Pasak Druskininkų savivaldybės administracijos direktorės Vilmos Jurgelevičienės, namo savininkas yra pateikęs teismui 1,6 mln. eurų ieškinį, kuriame reikalauja, kad valstybė ir savivaldybė jam sumokėtų, jei pastatas būtų nugriautas.

„Tokie pinigai būtų labai didelė netektis biudžetui, už juos būtų galima įgyvendinti ne vieną bendruomenei svarbų projektą. Kad toks pesimistinis scenarijus yra labai tikėtinas, įrodo visiems gerai žinomas Juodkrantės pavyzdys, kai teismas liepė nugriauti prie marių, turint visus būtinus leidimus, pastatytą kavinę. Nugriovus pastatą, savininkas teisme išsireikalavo solidžios kompensacijos, kuri ženkliai patuštino valstybės ir Neringos savivaldybės biudžetus“, – pranešime spaudai teigia administracijos vadovė.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas praėjusią savaitę nutarė netenkinti pastato savininkų ir Druskininkų savivaldybės prašymo sustabdyti bylos nagrinėjimą iki Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) išnagrinės pastato savininko verslininko Žilvino Povilonio peticiją.

LAT jau prieš dvejus metus nusprendė, kad Vijūnėlės pastatas turi būti nugriautas. Teismas tuomet konstatavo, kad pastačius gyvenamosios paskirties pastatą kurorto apsaugos zonos antrojoje juostoje buvo pažeisti Lietuvos įstatymai, tačiau pastatas nėra nugriautas iki šiol.

Vadinamo Vijūnėlės dvaro savininkui Ž. Poviloniui, Druskininkų merui Ričardui Malinauskui ir jo patarėjui Aivarui Kadziauskui įtarimai yra pareikšti teisėjų korupcijos byloje. R. Malinauskas įtarimus vadina nepagrįstais ir sako, kad teisėsaugai daromas politinis spaudimas.

Teisėjų korupcijos byloje nagrinėjamas ir epizodas, kad Vijūnėlės dvaro byloje galėjo būti mokami kyšiai.

Pastatas Druskininkų centre, vietos gyventojų pramintas Vijūnėlės dvaru, kurortinėje zonoje pradėtas statyti 2013 metais. Statybai reikalingus leidimus davė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai. Iš pradžių šis turtas priklausė alytiškiui, vienos saugos įmonės apsaugininkui Romui Baranauskui, vėliau – kauniečiams sutuoktiniams Žilvinui ir Zinai Poviloniams.