„Tai nėra pajėgų demonstravimas, mums nėra ką demonstruoti, mes jau dabar žinome, kad esame Aljansas numeris vienas pasaulyje. (...) Tai tik pratybos, ir mes jas tęsime visas Aljanse“, – Zokniuose žurnalistams teigė JAV pulkininkas J. Terry'is.

Ketvirtadienį Zoknių oro uoste Lietuvoje nusileido du pažangiausi JAV naikintuvai F-35A, kurie dalyvauja JAV vadovaujamose ir pirmą kartą mūsų regione vykstančiose oro gynybos pratybose „Spartus atsakas“ (angl. „Rapid Forge“).

„Noriu padėkoti, kad Lietuvos aviacija puikiai priėmė pajėgas. Viskas buvo labai produktyvu, todėl tikrai norime už tai padėkoti. Lietuva per trumpą laiko tapo NATO lydere“, – teigė jis.

Pulkininkas pažymėjo, kad naikintuvus prižiūri kvalifikuota, bet labai maža žmonių grupė. Tam, kad kuo greičiau ir bet kurioje vietoje galima būtų naikintuvus nuleisti bei pakelti.

„Tai gali būti karinėje bazėje, civiliniame, tarptautiniame oro uoste ar netgi tiesiame kelyje kaip greitkelis (...) Jeigu mes rasime patogią nusileidimo vietą, taip pat galėsime gauti ir generuoti energiją, reikalingą naikintuvams“, – teigė jis.

Pasak J. Terry'io, NATO treniruojasi visą laiką ir išlieka budri.

„Naikintuvas pakyla iš JAV ir nukreipiamas į Europą, kur jis turi būti. Taigi tai parodo, kad mes galime labai greitai sureaguoti ir atsakyti, kad ir kas tai būtų ir kur to labiausiai reikia (...) Pagrindinė žinutė, kad mes treniruojamės visą laiką. JAV savo pajėgas treniruoja ir Europoje“, – teigė jis.

Tuo tarpu Lietuvos karinių oro pajėgų vadas plk. Dainius Guzas teigė, kad pratybų metu treniruojamasi vykdyti mūšio ore, priešininko antžeminės oro gynybos slopinimo, paramos iš oro, antžeminės oro gynybos, priimančiosios šalies paramos, civilinių ir karinių oro erdvių atskyrimo, kitas užduotis.

„Visų pirma šios tokio pobūdžio oro erdvės gynybos pratybos Baltijos regione, taip pat ir Lietuvoje, vyksta pirmą kartą. Mūsų žinutė: kartu su moderniausiais, šiuolaikiniais naikintuvais, nusileidusiais mūsų bazėje, turinčiais naujausias technologijas, navigacijas, nepažįstamumo jutiklius, lygiagrečiai dirba ir Lietuvos oro pajėgų kariai, kurie yra lygiaverčiai sąjungininkai ir atlieka labai svarbius darbus, tokius kaip oro erdvės matavimas, dekonfliktavimas“, – teigė D. Guzas.

Pasak Lietuvos oro pajėgų vado, pratybos parodo, kad NATO gynybinės pajėgos gali būti stiprinamos bet kurioje Aljanso vietoje.

„Čia naujos technologijos išbandymas, mūsų pačių pasitikrinimas, ar mes galime kaip Lietuvos kariai kartu bendradarbiauti su lygiaverčiais partneriais ir bandyti juos (naikintuvus. – ELTA) valdyti nuo žemės. Tai ir parodymas sąjungininko galimybes laiku atvykti ir sustiprinti gynybines pajėgas bet kurioje mūsų Aljanso vietoje (...) Pratybose išbandomas techninis suderinamumas, nes tai nauji orlaiviai. Antra, bendros procedūros ir trečia, besąlyginis kontakto užmezgimas. Signalas, kad mes norime dirbti su šiuolaikinėmis technologijomis.Petys į petį su mūsų sąjungininkais“, – sakė žurnalistams D. Guzas.

Pratybose, be JAV karių ir technikos, dalyvauja ir Lietuvos kariuomenės padaliniai. Lietuvos kariai prisidės užtikrindami antžeminę oro gynybą, kovinį orlaivių valdymą, ant žemės esančių taikinių žymėjimą. Pratybų metu užduočių vykdymui bus skirta Lietuvos oro erdvė, Kazlų Rūdos poligonas ir visa reikiama parama Šiaulių aviacijos bazėje.

„Iš Lietuvos dalyvauja Lietuvos karinės oro pajėgos, aviacijos bazė, Oro erdvės kontrolės centras Karmėlavoje, oro gynybos batalionas“, – teigia pulkininkas.

JAV vadovaujamos pratybos, pasak pulkininko, vyks apie savaitę. Be JAV, dalyvauja Vokietija, Lietuva, Lenkija, Latvija ir Estija.

Naikintuvai į Zoknių oro uostą atvyko iš Lenkijos, kur taip pat dalyvavo pratybose. Trečiadienį į Lietuvą jau atvyko du JAV naikintuvai F15E, taip pat karinis transportinis orlaivis C-130.