Tai antrasis atvejis, kai švelninama bausmė nuteistajam iki gyvos galvos, šiemet įsigaliojus naujoms Baudžiamojo kodekso nuostatoms.

Pagal šių metų kovą Seimo priimtas pataisas, iki gyvos galvos nuteistas žmogus po 20 metų įkalinimo gali prašyti teismo peržiūrėti bausmę. Įvertinęs nuteistojo elgesį teismas gali nustatyti terminuotą laisvės atėmimo bausmę nuo penkerių iki dešimties metų.

Šios pataisos priimtos įgyvendinant Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą. Strasbūro teismas 2017 metais konstatavo, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama jokios realios galimybės jiems išeiti į laisvę.

Laisvę išvys po aštuonerių metų

1994 metais Lietuvos Aukščiausiasis Teismas A. Vaidelį už dviejų žmonių nužudymą dėl negrąžintos skolos nuteisė mirties bausme, tačiau ji netrukus pakeista į kalėjimą iki gyvos galvos.

Pravieniškių pataisos namai savo teikime dėl terminuotos bausmės skyrimo nurodė, kad nuteistasis tinkamai koreguodamas savo asmenybę bei elgesį sugebėjo prisitaikyti prie bausmės atlikimo sąlygų. Nuteistojo bendravimo įgūdžiai patenkinami.

Taip pat nurodoma, kad A. Vaidelis dirba ir teigiamai žiūrį į darbinę veiklą. Tinkamai dalyvauja socialinės reabilitacijos programose.

„Atlikus pakartotinio nusikalstamo elgesio rizikos vertinimą, nustatyta, kad rizika (...) yra žema“, – rašoma teismo nutartyje.

Šiuo metu nuteistasis kaltę dėl padarytos nusikalstamos veikos pripažįsta, prisiima atsakomybę už savo veiksmus, nemažindamas savo vaidmens ir nesiteisina, suvokia pasekmes aukoms ir aplinkai.

Per teismo posėdį A. Vaidelis nurodė, kad yra pasikeitęs ir padaręs išvadas, todėl prašo jam suteikti šansą.

Prokurorė prašė teikimo netenkinti. Nuteistasis ir jo gynėja prašė teikimą tenkinti.

Teisėjų kolegija nusprendė nuteistajam skirti terminuotą bausmę.

„Teisėjų kolegija, įvertinusi pataisos namų teikimui nagrinėti pateiktą medžiagą, konstatuoja, kad A. Vaideliui (...) laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė keistina į terminuotą laisvės atėmimo bausmę“, – teigiama teismo nutartyje.

Nuteistasis yra atlikęs kiek daugiau nei 25 metus laisvės atėmimo.

Anot teismo, nuteistojo nusikalstamo elgesio riziką mažina jo santykis su sutuoktine. Bausmės atlikimo metu A. Vaidelis sudarė santuoką su moterimi, kuri atlieka laisvės atėmimo bausmę Panevėžio pataisos namuose.

Nutartis gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

Antras atvejis po Baudžiamojo kodekso pataisų

Lietuvoje yra per šimtas iki gyvos galvos nuteistų kalinių.

Klausimus dėl paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo nagrinėja ir sprendžia apygardos teismas pagal bausmę vykdančios institucijos teikimą.

Liepos mėnesio pradžioje Vilniaus apygardos teismas sušvelnino bausmę iki gyvos galvos nuteistam Rimui Bražinskui ir skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Tai buvo pirmasis atvejis, kai švelninama bausmė nuteistajam iki gyvos galvos, šiemet įsigaliojus naujoms Baudžiamojo kodekso nuostatoms.

Anksčiau tik vienam asmeniui, nuteistam iki gyvos galvos, buvo pavykę pasiekti švelnesnės bausmės – jis gavo prezidentės Dalios Grybauskaitės malonę, jam buvo paskirta terminuota laisvės atėmimo bausmė. 2012 metais šalies vadovė suteikė malonę Justinui Butai. Jam bausmė pakeista į laisvės atėmimą 25 metams.

J. Buta už tuometinio „Hermio“ banko Šiaulių filialo apiplėšimą ir apsaugos darbuotojo nužudymą 1996 metais buvo nuteistas mirties bausme. Panaikinus mirties bausmę, jam buvo skirtas kalėjimas iki gyvos galvos.