl švietimo ar kitų klausimų. Tada gali dar kažkas išjudėti, bet šiaip jau pereiname į priešrinkiminį laikotarpį“, – kalbėjo G. Landsbergis.


TS-LKD pirmininkas taip pat kalbėjo ir apie taršių automobilių mokestį, kurį įvesti planuojama nuo kitų metų pradžios.

„Noriu pasakyti, kad tai niekaip nepakeis mūsų finansinių galimybių valstybės. Niekaip. Net grameliu. Gal šiek tiek sumažins taršių automobilių kiekį. Galbūt. Tačiau vaiko pinigų už taršius automobilius nesumokėsime“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnė Viktorija Čmilytė Nielsen taip pat teigė, kad balsavimo metu nepalaikė S. Skvernelio kandidatūros.

„Iš esmės prašė pasitikėti avansu. Į daugelį esminių klausimų atsakymų nebuvo. Nebuvo atsakymų į klausimus apie konkrečias ministrų pavardes, nebuvo atsakymų į klausimus ar premjeras įsipareigoja vykdyti koalicijos sutartyje numatytus įsipareigojimus. Iš esmės daug ko nežinome, todėl tokioje situacijoje palaikyti premjero kandidatūros negalėjau“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Jos teigimu, šiandienos balsavimas – mažųjų partijų pralaimėjimas, nes jos nebeturi galimybių paveikti premjerą.